Az olasz klasszikust sokan sokféleképpen szeretjük, ki vastagabb, ki vékonyabb tésztával, ráadásul a feltétet is a végtelenségig lehet variálni. Kísérletezd ki receptjeink segítségével, mely házi pizza a kedvences!
Lankás tájak, gyöngyöző borok, és a napsütötte Kampánia: Olaszország déli régiójának székhelye Nápoly, a ma ismert pizza hazája. Az itáliai gasztronómia elengedhetetlen eleme az egész világot meghódította, ám ahhoz, hogy igazán finomat együnk, nemhogy Olaszországig, a legközelebbi olasz étterembe vagy a sarki kisboltba sem kell elmennünk, ugyanis remek házi pizza készíthető otthon is. Alább néhány igazán különleges recepttel készültünk, amelyek biztosan elnyerik a tetszésed, ha kísérletező típus vagy.
Házi pizza citromos mascarponével és gyümölcsökkel Fotó: Fanny Archív
A tészta hozzávalóiból gyors mozdulatokkal gyúrjunk ruganyos, egynemű tésztát. Szobahő mérsékleten lefedve hagyjuk kelni egy órát.
Az enyhén kelt tésztát lisztezett sütőpapíron nyújtsuk ki kb. 26 cm átmérőjűre. Szórjuk meg a barna cukorral, majd így tegyük a 185 fokra előmelegített sütőbe 12-14 percre, amíg aranybarnára nem sül. Ezután a kész tésztát hagyjuk langyosra hűlni.
A mascarponét keverjük ki a citrom reszelt héjával és a vaníliás cukorral, majd kenjük egyenletesen a tésztára, és rakjuk ki a bogyós gyümölcsökkel. Frissen tálaljuk.
A megtisztított brokkolit aprítsuk finomra éles késsel vagy aprítógéppel. Keverjük össze az elhabart tojással, az olívaolajjal, fűszerezzük a fokhagymával és az oregánóval, majd sózzuk és borsozzuk meg.
Sütőpapírral bélelt tepsin egyengessük el a masszát körülbelül 24 cm átmérőjű körben, nyomkodjuk mindenhol egyenlő vastagságúra. Toljuk a pizzaalapot a 180 fokra előmelegített sütőbe, és süssük elő 15 perc alatt.
Kenjük meg a paradicsom pürével, és rakjuk ki a tépkedett szárított sonkával, a mozzarellagolyókkal, a megmosott, lecsepegtetett koktélparadicsommal és a bazsalikommal. A tetejét locsoljuk meg vékonyan olívaolajjal.
Tegyük vissza a grillfokozaton 190 fokra előmelegített sütőbe további 7-8 percre. Még melegen, frissen fogyasszuk.
Elkészítési idő: 40 perc
Energiatartalom: 1 adag 260 kcal
Fanny-tipp: Ez az adag bőséges egyszemélyes pizzának felel meg.
Házi pizza sajttal töltött széllel Fotó: Fanny Archív
100 g sajt (cheddar, trappista, kéksajt, mozzarella)
1 gerezd fokhagyma
70 g mascarpone
só
bors
Elkészítés:
Egy nagyobb tálban morzsoljuk össze a lisztet az élesztővel, szórjuk bele a sót és a cukrot, adjuk hozzá az olajat, majd dolgozzuk össze annyi langyos vízzel, amennyitől összeáll a tészta. Ha már egynemű, fedjük le tiszta textíliával, és meleg helyen kelesszük minimum egy órát, amíg a tészta a duplájára nő.
Enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki a megkelt tésztát kör alakúra, a szélét körben vékonyítsuk el az ujjainkkal. A reszelt cheddar sajtot szórjuk körbe vékony csíkban a pizza elvékonyított szélére, majd hajtsuk fel úgy, hogy beburkoljuk a sajtot.
A felaprított spenótot keverjük össze a megtisztított, összezúzott fokhagymával és a mascarponéval. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk meg. Kenjük meg vele a tészta közepét. Szórjuk rá a maradék lereszelt cheddart és a trappista sajtot, morzsoljuk rá a kéksajtot, csipkedjük rá a mozzarellát.
Toljuk a 200 fokra előmelegített sütőbe a pizzát, és süssük készre 12-15 perc alatt. Frissen fogyasszuk.
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.