Ez az egyszerű trükkje a tökéletes, roppanós kovászos uborka elkészítésének

fermentálás
PUBLIKÁLÁS: 2025. június 06. 11:00
Imádjuk, de nagyon körülményes. A kovászos uborka pontosan az az ínyencség, amit, ha jól készítünk el, szinte mámorító, de ha rosszul; az egész mehet a kukába.

A kovászos uborka minden nyár kötelező hozzávalója. De gondolkodtál már azon, miért van az, hogy egyik évben tökéletes lesz, a következőben keserű, túl puha, vagy szétmállik? Pedig a recept ugyanaz. 

kovászos uborka recept
Így lesz tökéletesen roppanós a kovászos uborka.

A nagymama kovászos uborka receptje tökéletes, de elég egy apró figyelmetlenség, és máris búcsút mondhatsz a tökéletes, enyhén savanykás, roppanós ízvilágnak. 

Kovászos uborka: egyszerűnek tűnik, de annál kényesebb 

Könnyű nem? Egy pár friss uborka, egy befőttesüveg, egy szelet kenyér, meg egy kis víz és só. De csak elméletben. A kovászos uborka receptje nemcsak a hozzávalókból áll. Sokkal több múlik a körülményeken, és ha valami baki van, sokszor túl későn, napokkal később derül csak ki, mikor az uborka már gyakorlatilag készen van. 

A kifogástalan állag titka 

Ha van kovászos uborka-baki, amit nehéz figyelmen kívül hagyni, az biztosan a puhaság kérdése. A magyar konyha nehezen huny szemet, ha az uborka nem roppan – mert valljuk be, majdnem olyan fontos, mint maga az íz. 
Nem a véletlenen múlik! Így kerülheted el, hogy megpuhuljon a kovászos uborkád:

  • Csak szikkadt, kovászos kenyeret használj a fermentáláshoz 
  • Kerüld a műanyag edényeket; a legjobb, ha klasszikus befőttesüveget használsz. 

A fény kérdése 

A kovászos uborka fermentálásának optimális hőmérséklete; valahol 25-30 °C között van. Jó, ha napra teszed, de nem mindegy a kapott hő mértéke, mert a túlzott forróság felgyorsíthatja az erjedést. 
A trükk az egyensúly megtalálása. Ellenőrizd, hogy túl gyorsan puhul-e az uborka, és ha igen: helyezd időnként árnyékosabb helyre. 

A bűvös összetevők

Most fogsz csak igazán meglepődni, hogy mennyire finnyás is a kovászos uborka.  

  • Nem jó a túl kevés só, de a túl sok sem! 
    Ha elrontod, az nemcsak az ízvilágot befolyásolja, de a fermentációt is. A helyes arány: 1 liter vízhez 2 evőkanál só. De figyelj; sóból is csak adalékmenteset használj! 
  • Hihetetlen, de a víz sem mindegy! 
    Ha csapvizet használsz, az klóros lehet, ami akadályozza az erjedést, ezért érdemes szűrt vagy forralt, – majd visszahűtött – vizet tenni az uborkához.

A megfelelő időzítés 
A kovászos uborka kész állapotára – a nagykönyv szerint – 3-4 napot kell várnunk. De valójában a lényeg, hogy addig erjeszd az uborkát, amíg:

  • a színe kissé sárgás, áttetsző 
  • az illata savanyú 
  • az állaga roppanós 
  • az íze enyhén sós, savanykás nem lesz. 
kovászos uborka hozzávalók
A tökéletes kovászos uborka nemcsak a hozzávalókon múlik.

A tökéletes kovászos uborka recept titka 

A legízletesebb uborkákat akkor tudod elkészíteni, ha figyelsz az arányokra és türelmes vagy! Nem egy-egy hozzávalón múlik. A kovászos uborka figyelmet kér, és cserébe ad valamit, ami hihetetlenül otthonos és nosztalgikus.

Videós segítség a kovászos uborka elkészítéséhez:

 

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.