A nyár egyik kedvenc gyümölcse kétségtelenül a lédús és mézédes görögdinnye. A dinnyehéjat azonban nehogy kidobd, ugyanis isteni savanyúságot készíthetsz belőle!
Ha nyár, akkor görögdinnye! A lédús, mézédes gyümölcs az egyik legnépszerűbb harapnivaló a forró hónapokban, a legtöbben azonban elkövetik azt a hibát, hogy a gyümölcshús elfogyasztása után gondolkodás nélkül a kukába dobják a dinnyehéjat. Megtartva azonban isteni finom savanyúságot lehet készíteni belőle, amely tökéletes kiegészítése lehet például egy jó adag paprikás krumplinak.
Kár kidobni a dinnyehéjat, ugyanis isteni savanyúság készíthető belőle Fotó: Robert Deutschman / Getty Images
Olcsó, egészséges, és finom
Ázsiában és a Balkánon régóta ismerik és használják a dinnyehéjat, úgyhogy itt az ideje, hogy te is elkezdj egyszerű, egészséges és olcsó finomságokat készíteni belőle! A dinnyehéj rostban gazdag és kiváló probiozikus anyag, így javítja az emésztést, és az immunrendszert is felturbózza, nem mellesleg kiváló frissítő a nyári napokon. Az íze leginkább a kovászos uborkáéhoz hasonlít, megspékelve enyhe gyümölcsösséggel, ami különleges karaktert ad neki. Kínálhatod kerti sütögetés alkalmával húsételekhez, bográcsozásnál egy jó pörkölt, slambuc, vagy paprikáskrumpli mellé, de még a friss salátákba is dobhatsz belőle, vagy egy szendvicsbe is belepakolhatod. Könnyen elkészíthető, és garantáltan lenyűgöz mindenkit, főleg azt, aki először kóstolja a dinnyehéjból készült savanyúságot.
Így készíts savanyúságot dinnyehéjból
Hozzávalók:
1 közepes méretű görögdinnye héja
1 liter víz
1 evőkanál só
1 evőkanál cukor (helyettesíthető mézzel)
2-3 gerezd fokhagyma
1 teáskanál mustármag vagy koriandermag
1-2 babérlevél
1 kisebb csokor kapor vagy friss rozmaring, ha mediterrán ízeket szeretnél; pikánsabb változathoz használhatsz csípős paprikát vagy gyömbért
1 szelet kovászos kenyér vagy 1 darab krumpli
Elkészítés:
Előkészületek: Mosd meg alaposan a dinnyét, majd szeletelés után hámozd le a zöld külső héjat, de csak vékonyan! A fehér, húsos részt hagyd meg, mert erre van szükség. Vágd falatnyi kockákra.
Forrázás: A savanyítás előtt érdemes enyhén blansírozni a dinnyehéjat: forralj vizet, dobd bele 1 percre a darabokat, majd gyorsan szűrd le és öblítsd le hideg vízzel. Ez segít megőrizni a roppanósságát.
Üvegezés: Tedd a dinnyehéjat tiszta befőttesüvegekbe, közé rétegezve a fokhagymát, a fűszereket és a zöldfűszereket.
Lé elkészítése: Forrald fel az 1 liter vizet a sóval és cukorral. Ha teljesen feloldódtak, húzd le a tűzről, és hagyd langyosra hűlni.
Felöntés: Öntsd nyakon a langyos lével az üvegek tartalmát, majd zárd le az üvegeket. Figyelj, hogy a dinnyehéjat mindenhol ellepje a lé. Tedd a tetejére a kenyérszeletet vagy a krumplit, és jól nyomkodd bele, hogy leszorítsa a dinnyehéjat a lé alá, majd tegyél egy kistányért vagy kupakot az üvegre. Ne csavard rá, hogy tudjon szellőzni!
Érlelés: Tedd meleg, de nem napsütötte helyre, és hagyd érlelődni 4-5 napig.
Szűrés: Érlelés után szűrd le az üveg tartalmát. Először szedd ki a dinnyehéjakat és tedd azokat egy tiszta üvegbe, majd öntsd fel az átszűrt lével, csavard rá a kupakot, és tedd be a hűtőbe.
Mindezek után már nem kell mást tenned, csak vígan falatozni belőle és begyűjteni a dicséreteket!
Ha szeretnél még egy tuti tippet, hogy mire használd még a dinnyehéjat, nézd meg az alábbi videót!
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.