szilvás gombóc, diéta, krumpli nélkül

Diétás szilvás gombóc – édesség, amitől nem kell bűntudatot érezned

fogyókúra
PUBLIKÁLÁS: 2025. augusztus 02. 13:15
Van az a pont a diétában, amikor az ember nem salátára, hanem valami meleg, puha, gyümölcsös édességre vágyik. Mint a szilvás gombóc. Csakhogy az eredeti verzió lisztes, cukros, krumplis – vagyis nem pont diétabarát. De mutatunk egy szuper, diétás verziót!

Mit szólsz, ha azt mondjuk, létezik egy szilvás gombóc, amit büntetlenül ehetsz, még akkor is, ha figyelsz az alakodra? Jól hangzik igaz? Akkor olvass tovább!

szilvás gombóc, diéta, recept
Diétás szilvás gombóc – édesség, amitől nem kell bűntudatot érezned
Fotó: Wirestock Creators /  Shutterstock 

Diétás szilvás gombóc – nem kell lemondanod róla 

"Szilvásgombóc, ó-ó-ó-óó…" – ha neked is beugrik ez a sor A padlás című musicalből, akkor tudod, miről beszélünk. Az a nosztalgikus, kicsit vágyakozós érzés, amikor az ember legszívesebben elbújna a konyhában egy tányér gőzölgő gombóc mögé. Csak hát közben ott motoszkál a fejünkben szüntelen egy másik jól ismert mondat: „Diétázom, nem szabad”!

Na, itt jön a fordulat, ami meglephet: létezik olyan szilvás gombóc, amit bűntudat nélkül ehetsz. Sőt, akár másodszorra is. Ugyanaz az otthonos, fahéjas, puha ízvilág – csak krumpli, cukor és kalóriabűntudat nélkül!

Ugyanolyan finom, csak sokkal könnyebb

Ez a diétás szilvás gombóc krumpli helyett túróból készül, a liszt pedig zabpehelylisztre cserélődik. Nincs benne cukor, mégis édes – és ami még jobb, nincs utána lelkiismeret-furdalás!

A textúrája puha, a belsejében ott a fahéjas szilva, kívül pedig pont annyira morzsás, mint amit megszoktunk. Vagyis: a klasszikus ízélmény megmarad, a plusz kalóriáknak pedig búcsút inthetsz!

szilvás gombóc, szilva, túró, így készül, diéta
Diétás szilvás gombóc – használhatsz szénhidrátcsökkentett lisztet is
Fotó: Anastasija Vujic /  Shutterstock 

Így készül a bűntudatmentes szilvás gombóc

Hozzávalók, amikre szükséged lesz (kb. 6–8 db gombóchoz)

  • 250 g zsírszegény túró
  • 1 db tojás
  • kb. 80 g zabpehelyliszt
  • csipet só
  • fél teáskanál vaníliakivonat (vagy vaníliás eritrit)
  • kb. 6–8 db kisebb szilva (félbevágva, kimagozva)
  • fahéj + édesítő a szilvákhoz

A morzsához:

  • 3-4 evőkanál zabkorpa vagy teljes kiőrlésű zsemlemorzsa
  • kevés kókuszolaj vagy olívaolaj a pirításhoz

Így készítsd el

  1. A túrót villával törd össze, majd keverd hozzá a tojást, zabpehelylisztet, vaníliát és sót. Ha túl lágy a tészta, adj még hozzá egy kis lisztet – de ne gyúrd túl, maradjon lágy, könnyen formázható.
  2. A kimagozott szilvákat szórd meg fahéjjal és egy kis édesítővel, majd mindegyiket tekerd be a tésztába, formázz belőlük gombócokat.
  3. Forrásban lévő vízben főzd ki őket – amikor feljönnek a víz tetejére, még 1-2 perc, és kész is.
  4. Közben a zabkorpát vagy morzsát egy serpenyőben kevés zsiradékkal pirítsd meg. A kész gombócokat ebben forgasd meg.

Bors tipp: Ha szeretnéd, egy kis natúr joghurtot vagy eritrites fahéjas szórást is adhatsz mellé!

Ez a recept tökéletes kompromisszum azoknak, akik szeretnének egészségesebben élni, de nem akarnak lemondani a hagyományos ízekről. Mert a diéta nem a lemondásról szól – hanem a jobb választásokról. A diétás szilvás gombóc pedig éppen ilyen. Puha, illatos, laktató – és simán elfér egy kiegyensúlyozott étrendben. Próbáld ki te is! 

Az alábbi cikkeinket se hagyd ki:

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.