Vitaminban gazdag nyers fügelekvár recept – Így készítsd el főzés nélkül

füge
PUBLIKÁLÁS: 2025. július 19. 11:45
Mindenki imádja a lekvárt, csak elkészíteni nem annyira. Pedig nem kell hosszú órákig egy fazék rotyogó gyümölcs fölött szédelegned a nagy nyári melegben. Most hoztunk egy főzés nélküli fügelekvár receptet, amit könnyen elkészíthetsz és még egészséges is! Olvass tovább!

Ha a nyers, főzés nélküli fügelekvárt választod, nemcsak időt takarítasz meg, de megőrizheted a gyümölcs természetes vitamin- és ásványianyag-tartalmát is. 

fügelekvár, füge, főzés nélkül
Vitaminban gazdag lekvár – Nyers fügelekvár recept, főzés nélkül
Fotó: Katarzyna Wojtasik /  Shutterstock 

Így készül a főzés nélküli fügelekvár, ami vitaminokban és antioxidánsokban is gazdag marad  

Aki csak aszalt változatban fogyasztja, nem tudja mit hagy ki. A fügének számos felhasználási módja van, és az aszalt verzió csak egy közülük. Sütik, saláták, és szirupok is készülnek fügéből, és persze fügelekvár is. Választhatod a főzős verziót, de ha hozzánk hasonlóan, ebben a kánikulában inkább hanyagolnád a forró tűzhelyet, viszont kipróbálnál valami könnyen elkészíthető újdonságot, akkor ezt a főzés nélküli fügelekvár receptet mindenképpen készítsd el!

fügelekvár, recept, főzés nélkül
Nyers fügelekvár recept, egyszerűen főzés nélkül
Fotó: Ai Kondo /  Shutterstock 

Hozzávalók, amikre szükséged lesz

  • 500 g érett füge
  • 2 evőkanál méz (vagy ízlés szerint más édesítő, pl. juharszirup, agávészirup)
  • 3 evőkanál friss citromlé
  • 1 teáskanál vaníliakivonat, fahéj, citromhéj, (opcionális)
  • Egy csipet só
  • Kevés cukorszirup (tartósításhoz)

Így készítsd el  

  1. A fügéket alaposan mosd meg, távolítsd el a szárukat, majd vágd kisebb darabokra. 
  2. Tedd a felaprított fügéket egy nagy tálba vagy turmixgépbe, és add hozzá a mézet, citromlevet, és a fűszereket.  
  3. Turmixold vagy botmixerrel pépesítsd a hozzávalókat – lehet teljesen sima, vagy kicsit darabosabb, ahogy szereted.
  4. Kóstold meg, és ha szükséges, ízesítsd még egy kis mézzel vagy citromlével.
  5. Tedd a lekvárt tiszta, jól záródó befőttesüvegekbe.
  6. A tartósítás érdekében önthetsz a tetejére egy kevés cukorszirupot, hogy elzárd a levegőtől.  
  7. Tedd a hűtőbe, és 1-2 héten belül fogyaszd el.  

+Bors tipp: ha szereted a fűszeres ízeket, adhatsz hozzá egy kevés reszelt gyömbért, ami különleges aromát kölcsönöz az egészséges lekvárodnak.  

Az alábbi cikkeket se hagyd ki:

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.