Eljött a szezonja: mutatjuk a nagymama legkiválóbb szilvás gombócát

szilvás gombóc
PUBLIKÁLÁS: 2024. július 17. 12:00
Összefut a nyál a szánkban.

A praktikus háziasszonyok mindig odafigyelnek arra, hogy éppen milyen zöldségnek és gyümölcsnek van szezonja. A szerencsésebbeknek kertjük van, saját veteményesük, saját gyümölcsfáik, így mindig saját, hazai finomságokkal lephetik meg a családot. Akinek azonban nincs kertje, az se búslakodjon! Ilyenkor a piacokon  remek termékeket lehet venni a hazai termelőktől. Lassan megkezdődik a szilvaszezonja, ez pedig azt jelenti, hogy kezdhetjünk helyet készíteni a gyomrunkban a szilvás gombócoknak. A Mindmegette mutatja a legklasszikusabb receptet! 

Nincs is jobb a szilvás gombócnál 

HOZZÁVALÓK

  • 40 dkg sárga burgonya
  • 40 dkg liszt
  • 10 dkg sertészsír
  • 2 db tojás
  • 10 db szilva
  • 10 szem kockacukor
  • fahéj
  • porcukor
  • 20 dkg zsemlemorzsa
  • 1 dl olaj


ELKÉSZÍTÉS

  1. A szilvás gombóc elkészítéséhez a burgonyát héjában megfőzzük sós vízben, majd ha megpuhult, forrón megpucoljuk és összetörjük.
  2. A burgonyát a liszttel, a zsírral, a tojással és egy csipet sóval gyorsan összegyúrjuk.
  3. A szilvákat bevágjuk és kimagozzuk, majd egy kockacukrot és kevés fahéjat teszünk a közepükbe.
  4. A tésztát lisztezett felületen fél centi vastag téglalapra nyújtjuk és 10 részre osztjuk. Mindegyik tésztadarabra ráhelyezzük 1 szilvát, majd a tésztát összehajtjuk és gombóccá gyúrjuk úgy, hogy a tészta mindenhol befedje a szilvát.
  5. Ezután forrásban lévő sós vízben kifőzzük 15 perc alatt. Közben a zsemlemorzsát megpirítjuk olajon, majd belehempergetjük a gombócokat.


 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.