Nagymamád is épp így készítette - Ettől a filléres összetevőtől lesz mennyei a meggybefőtted

különleges ízvilág
PUBLIKÁLÁS: 2025. július 04. 12:15
Ha egyszer kipróbálod, többé nem veszel boltit! A meggybefőtt elkészítése pofonegyszerű, ám ha hozzádobsz egy filléres összetevőt, akkor nem csupán jó lesz, hanem egyenesen mennyei.

A meggybefőtt fantasztikus csemege, akár egy süteménybe dobálva, akár csak magában majszolva egy kis tejszínhabbal megkoronázva. Ám ha szeretnél valami különlegességet alkotni, adj bele egy kis extra hozzávalót, amely teljesen megbolondítja a már jól megszokott klasszikus ízvilágot. Legyen akár nyári piknik, kerti parti vagy egy családi ebéd, a te meggybefőtted lesz az, amiről a többiek még sokáig áradozni fognak.

Meggybefőtt es kis extrával megbolondítva
A meggybefőtted mindenkit elvarázsol
Fotó: Sea Wave / Shutterstock

A nagymamád is így készítette: a tökéletes meggybefőtt titka

1. Meggybefőtt rumos-fahéjas csavarral – csak felnőtteknek!

A meggybefőtt elkészítése cseppet sem bonyolult, úgyhogy bátran fogj hozzá, akkor is, ha még soha életedben nem csináltál még csak hasonlót se!

Hozzávalók 3 db 3 dl üveghez:

  • 1 kg kimagozott meggy
  • 20 dkg barna nádcukor – ettől kissé karamellás íze lesz
  • 1,5 dl víz
  • 3-4 evőkanál barna rum
  • 1/2 rúd fahéj üvegenként
  • 1 evőkanál citromlé
  • 6 szem szegfűszeg üvegenként

Elkészítés:

  • A meggyet mosd meg, magozd ki, és tedd félre.
  • A vízből, cukorból és citromléből főzz szirupot: forrald fel, majd főzd 2-3 percig.
  • Add hozzá a meggyet, és alacsony lángon 4-5 percig főzd, hogy kicsit megpuhuljon, de ne essen szét.
  • Közben fertőtlenítsd az üvegeket és kupakokat forró vízben vagy sütőben.
  • Az üvegek aljára tegyél egy-egy fahéjdarabot és szegfűszeget, majd kanalazd rá a forró meggyet és szirupot.
  • A legvégén minden üvegbe tegyél 1-1 evőkanálnyi rumot, zárd le az üvegeket, és tedd a vastag takarók közé száraz dunsztba legalább 24 órára.

Extra tipp: Ez a befőtt tökéletes kísérője vaníliás rizspudingnak, brownie-nak vagy akár sült camembert sajtnak is.

2. Rózsavizes-vaníliás meggybefőtt – gyerekek kedvence

A rumos változatot is elkészítheted gyerekbarát változatban, de akkor rum helyett rumaromát válassz. De ha igazán finomat szeretnél alkotni, amivel a kicsiket is leveszed a lábukról, akkor próbáld ki a rózsavizes csodát.  

Rose,Flower,Perfume,In,Heart,Shaped,Bottle,With,Flowers,And
A meggybefőtt a rózsavíztől lesz igazán különleges
Fotó: marilyn barbone / Shutterstock

Hozzávalók 3 db 3 dl üveghez:

  • 1 kg kimagozott meggy
  • 15 dkg barna nádcukor
  • 2 dl víz
  • 1 teáskanál rózsavíz
  • 1/2 rúd vanília vagy 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 evőkanál citromlé

Elkészítés:

  • Forrald össze a vizet, cukrot, citromlevet, vaníliát.
  • Add hozzá a meggyet, és főzd 3–4 percig, amíg kissé megpuhul.
  • A rózsavizet csak a főzés végén keverd bele, hogy az illata és a zamata megmaradjon.
  • Fertőtlenített üvegekbe szedd a meggyet, öntsd rá a szirupot, zárd le.
  • Száraz dunsztban, vagyis meleg takaróba csavarva hagyd legalább 24 órán át hűlni.

Extra tipp: Ebből készíthetsz isteni jégkrémet is.  Csak turmixold össze a befőttet natúr joghurttal, fagyaszd le, és máris kész a házi meggyes-rózsás jégkrém.

Ha szívesen készítenél egy fantasztikus desszertet, amelyben a retro ízvilág köszön vissza, nézd meg a videót és készítsd el ezt a meggyes sportszeletet sütés nélkül!

 

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.