cseresznye, gyümölcs, Pexels

Cseresznyés-meggyes finomságokkal bűvölje el vendégeit a hétvégén

friss
PUBLIKÁLÁS: 2022. június 19. 10:30
Használjuk ki, hogy most van a szezonja ezeknek a gyümölcsöknek, hiszen minden fogáshoz passzolnak.

Leves

Tejszínes cseresznyeleves

Elkészítési idő: 30 perc

Nehézségi fok: 1

Hozzávalók (4 személyre): 50 dkg cseresznye * 6 dl víz * 4 ek cukor * 1 csomag vaníliás cukor * 1 mk fahéj * 3 szegfűszeg * 2 citromkarika * 3 dl tejszín * 1/2 csomag vaníliás pudingpor

gyümölcsleves, meggyleves, cseresznyeleves, leves
Fotó: Shutterstock

Elkészítés: A cseresznyét megmossuk, kimagozzuk. Egy lábasba tesszük, majd felöntjük a vízzel. Hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a fahéjat, a szegfűszeget, végül pedig a citromkarikákat és összekeverjük. Kb. 10 percig főzzük. A tejszínt simára keverjük a pudingporral, majd állandó kevergetés mellett a cseresznyéhez öntjük. Kis lángon további néhány percig főzzük, míg a leves kissé besűrűsödik. Lehűtve tálaljuk.

Főétel

Sült csirkemell meggymártással

Elkészítési idő: 45 perc

Nehézségi fok: 2

Hozzávalók (4 személyre): 40 dkg meggy * 5 szem szegfűszeg * 1/2 rúd fahéj * 8 dl víz * cukor * 60 dkg csirkemell * só, bors

csirkemell, csirkemell meggymártással
Fotó: Shutterstock

Elkészítés: A meggyet egy lábasba öntjük, majd hozzáadjuk a szegfűszeget és a fahéjat. Felöntjük a vízzel, sóval, ízlés szerint cukorral ízesítjük. Amikor felforrt félretesszük.
A csirkemellet felszeleteljük, sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint tovább fűszerezzük, és először fedő alatt puhára pároljuk, majd fedő nélkül pár percig grillezzük. Ha kész a hús, a meggymártással tálaljuk. 

Desszert

Sajttorta cseresznyeszósszal

Elkészítési idő: 120 perc

Nehézségi fok: 4

Hozzávalók (4 személyre): 75 dkg krémsajt * 10 dkg porcukor * 5 tojás * 5 dkg vaníliaízű pudingpor * 1 citrom * 1,5 dl habtejszín 

A kekszalaphoz: 20 dkg vajas keksz * 10 dkg vaj

A cseresznyeszószhoz: 7 dkg kristálycukor * 10 dkg cseresznye + a díszítéshez

desszert, édesség, torta, sajttorta
Fotó: Shutterstock

Elkészítés: A kekszalaphoz aprítógépbe tesszük a vajas kekszet, és durvára őröljük. Alaposan összedolgozzuk a felkockázott puha vajjal, majd a masszát sütőpapírral bélelt, kapcsos tortaformába simítjuk úgy, hogy pereme is legyen. 10 percre a hűtőbe tesszük, hogy kissé megdermedjen. Ezután a 190 fokra előmelegített sütőben 8-10 percig sütjük. Egy tálban habosra keverjük a krémsajtot a porcukorral. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat, majd beleforgatjuk a pudingport, a citrom lereszelt héját, valamint a kemény habbá vert tejszínt. A krémet az elősütött kekszalapra simítjuk. 180 fokon 10 percig sütjük, majd a sütőt 130 fokra állítjuk, és a süteményt további 70 percig sütjük. Végül kivesszük, és hagyjuk kihűlni. A cukrot 0,5 dl vízben feloldjuk, majd felforraljuk. Hozzáadjuk az átválogatott cseresznyét, és kis lángon 15 percig főzzük. Azután egy szitán áttörjük, végül a felfogott lét sűrű, szirupos állagúra főzzük. A tortát felszeletelve, a szósszal összekevert cseresznyeszemekkel díszítve tálaljuk.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.