Jegeskávé és gyümisali: nyári ételcsapdák, amelyektől fáradtabb és szomjasabb leszel

nyár
PUBLIKÁLÁS: 2025. augusztus 04. 14:45
A nyári forróságban mindenki könnyed, hűsítő ételekre vágyik – smoothie-k, gyümölcsök, és jéghideg frissítők kerülnek gyakrabban az asztalra. Mi van azonban akkor, ha ezek a fogások nem segítenek, hanem csak még rosszabbul leszel azoktól? Vannak olyan „frissítőnek hitt” nyári ételek és italok, amelyek valójában dehidratálnak, levertséget okoznak, vagy lassítják az emésztést. Most eláruljuk, mely nyári finomságokat érdemes mással helyettesítened.

A nyári melegben ösztönösen nyúlunk a hűsítő, könnyű ételekhez, pedig nem mindegy, mit választunk. Ami elsőre frissítőnek tűnik, az gyakran csak fáradtabbá, dehidratáltabbá és éhesebbé tesz. Cikkünkben eláruljuk, milyen nyári ételeket, italokat érdemes elkerülnöd, és miket válassz helyettük!

Egy pohár jegeskávé a nyári ételek mellett
Egyes nyári ételek és italok csak ártanak, nem frissítenek!
Fotó: Yana Iskayeva / Getty Images

Frissítőnek hitt nyári ételek, italok, amelyeket jobb, ha messziről kerülsz a kánikulában

1. Hűtőből kivett saláta – túl hideg a testednek
A hűtött saláták ugyan frissítőnek tűnnek, de a túl hideg ételek sokaknál gyengítik az emésztést, főleg ha rendszeresen és gyorsan fogyasztják azokat. A kínai orvoslás szerint a „hideg gyomor” fáradékonysághoz, puffadáshoz vezethet, és a szervezetnek extra energiába kerül az étel „felmelegítése”.

2. Gyümölcshegyek – cukorbomba álcában
A friss gyümölcs egészséges, de nem minden mennyiségben. A sok görögdinnye, szőlő vagy mangó gyorsan megdobja a vércukorszintet, ami után hamar jön az energiazuhanás, a fáradtság és az újabb éhség. A túl sok gyümölcs klasszikus nyári ételcsapda, különösen, ha más szénhidrátforrásokkal kombináljuk.

Egy tál gyümölcssaláta egy női kézben
A gyümölcssaláták cukorbombák álruhában.
Fotó: SimpleImages / Getty Images

3. Cukros jeges italok – hidratálás helyett szomjazás
A jéghideg limonádék, dobozos jegesteák és sportitalok gyakran tele vannak hozzáadott cukorral, ami ugyan gyorsan felfrissít, de hamarabb leszel utána újra szomjas. A cukor vizet von el a sejtekből, így ahelyett, hogy ezek az italok hidratálnának, inkább dehidratálnak.

Mit válassz helyettük?

  • Szobahőmérsékletű, cukormentes ízesített vizeket (pl. citromfű, uborka, menta)
  • Szobahőmérsékletű salátákat, például sült zöldségekkel
  • Alacsony glikémiás indexű gyümölcsöket (pl. bogyós gyümölcsök), de csak mértékkel
  • Könnyű, de meleg, tápláló leveseket

Nem minden az, aminek látszik, és ez igaz a nyári ételekre, italokra is. Figyelj a tested jelzéseire: ha a „könnyű” ételek után kótyagosnak, szomjasnak vagy puffadtnak érzed magad, lehet, hogy épp egy ilyen rejtett ételcsapdába estél bele.

Ezek is érdekelhetnek:

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.