A limonádé szó hallatán nem csak a jól megszokott cukros, citromleves vízre kell gondolni, napjainkban már sokkal kreatívabban is elkészíthetjük. Igaz, az éttermekben és a kávézókban is nagyon finom italokat kaphatunk, de nincs jobb a házi készítésű üdítőknél, így legalább biztosan tudjuk, hogy miből készül, és elkerülhetjük a mesterséges, túlcukrozott szirupokat.
Dinnyés finomság
Mielőtt hozzákezdenénk, a poharakat tegyük hűtőbe, így nem kell annyi jeget felhasználnunk. A dinnyedarabokat ne turmixoljuk túl, csak annyira, hogy a húsa pépes legyen. Szűrjük le a levet, hogy a magokat és a darabkákat ki tudjuk szedni belőle. A tisztított pépbe szórjunk mentalevelet, és egy törőfával nyomkodjuk meg. Öntsünk hozzá ízlés szerint frissen facsart citromlevet és szódavizet.
Gyümölcsös püré az alap
Gál Benjámin, a Hattyú kávézó üzletvezetője mutatta meg nekünk, hogyan készül a finom limonádé.
1. A citromot és a lime-ot szeleteljük fel
2. A pohárban alaposan nyomkodjuk ki belőle a levét
3. Gyümölcspürét töltsünk az aljára
4. Engedjük fel szódával vagy vízzel
5. Fagyasztott gyümölcsökkel isteni
Szilvás limonádé
A feldarabolt gyümölcsöt a citrom levével, cukorral és egy kis vaníliás cukorral együtt turmixoljuk le, majd szűrjük át. Öntsünk hozzá ízlés szerint vizet vagy szódát, tálaláskor pedig díszítsük szilvadarabokkal.
Próbálja ki barackkal
A kimagozott sárgabarackot tegyük turmixgépbe, facsarjunk hozzá citrom és lime-levet, reszeljünk bele gyömbért ízlés szerint, és adjunk hozzá cukrot vagy mézet. Ha kész, öntsünk bele vizet vagy szódát, majd töltsük poharakba. Díszíthetjük mentalevéllel és darabolt sárgabarackkal.
Cseleznek a pohárral
Lajsz András koktélkirály a kézzel készült limonádék híve. Szerinte a szirupos limonádé olyan, mintha forró vízbe húsleveskockát tennénk, az sem az igazi. – Az alaplimonádé, amit már a felmenőink is készítettek, a legegyszerűbb: citromlé, porcukor és szódavíz. Ma már nem biztos, hogy cukorral készítik, sok helyen szirupot tesznek az aljára – mondta a koktélkirály, aki szerint nem az a lényeg, hogy minél több jég legyen benne, hanem hogy legyen az italnak élvezeti értéke. – Ha például az itallapon 3 deci limonádét tüntetnek fel, és kihoznak egy félliteres poharat, amiben jég is van, az korrekt, hiszen akkor körülbelül megvan a jelzett mennyiség. Rengeteg helyen spórolnak azzal, hogy a kért 3 decit ugyanekkora pohárba készítik, és telepakolják jéggel. Kérjük enélkül, vagy szóljunk, hogy keveset tegyenek bele – tette hozzá Lajsz.
Uborkával kóstolta már?
Hámozzunk meg és szeleteljünk le egy nagyobb uborkát, amit aztán tegyünk üvegbe. Dobáljunk mellé mentalevéldarabokat és felkockázott citromot vagy lime-ot, tegyünk hozzá pár kanál mézet ízlés szerint. Öntsük fel az üveget vízzel vagy szódával, és hagyjuk állni pár órát vagy egy éjszakát. Ha elfogyott a limonádé, akkor a hozzávalókat öntsük fel még egyszer vízzel, így már nem lesz annyira intenzív. Harmadszorra viszont már újat kell készítenünk.
Készítsen házi szirupot!
A 30 dekagramm gyümölcsöt 15 dekagramm cukorral, 1 darab felkockázott citromhússal és 2,5 deciliter vízzel együtt forraljuk fel, majd hűtsük le, ez adja a házi készítésű szirupot. Akit nem zavarnak a magok, azoknak nem kell átszűrni, de pépesíteni igen. Ha kész, akkor ebből a léből öntsünk a pohár aljára, majd ezt öntsük fel vízzel vagy szódával ízlés szerint.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.