Aktuális

Limonádé: nagy pohárba kevés jeget tegyünk!

Bors

Létrehozva: 2018.07.21.

Van, aki savasan szereti, van, aki mentesen, de létezik cukros, cukormentes és édesítőszeres is. Egy biztos, a nyári melegben nagyon jólesik a limonádé!

Forrás: Thinkstock

A limonádé szó hallatán nem csak a jól megszokott cuk­ros, citromleves vízre kell gondolni, napjainkban már sokkal krea­tívabban is elkészíthetjük. Igaz, az éttermekben és a ká­­vézókban is nagyon finom italokat kaphatunk, de nincs jobb a házi készítésű üdítőknél, így legalább biztosan tudjuk, hogy mi­ből készül, és elkerülhetjük a mesterséges, túlcukrozott szirupokat. 

Dinnyés finomság

Mielőtt hozzákezdenénk, a poharakat tegyük hűtőbe, így nem kell annyi jeget felhasználnunk. A dinnyedarabokat ne turmixoljuk túl, csak annyira, hogy a húsa pépes legyen. Szűrjük le a levet, hogy a magokat és a darabkákat ki tudjuk szedni belőle. A tisztított pépbe szórjunk mentalevelet, és egy törőfával nyomkodjuk meg. Öntsünk hozzá ízlés szerint frissen facsart citromlevet és szódavizet. 

Gyümölcsös püré az alap

Gál Benjámin, a Hattyú kávézó üzletvezetője mutatta meg nekünk, hogyan készül a finom limonádé.

1. A citromot és a lime-ot szeleteljük fel

2. A pohárban alaposan nyomkodjuk ki belőle a levét

3. Gyümölcspürét töltsünk az aljára

4. Engedjük fel szódával vagy vízzel

5. Fagyasztott gyümölcsökkel isteni

Szilvás limonádé

A feldarabolt gyümölcsöt a citrom levével, cukorral és egy kis vaníliás cukorral együtt turmixoljuk le, majd szűrjük át. Öntsünk hozzá ízlés szerint vizet vagy szódát, tálaláskor pedig díszítsük szilvadarabokkal. 

Próbálja ki barackkal

A kimagozott sárgabarackot tegyük turmixgépbe, facsarjunk hozzá citrom és lime-levet, reszeljünk bele gyömbért ízlés szerint, és adjunk hozzá cukrot vagy mézet. Ha kész, öntsünk bele vizet vagy szódát, majd töltsük poharakba. Díszíthetjük mentalevéllel és darabolt sárgabarackkal. 

Cseleznek a pohárral

Lajsz András koktélkirály a kézzel készült limonádék híve. Szerinte a szirupos limonádé olyan, mintha forró vízbe húsleveskockát tennénk, az sem az igazi. – Az alaplimonádé, amit már a felmenőink is készítettek, a legegyszerűbb: citromlé, porcukor és szódavíz. Ma már nem biztos, hogy cukorral készítik, sok helyen szirupot tesznek az aljára – mondta a koktélkirály, aki szerint nem az a lényeg, hogy minél több jég legyen benne, hanem hogy legyen az italnak élvezeti értéke. – Ha például az itallapon 3 deci limonádét tüntetnek fel, és kihoznak egy félliteres poharat, amiben jég is van, az korrekt, hiszen akkor körülbelül megvan a jelzett mennyiség. Rengeteg helyen spórolnak azzal, hogy a kért 3 decit ugyanekkora pohárba készítik, és telepakolják jéggel. Kérjük enélkül, vagy szóljunk, hogy keveset tegyenek bele – tette hozzá Lajsz. 

Uborkával kóstolta már?

Hámozzunk meg és szeleteljünk le egy nagyobb uborkát, amit aztán tegyünk üvegbe. Dobáljunk mellé mentalevéldarabokat és felkockázott citromot vagy lime-ot, tegyünk hozzá pár kanál mézet ízlés szerint. Öntsük fel az üveget vízzel vagy szódával, és hagyjuk állni pár órát vagy egy éjszakát. Ha elfogyott a limonádé, akkor a hozzávalókat öntsük fel még egyszer vízzel, így már nem lesz annyira intenzív. Harmadszorra viszont már újat kell készítenünk.

Készítsen házi szirupot!

A 30 dekagramm gyümölcsöt 15 dekagramm cukorral, 1 darab felkockázott citromhússal és 2,5 deciliter vízzel együtt forraljuk fel, majd hűtsük le, ez adja a házi készítésű szirupot. Akit nem zavarnak a magok, azoknak nem kell átszűrni, de pépesíteni igen. Ha kész, akkor ebből a léből öntsünk a pohár aljára, majd ezt öntsük fel vízzel vagy szódával ízlés szerint.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27664_resized.jpg?avcount=1714644611
origo.hu

Menekülnek az ukránok, itt az oroszok megsemmisítő csapása

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27660_resized.jpg?avcount=1714644611
origo.hu

Újabb eligazítást tartott a Présember, mutatjuk, kiket hívott meg

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17178675_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Tóth Gabi nem titkolja tovább: romokban van az élete

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17181098_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Kő kövön nem marad az orosz–ukrán háború nyomán + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17181798_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Ukrajna egyesülhet Oroszországgal – állítja egy ukrán politikus

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27663_resized.jpg?avcount=1714644611
origo.hu

Szívszorító titkok és keserűségek Haumann Péter életében és halálában

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17169989_auto_resized.jpg
astronet.hu

Heti horoszkóp 2024. április 29-május 5.: Nagyon kedvező változásokat jeleznek a bolygók

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17180176_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Erdélyi Mónika már feladta a reményt – Jákob Zoltán közbelépett

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714644611
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17177683_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Összejöttek a hátam mögött” – kitálalt a megcsalt vőlegény Marics Peti és Binhky románcáról

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/rRUHl9iDYnbZwZW6HUfDpmXFQ7gldwISUpAr27hKUnU/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzlkNmU5MTU2YTVmZjRmN2U5MGUxZGFiZjZiMjE2ZTIy.jpg
Háború

Szijjártó Péter: a NATO átlépte a vörös vonalat!

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/vZJhcC2KdmFonW3JW2zSh7aG8D1jIhaUt_hjrR03WGc/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2FkZmY1MGNkOGExMzQ5ZjQ5YzFlZDllZGY1ODc3Nzcx.jpg
Újrakezdés

Félúton fordult vissza a pokolból: 10 százalék esélye volt a túlélésre, most újra járni tanul Péter