
A magas koleszterin növeli a szívbetegségek kialakulásának esélyét, ezért nem szabad félvállról venni! Az első, amit a szakemberek javasolnak, a több növényi alapú étel fogyasztása, de persze fontos a rendszeres testmozgás, a dohányzás elhagyása és a stressz enyhítése is. Az első lépés legyen az étrended megváltoztatása!
A magas koleszterin elleni harcot kezdd kicsiben! Méghozzá egészen kicsiben. A chia magok hiába olyan aprók, hihetetlenül sokat tesznek az egészségedért. Rostokat, omega-3 zsírsavakat és antioxidánsokat tartalmaznak, amelyek segítenek csökkenteni a koleszterinszintet. A chia mag sokoldalú, költséghatékony, és könnyen beilleszthető az étrendedbe.
A magas koleszterinszint akkor alakul ki, amikor a vérben túlzott mennyiségű koleszterin van jelen. A magas koleszterinszintért leginkább a szervezetben jelenlévő gyulladás, a genetika és a sok stressz felelős. Emellett fontos szerepe van az egészségtelen étrendnek és életmódnak is. Idővel ez növelheti a szívbetegségek kockázatát. A jó hír az, hogy már néhány egyszerű változtatással is fantasztikus eredményt lehet elérni.
„Például, ha ételeidhez egy kevés chia magot adsz, könnyen növelheted az oldható rostok és az egészséges zsírok bevitelét, amelyek kulcsfontosságú tápanyagok a koleszterinszint csökkentésében.”
– mondja Vandana Sheth dietetikus.
A chia magok a Salvia hispanica növény ehető magjai és lenyűgöző mennyiségű élelmi rostot, növényi fehérjét, antioxidánsokat, omega-3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak. Ezenkívül természetesen alacsony a telített zsír tartalmuk.
„A chia magok másik lenyűgöző előnye, hogy gazdag koncentrációban tartalmaznak alfa-linolénsavat (ALA), ami egy gyulladáscsökkentő hatással rendelkező esszenciális zsírsav. Ez azért kulcsfontosságú, mert a krónikus gyulladás csökkenti a HDL (jó) koleszterinszintet és növeli az LDL (rossz) és a trigliceridszintet. A chia mag emellett gazdag polifenolokban, amelyek szintén gyulladáscsökkentő hatású növényi vegyületek. A HDL nemcsak azért fontos, mert csökkenti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát, hanem azért is, mert segít az LDL-t a szívből a májba szállítani, ahol lebontásra kerül és távozik a szervezetből.” – mondja Sheth.
A chia magot gyakorlatilag bármilyen ételbe beleteheted, mivel nincs markáns íze. Adhatod a zabkásádhoz, salátádhoz, turmixhoz, granolához, keverheted joghurtba, áztathatod egyszerűen egy éjszakán át szójatejben - ami szintén csökkenti a rossz koleszterinszintjét - és már kész is a chia puding. De bátran beleszórhatod a sütemények tésztájába vagy a kenyértésztába is, ha ezeket magad készíted otthon.
A chia magos puding egy finom, szívbarát reggeli vagy uzsonna. Ehhez szójatejbe tesz chia magot és friss bogyós gyümölcsöket vagy mangót, és egy maroknyi apróra vágott diót, pisztáciát vagy mandulát dob hozzá.
Bors tipp:
A chia magokat fokozatosan építsd be az étrendedbe és igyál sok vizet, hogy elkerüld az olyan kellemetlen emésztési mellékhatásokat, mint a puffadás vagy a bélgázok. Sheth megjegyzi, hogy ez különösen fontos, ha nem vagy hozzászokva a magas rosttartalmú étrendhez.
Ha szeretnél egészséges chia pudingot készíteni, nézd meg a videót!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.