
A fiatalító ételek 50 felett nem csak finomak, de kívül- belül is újjávarázsolnak. Ahogy telnek az évek, tested működése fokozatosan változik: lassul az anyagcsere, csökken az izomtömeg, sérülékenyebbé válik az immunrendszer, és egyre fontosabbá válik a sejtek védelme. Az öregedés természetes folyamat, de az, hogy ez milyen ütemben történik, nagyrészt rajtad múlik. A tudatos táplálkozás kulcsszerepet játszik abban, hogy tested sokáig rugalmas, energikus és ellenálló maradjon. 50 éves kor fölött érdemes előtérbe helyezned azokat az ételeket, amelyek támogatják a hormonháztartást, óvják a szív- és érrendszert, valamint gyulladáscsökkentő hatással is bírnak.
A fiatalító ételek beépítése az étrendedbe egyszerűbb, mint gondolnád! Érdemes bizonyos finomságokat előtérbe helyezned, és megfigyelned, hogyan változik a közérzeted, az energiaszinted és a bőröd állapota! A sós vízi halak és tengeri herkentyűk sokat tesznek azért, hogy simán letagadhass néhány évet. Főleg a lazacot érdemes gyakran enned, mert bővelkedik Omega-3 zsírsavakban, így védi a szívedet, gondoskodik az elméd frissességéről és a bőröd szépségéről.
Az avokádó gazdag E-vitaminban, javítja a bőr állapotát, csökkenti a koleszterinszintet.
A kékáfonya egy antioxidáns-bomba, védi a sejteket a szabad gyökök károsító hatásaitól, hozzájárul az öregedési folyamatok lassításához, javítja a memóriát, magas vitamintartalma pedig egészségesebbé és szebbé varázsolja a bőrödet.
A brokkoli támogatja a hormonháztartás egyensúlyát, csökkenti a gyulladást és a különböző rákbetegségek kialakulásának kockázatát.
A lenmag hormon-kiegyensúlyozó hatású, segíti az emésztést és fokozza az omega-3 felszívódását a szervezetedben.
A dió támogatja az agyműködést, csökkenti a demencia kialakulásának esélyét és még gyulladáscsökkentő hatása is van.
Az édesburgonya másnéven batáta, gazdag béta-karotinban, amelyet a szervezeted A-vitaminná alakít, ez pedig támogatja a bőröd regenerálódását, a szemed egészségét, és erősíti az immunrendszeredet. Alacsony a glikémiás indexének köszönhetően a vércukorszintedet sem emeli meg túlságosan.
Nyáron a kovászos uborka, fermentált zöldségek, gyümölcslevek, kefir és joghurt, hidegebb időben a savanyú káposzta vagy kimchi elengedhetetlen az étrendedből! A fermentált – másnéven savanyított – ételek és italok bővelkednek antioxidánsokban, vitaminokban és probiotikumokban, melyek jótékonyan hatnak az emésztésedre, erősítik az immunrendszeredet, javítják a szív- és érrendszered működését. Ráadásul segíthet a fogyásban is és lassítja az öregedést.
A spenót, sóska vagy a mángold tele van vassal, folsavval és luteinnel, amelyek segítik a vérképzést, erősítik a csontodat, ezzel megelőzve a csontritkulás kialakulását, és segít megőrizni a szemed egészségét.
Az étcsokoládé gondoskodik arról, hogy jobb kedved legyen, emellett támogatja a szív- és érrendszeri egészségedet, kiváló antioxidáns-forrás, kordában tartja a koleszterinszintet és még gyulladáscsökkentő hatása is van.
A zöld tea antioxidánsokban gazdag, serkenti az anyagcserét, lassítja a sejtek öregedését.
Ha szeretnél egy isteni lazacos finomságot készíteni, nézd meg a videót!
Ezek a cikkek is érdekelhetnek:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.