Éveket letagadhatsz, ha sokat eszel belőle – 10+1 élelmiszer, ami 50 fölött nem hiányozhat az étrendedből

egészséges
PUBLIKÁLÁS: 2025. július 15. 12:15
Ha már átlépted az ötödik X-et, muszáj felismerni és elfogadni, hogy az idő múlása merőben új táplálkozási szokásokat hoz magával. Léteznek fiatalító ételek, amelyeket, ha 50 felett rendszeresen beiktatsz az étrendedbe, akár évekkel is fiatalabbnak tűnhetsz a korodnál.

A fiatalító ételek 50 felett nem csak finomak, de kívül- belül is újjávarázsolnak. Ahogy telnek az évek, tested működése fokozatosan változik: lassul az anyagcsere, csökken az izomtömeg, sérülékenyebbé válik az immunrendszer, és egyre fontosabbá válik a sejtek védelme. Az öregedés természetes folyamat, de az, hogy ez milyen ütemben történik, nagyrészt rajtad múlik. A tudatos táplálkozás kulcsszerepet játszik abban, hogy tested sokáig rugalmas, energikus és ellenálló maradjon. 50 éves kor fölött érdemes előtérbe helyezned azokat az ételeket, amelyek támogatják a hormonháztartást, óvják a szív- és érrendszert, valamint gyulladáscsökkentő hatással is bírnak.

Fiatalító ételek 50 felett: grillezett lazac
Fiatalító ételek 50 felett - Éveket letagadhatsz, ha ezeket eszed
Fotó: Jacek Chabraszewski /  Shutterstock 

50 felett ezek a legegészségesebb élelmiszerek:

1. Fiatalító ételek élén a lazac

A fiatalító ételek beépítése az étrendedbe egyszerűbb, mint gondolnád! Érdemes bizonyos finomságokat előtérbe helyezned, és megfigyelned, hogyan változik a közérzeted, az energiaszinted és a bőröd állapota! A sós vízi halak és tengeri herkentyűk sokat tesznek azért, hogy simán letagadhass néhány évet. Főleg a lazacot érdemes gyakran enned, mert bővelkedik Omega-3 zsírsavakban, így védi a szívedet, gondoskodik az elméd frissességéről és a bőröd szépségéről. 

  • Így fogyaszd: Elkészítheted grillezve, sütőben sütve vagy párolva. Egy kevés citrommal, zöldfűszerekkel és zöldségekkel tálalva könnyű és tápláló fogás.
Salad,Avocado,,Boiled,Egg,,Tomato,,Green,Leaf,Lettuce,,Vegetable,Dish
Az avokádó nem csak finom, de egészséges is
Fotó: Alesia.Bierliezova /  Shutterstock 

2. Nem csak az ételed, az életed is jobb lesz tőle

Az avokádó gazdag E-vitaminban, javítja a bőr állapotát, csökkenti a koleszterinszintet.

  • Így fogyaszd: Reggelire pirítóson, salátákba kockázva vagy turmixba keverve krémes állagot és extra tápanyagot ad.
Blueberries,In,Bowl,With,Spoon,,Healthy,Fruit,,Food,Ingredient,,Table
Az áfonya valóságos antioxidáns bomba
Fotó: Nungning20 /  Shutterstock 

3. Sötétkék csodabogyó a ragyogó bőrért

A kékáfonya egy antioxidáns-bomba, védi a sejteket a szabad gyökök károsító hatásaitól, hozzájárul az öregedési folyamatok lassításához, javítja a memóriát, magas vitamintartalma pedig egészségesebbé és szebbé varázsolja a bőrödet.

  • Így fogyaszd: Frissen, zabkásába vagy joghurtba keverve, de akár fagyasztva is, turmixokhoz – napi egy marék bőven elég belőle.
Cook,Cutting,Broccoli,Florets,With,Knife.,Cozy,Kitchen,With,Wooden
Egy csokor fiatalság
Fotó: 5PH /  Shutterstock 

4. Egy csokor fiatalság

A brokkoli támogatja a hormonháztartás egyensúlyát, csökkenti a gyulladást és a különböző rákbetegségek kialakulásának kockázatát.

  • Így fogyaszd: Csak rövid ideig párold, ne főzd túl, hogy megmaradjanak a tápanyagok! Fokhagymával vagy citrommal ízesítve salátákhoz vagy köretként is tökéletes.
Bowl,Of,Flax,Seeds,And,A,Bottle,Of,Fresh,Linseed
Valódi értéket rejtenek az apró szemek
Fotó: Kosoff /  Shutterstock 

5. Apró magok, de sokat tudnak

A lenmag hormon-kiegyensúlyozó hatású, segíti az emésztést és fokozza az omega-3 felszívódását a szervezetedben.

  • Így fogyaszd: Frissen őrölve keverd zabkásába, smoothie-ba vagy egy kanállal joghurtba Mindig őrölve fogyaszd, mert egészben nem tud igazán felszívódni.
Chilled,Greek,Yogurt,With,Honey
A dió javítja az agyműködést
Fotó: Muhammad Umair132 /  Shutterstock 

6. Ne csak az ünnepek alatt edd!

A dió támogatja az agyműködést, csökkenti a demencia kialakulásának esélyét és még gyulladáscsökkentő hatása is van.  

  • Így fogyaszd: Napi 4–6 szem magában, salátára szórva, reggeli zabkásában vagy akár egy marék aszalt gyümölccsel keverve.
Sweet,Potato,Fries,,Basil,,Ketchup,,Spices,And,Glass,Of,Water
A batáta szebbé varázsolja a bőrödet
Fotó: New Africa /  Shutterstock 

7. Krumpli helyett bevetheted

Az édesburgonya másnéven batáta, gazdag béta-karotinban, amelyet a szervezeted A-vitaminná alakít, ez pedig támogatja a bőröd regenerálódását, a szemed egészségét, és erősíti az immunrendszeredet. Alacsony a glikémiás indexének köszönhetően a vércukorszintedet sem emeli meg túlságosan. 

  • Így fogyaszd: Sütőben sütve akár héjastul, de készíthetsz belőle pürét, de rakott ételek alapjaként is kiváló választás. Egy kis olívaolajjal és rozmaringgal fűszerezve fantasztikus ételt rittyenthetsz belőle.
Fermented,Products,On,A,Wooden,Background.,Pickled,Vegetables,In,Jars.
A fermentált finomságok helyreállítják a bélflórát
Fotó: Tatjana Baibakova /  Shutterstock 

8. Fermentált ételek mindig, minden mennyiségben

Nyáron a kovászos uborka, fermentált zöldségek, gyümölcslevek, kefir és joghurt, hidegebb időben a savanyú káposzta vagy kimchi elengedhetetlen az étrendedből! A fermentált – másnéven savanyított – ételek és italok bővelkednek antioxidánsokban, vitaminokban és probiotikumokban, melyek jótékonyan hatnak az emésztésedre, erősítik az immunrendszeredet, javítják a szív- és érrendszered működését. Ráadásul segíthet a fogyásban is és lassítja az öregedést.

  • Így fogyaszd: Naponta egy kisebb adaggal étkezések mellé – például kefir reggelire, savanyú káposzta vagy kovászos uborka ebédhez, kimchi vacsorához.
Wilted,Swiss,Chard,Salad,With,Butter,And,Garlic,On,Rustic
A mángold hozzájárul a csontritkulás megelőzéséhez
Fotó: vaivirga /  Shutterstock 

9. Sötét leveles zöldek 

A spenót, sóska vagy a mángold tele van vassal, folsavval és luteinnel, amelyek segítik a vérképzést, erősítik a csontodat, ezzel megelőzve a csontritkulás kialakulását, és segít megőrizni a szemed egészségét.

  • Így fogyaszd: Párolva, fokhagymával, zöldséglevesbe főzve, vagy nyersen salátában – pár csepp citrommal fokozhatod a vas felszívódását.
Broken,Dark,Chocolate,Bar,And,Cocoa,Powder,On,A,Brown
Az étcsoki a legjobb választás, ha nassolni szeretnél 
Fotó: Igor Normann /  Shutterstock 

10. Természetes hangulatjavító

Az étcsokoládé gondoskodik arról, hogy jobb kedved legyen, emellett támogatja a szív- és érrendszeri egészségedet, kiváló antioxidáns-forrás, kordában tartja a koleszterinszintet és még gyulladáscsökkentő hatása is van.

  • Így fogyaszd: Magas kakaótartalmú, legalább 70%-os csokit válassz, ha nassolni támad kedved. Majszolj el belőle egy-két kockát, de azért csak mértékkel eszegesd, mert a kalóriatartalma magas, de nyugi, kis adagban kifejezetten jótékony.
Refreshing,Green,Tea,In,Cups,And,Leaves,On,Wooden,Table,
A zöld tea csökkenti a sejtek öregedését
Fotó: New Africa /  Shutterstock 

+1: Ne csak egyél, igyál is!

A zöld tea antioxidánsokban gazdag, serkenti az anyagcserét, lassítja a sejtek öregedését.

  • Így fogyaszd: Napi 2–3 csészével, akár jéghidegen, de lehetőleg ízesítés nélkül, vagy egy kevés mézzel. Ne idd éhgyomorra, mert gyomorirritációt okozhat.

Ha szeretnél egy isteni lazacos finomságot készíteni, nézd meg a videót!  
 

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.