
Ki ne szeretné a lédús, mennyei zöldséget, ami igazán frissítően hat a kánikulában? Most, hogy végre a hazai termés is felkerült a boltok polcaira, bátran megrohamozhatjuk az üzletet pár finom falatért. Azonban most ne hagyd, hogy a dinnyemag a kukában landoljon.
A görögdinnye egy mennyei zöldség, amit Lacházi Pál, a Syngenta dinnyeszakértője szerint is érdemes beépíteni étrendünkbe. A magyar görögdinnyék ugyanis nemcsak isteniek, hanem vitaminokban és ásványi anyagokban is bővelkednek, ezért érdemes hazai terméket választanod. A szakértő elsősorban a Mirto és a Rubin dinnyefajtákat ajánlja, amelyek zamatosak és kiváló minőségűek.
Emellett a dinnyemag is tele van olyan értékes tápanyagokkal, amelyek pozitív hatással vannak egészségünkre, hiszen többek között magnéziumot és vasat is tartalmaz, ráadásul megpirítva kifejezetten egészséges nassolnivalóvá válhat.
A görögdinnyemagban felfedezhető ásványi anyagok közül az egyik a magnézium, melyből egy 8 grammos adag 42 milligramm magnéziumot tartalmaz, ami egy egészséges felnőtt napi magnéziumszükségletének 10 százalékát teszi ki. Ez az ásványi anyag kulcsszerepet tölt be számos anyagcsere-funkcióban, az energiatermelésben, az izom- és idegműködésben, valamint hozzájárul az immunrendszer, a szív és a csontok egészségéhez.
A vas elengedhetetlen az emberi szervezet számára, hiszen a hemoglobin fontos összetevője, ami az oxigént szállítja a szervezetben, emellett pedig szerepet játszik a megfelelő izomműködésben, az energiatermelésben, az idegrendszeri folyamatokban és az immunrendszer működésében is. Egy maréknyi dinnyemag körülbelül 0,29 milligramm vasat tartalmaz, ami hozzávetőlegesen a napi szükséglet 1,5 százaléka.
„Jó” zsírokat tartalmaz, amely csökkenti a szívroham és stroke kockázatát
A jó zsírok, avagy az egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavak nagyon fontosak az egészség szempontjából, mivel szerepet játszanak a koleszterinszint és a vérnyomás csökkentésében, részt vesznek a hormontermelésben, gyulladáscsökkentő hatásúak, emellett pedig redukálják a szív- és érrendszeri betegségek, illetve a stroke kockázatát. Egy maréknyi dinnyemag, körülbelül 4 gramm összesen 0,3 egyszeresen és 1,1 többszörösen telítetlen zsírsavat rejt magában.
A cink egy esszenciális nyomelem, amely elengedhetetlen a szervezet megfelelő működéséhez, valamint fontos szerepet tölt be többek között az anyagcserében, a hormonális egyensúlyban, a vércukorszint szabályozásában, valamint a haj, a bőr és a köröm egészségének megőrzésében. Egy nagy maréknyi adag a napi cinkszükséglet 4 százalékát fedezi.
Így készítsd el a dinnyemagot, hogy tökéletes egészéges nasivá váljon
A dinnyemag alacsony kalóriatartalmú, ugyanis egy nagy marék belőle körülbelül 43 kalóriát tartalmaz, ami jóval kevesebb, mint egy csipsz. Így bátran készíts belőle egyszerű és gyors nasit! Melegítsd elő a sütőt 160 fokra, majd egy sütőpapírral bélelt tepsire szórd rá a magokat és tedd be őket a sütőbe. A magok körülbelül 15 perc alatt elkészülnek, azonban félidőben érdemes megkeverni őket. Ha még ízletesebbé szeretnéd tenni a ropogtatnivalót, akkor tehetsz rá sót és olívaolajat, sőt akár chilit vagy limelevet is.
Az alábbi videóból többet is megtudhatsz a dinnyemag pozitív hatásairól:
Ezek a cikkek is érdekelhetnek:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.