Így találd meg a tökéletes dinnyét! A trükk egyszerűbb, mint hinnéd!

mézédes
PUBLIKÁLÁS: 2025. augusztus 02. 14:15
A görögdinnye, akkor az igazi, ha pont jól érett. A tökéletes dinnye választása pofonegyszerű, ha tudjuk, hogyan keressük. Sajnos kívülről nem mindig egyszerű eldönteni, hogy mi bújik meg a héj alatt, de azért nem is lehetetlen eldönteni, melyik dinnye jó.

A tökéletes dinnye héja matt, nem fényes, és egyenletes színű. A túl fényes héj általában éretlen gyümölcsöt taka. Emellett, ha körömmel megnyomjuk, és enyhén horpad, az jó jel, de ne legyen puha vagy benyomódott. A színe fajtától függ, de általában mélyzöld, sötét tónusú. Hogyan válasszunk jó dinnyét? Mutatjuk a dinnye választás legfontosabb szempontjait pontokba szedve!

dinnye választás kisokos
A tökéletes dinnye választásához ismernünk kell a trükköt
Fotó: Unai Huizi Photography / Shutterstock

1. A dinnye választás legfontosabb eleme a földfolt

A tökéletes dinnye oldalán mindig van egy világosabb, sárgás színű folt, ahol a talajon feküdt. Ez a „földfolt” azt mutatja, hogy elég időt töltött a napon. Ha a nyomat inkább fehér vagy zöldes, akkor még éretlenül lett leszedve, ha sárga, akkor tökéletes.

2. Csekkoljuk a görögdinnye kocsányát

Az a kis szármaradvány, ami a dinnye végén van, sokat elmond a gyümölcs állapotáról. Ha száraz és pöndörödött, az azt jelenti, hogy a dinnye beérett, és természetes módon száradt le a szár. Ha viszont zöld és friss, akkor valószínűleg éretlenül szedték.

3. A jó dinnye kiválasztásánál számít a súly

Fogjuk meg a kiszemelt dinnyét, és ellenőrizzük a súlyát a méretéhez képest. Egy érett dinnye mindig nehezebb, mint az éretlen, ez a magas víztartalom miatt van. Ha könnyű, valószínűleg még nem érett meg rendesen, vagy már kezd kiszáradni belülről.

4. A dinnye kopogtatása is kihagyhatatlan

A jó dinnye kiválasztása érdekében kopogtassunk meg párat és hallgassuk meg a hangját. Ha mély, tompa, telt hangot hallunk, akkor valószínűleg érett, lédús dinnyével van dolgunk. Ha viszont éles, csengő, kongó hangot ad, akkor még éretlen lehet belül.

édes dinnye választása
Honnan tudom hogy édes a dinnye? Sok szempontot kell mérlegelni!
Fotó: Serenko Natalia / Shutterstock

5. Cseppforma vagy gömbölyű? 

Az alakja is árulkodó lehet: a kerekebb általában édesebbek, míg a hosszúkásabbak gyakran vizesebbek, kevésbé ízesek. Ez főként a hagyományos görögdinnyékre igaz, nem fa mag nélküli fajtákra. Az alak sokat elmond arról, milyen arányban fejlődött benne a cukor és a víz, ennek megvizsgálása elengedhetetlen a jó dinnye kiválasztásakor.

6. Repedés a dinnye szára körül

A szár körüli repedés is elárulja, melyik dinnye jó, és melyik nem annyira. Ha a száránál apró hajszálrepedések látszanak, az annak a jele lehet, hogy a gyümölcs már teljesen beérett, és a belső nyomás növekedni kezdett. Ez az úgynevezett cukornyomás, ami akkor jelentkezik, ha a cukortartalom a maximumon van. Ez nem sérülés, hanem az érettség egyik legjobb bizonyítéka.

7. Figyeljünk a formára

Egy jól megérett példány mindig szimmetrikus, nincsenek rajta dudorok vagy torzulások, a dinnye választáskor ezért fontos ezt is megfigyelni. Ha a forma szabálytalan, az arra utal, hogy nem egyenletesen kapta a napot és a tápanyagot – így az íze is vegyes lehet.

8. Megrázva is sokat mesél

Fogjuk meg a dinnyét, és finoman rázzuk meg a fülünkhöz közel. Ha belül már érett, kissé laza lesz a szerkezete, és érezni lehet egy halk zötyögő mozgást, mintha a leve és a hús egy kicsit külön élne. Ha viszont teljesen tömörnek tűnik, és nem hallani semmit, még éretlen lehet.

Dinnyefelvágási praktika: a videóból kiderül, hogy készül a dinnyetorony pofonegyszerűen!

 

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.