Így készül a nyár legkülönlegesebb íze: dinnyelekvár egyszerűen, amit a gyerekek is imádni fognak

befőzés
PUBLIKÁLÁS: 2025. július 13. 15:25
Meg fogsz lepődni, milyen finom! A dinnyelekvár elsőre talán furcsán hangzik, de kifejezetten különleges, illatos és nyári ízvilágú finomság lesz belőle, amely biztos, hogy rabul ejt!

Dinnyelekvár dilemma: sárga vagy görög? Mindkettőből készíthetsz, a sárgából intenzívebb zamatosabb ízvilágot hozhatsz létre, de ha te a görögdinnye szerelmese vagy, akkor abból is bátran csinálhatsz, ám a jóval magasabb víztartalma miatt némi trükközést igényel, hogy ne legyen híg.

dinnyelekvár görögdinnyéből
Így készíts dinnyelekvárt pofonegyszerűen
Fotó: Tatevosian Yana /  Shutterstock 

Dinnyelekvár pillanatok alatt: kicsi trükkösebb, de megéri

A görögdinnye víztartalma 90% körüli, az íze pedig enyhébb. Ezért sokáig kell főzni, mindenképpen több sűrítő kell hozzá és több ízesítést igényel. Erre a célra használhatsz citromot, gyömbért, mentát vagy lime-ot, de ha szeredet a pikánsabb ízeket, akkor adhatsz hozzá egy kevés csilit is.

Hozzávalók (kb. 3 üveghez):

  • 1 közepes piros húsú görögdinnye
  • 40 dkg cukor
  • 1 citrom leve és reszelt héja
  • 1 csomag dzsemfix
  • 1 db alma lereszelve – a sűrűbb állagért
  • Ízlés szerint: reszelt friss gyömbér, mentalevél, csili, kardamom vagy egy kevés rózsavíz

Elkészítés:

  • A dinnyét darabold fel, a fehér részét is, csak a külső zöld héjat hámozd le és a magokat is szedd ki belőle
  • Tedd egy fazékba és forrald fel a cukorral és citromlével együtt
  • Főzd 40-50 percig, amíg a víztartalma nagyjából a felére csökken
  • Ha már kellőképpen megpuhult a dinnye fehér része, botmixerrel pépesítheted, ha nem szeretnéd, hogy darabos legyen a lekvár
  • Add hozzá a dzsemfixet és a reszelt almát, majd ízesítsd az általad választott fűszerekkel
  • Forrald még 5 percig, és végezd el a hidegtányér próbát: egy csepp lekvárt tegyél egy hideg tányérra: ha nem folyik szét, jó az állag
  • Töltsd sterilizált üvegekbe, lezárás után 5 percre állítsd fejre, majd mehet a kamrába.
Sweet,Melon,And,Citrus,Jam,Or,Jelly,In,Small,Glass
Így készíts dinnyelekvárt sárgadinnyéből
Fotó: Elena Hramova /  Shutterstock 

Sárgadinnyéből mennyei lekvárt készíthetsz 

A dinnyelekvár azért is fantasztikus találmány, mert így elteheted magadnak a nyár ízét üvegbe zárva. A hideg napokon csak előkapod, belekanalazol, és máris érzed a ragyogó napsütés édes zamatát a szádban.

Hozzávalók 3 kis üveghez:

  • 1 kg tisztított, felkockázott sárgadinnye 
  • 1 csomag 3:1 arányú befőzőcukor vagy 30 dkg kristálycukor és 0,5 csomag dzsemfix
  • 1 vaníliarúd vagy 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 1 citrom lereszelt héja 
  • 1 csipet só – kiemeli az ízt

Elkészítés:

  • A sárgadinnyehúst vágd apró kockákra, vagy botmixerrel pürésítsd – ízlés kérdése
  • Add hozzá a vaníliát, citromhéjat, és kezd el főzni közepes lángon
  • Forrald 15-20 percig, közben folyamatosan kevergesd
  • Tedd hozzá a befőzőcukrot vagy a cukrot és dzsemfixet, attól függően, hogy mit használsz, forrald újra és hagyd pár percig rotyogni, de közben folyamatosan kevergesd, nehogy lekapjon az alja
  • Végezd el a hidegtányér-próbát
  • Töltsd steril üvegekbe, zárd le, állítsd fejre 5 percre, majd hagyd kihűlni.
Assorted,Cheese,,Ham,,Fruit,,Jam,,Bread,Sticks,,Nuts.,Cheese,Platter.
A dinnyelekvár rengeteg finomsághoz jól passzol
Fotó: Anna Puzatykh /  Shutterstock 

Mihez passzol legjobban a dinnyelekvár?

Használhatod éppúgy, mint bármely más lekvárt, süteményekbe, palacsintába vagy fánkra kanalazva, de ha igazán különleges finomságra vágysz, akkor próbáld ki ezeket:

Sajtkrémes vagy ricottás előételekhez

A sárgadinnyelekvár remekül passzol friss, lágy sajtokhoz, például kecskesajthoz, brie vagy camembert típusú sajtokhoz, vagy ricotta mellé. Egy vékony ropogós pirítósra pakolva mennyei snack-et varázsolhatsz, akár előételként is kínálhatod egy nyári kerti partin.

Gourmet szendvicsekbe

Egy szelet kovászos kenyérre vagy cibattára tegyél egy szelet pármai sonkát és egy kiskanálnyi dinnyelekvárt. A sárgadinnyével készített változat különösen finom egy kis rukkolával vagy bazsalikommal kiegészítve.

Grillezett húsok mellé 

A pikánsabban fűszerezett görögdinnyelekvár - citrommal, chilivel, gyömbérrel - kiváló kísérő grillezett húsokhoz vagy sült camemberthez. Igazi egzotikus nyári kerti partihangulatot teremthetsz vele.

A pohárdesszertek királynője 

Rétegezd natúr görög joghurttal, túrókrémmel, mascarponéval vagy vaníliafagyival. Egy kis menta vagy lime héja még jobban kiemeli a gyümölcsös ízeket.

Mocktail- vagy koktélalapként

Keverj össze egy evőkanál görögdinnyés lekvárt egy kevés citromlével és szódával – fantasztikus frissítő nyári ital lesz belőle. Ha jöhet alkohol is, akkor remek párost alkot gin-nel és szódával vagy prosecco-val. Egy kis jég, friss bazsalikom és kész is a tökéletes nyáresti koktél.

Ha szeretnél egy különleges sárgadinnye chutney-t készíteni, nézd meg a videót!

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

 

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.