Éretlenül vettük a zöldséget, gyümölcsöt? Íme pár bevált érlelési trükk

Éretlenül vettük a zöldséget, gyümölcsöt? Íme pár bevált érlelési trükk

gyümölcs
PUBLIKÁLÁS: 2022. december 20. 13:33
Édes és lédús – mindnyájan így szeretjük a gyümölcsöket, ugye? Sok esetben azonban azt tapasztalhatjuk, hogy a boltokban éppen ehető, alig érett példányok „mosolyognak” ránk.

Édes és lédús – mindnyájan így szeretjük a gyümölcsöket, ugye? Sok esetben azonban azt tapasztalhatjuk, hogy a boltokban éppen ehető, alig érett példányok „mosolyognak” ránk.

Jó hír, hogy amit a természet már nem tudott befejezni, azt mi megtehetjük. Ha utóérő gyümölcsökkel van dolgunk, pár trükkel otthon is finom éretté varázsolhatjuk a keményebb, kevésbé ízes darabokat. Lássuk a praktikákat!

Papírzacskóval

Avokádóhoz, mangóhoz, körtéhez és paradicsomhoz

Szükségünk lesz egy papírzacskóra, valamint almára vagy banánra. Tegyünk be az éretlen gyümölccsel együtt a zacskóba, zárjuk le, majd várjunk türelmesen pár napot. Az érési folyamat közben almánk vagy banánunk egy etilén nevű gázt fog kibocsátani, ettől a többi gyümölcs is gyorsabban érik be majd a zacskóban. Vigyázzunk viszont arra, hogy az érettnek minősített gyümölcsöket ne tegyünk közvetlenül almák vagy banánok mellé, hiszen az előbbiek alapján könnyen kitalálható, hogy így gyorsabban megromlanak.

Foto:123rf.com

Liszttel és papírzacskóval

Avokádóhoz

A boltokban gyakran találkozhatunk olcsóbb „avokádóval” és drágább „érett avokádóval”. Ha nem aznap estére terveztünk guacamolét vagy másnap reggelire avokádós pirítóst, egész nyugodtan tegyük kosarunkba a kevésbé érett gyümölcsöket. Otthon aztán fogjunk egy papírzacskót, helyezzük bele az avokádót, majd szórjunk rá annyi lisztet, amennyi ellepi. A zacskót zárjuk le, és pár napra feledkezzünk el róla. A liszt az avokádóból felszabaduló etilén útját elzárva gyorsabb beérést eredményez, ráadásul a nedvességet is felszívja, így megakadályozza az esetleges penészesedést.

Rizzsel teli tállal

Mangóhoz

A módszert az indiaiaknak köszönhetjük, ők fedezték fel a rizs eme különleges tulajdonságát. Ezúttal tehát egy nagy tál rizs lesz segítségünkre, annyira lesz szükségünk, amennyi ellepi a mangót. A technika alapja ugyanaz, mint a lisztes megoldásé, azaz elzárjuk az etilént. Vigyázzunk, mert meglepően hatékony a módszer, ellenőrizzük a mangónkat 6-12 óránként, ha nem szeretnénk, hogy túlérjen.

Lenvászonnal

Barackhoz

Két lenvászon konyharuha vagy szalvéta is csodákra képes. (A papírzacskó barackok esetén azért nem célravezető, mert a gyümölcsök héja könnyen megsérülhet.) Először fektessünk le száraz helyre az egyik vászondarabot. Tegyük rá a barackokat száras végükkel lefelé úgy, hogy ne érjenek egymáshoz. Fedjük be a második vászondarabbal a széleket behajtva, azaz zárjuk el a friss levegő útját. Pár nap múlva az illatból tudni fogjuk, hogy megértek a barackjaink.

És ha mindez nem segít?

Időnként az egyébként bevált praktika és a gondos odafigyelés sem hozza meg a várva várt beérést. Ekkor még mindig megmenthetjük a kidobástól gyümölcseinket azzal az egyszerű módszerrel, hogy megfőzzük. Beérni ettől ugyan nem fognak, viszont három okból is jobb, ha így fogyasztjuk el az éretlenebb darabokat. A hőkezelés előhozza a gyümölcs édes ízét, csökkenti a keserűségét, valamint puhítja is. Egyszerűen főzzük meg a megtisztított gyümölcsöket egy lábasban, kevés folyadékkal, ízlés szerint édesítve, fűszerezve. A módszer legjobban almánál, körténél és baracknál működik, de más fajtával szintén tehetünk próbát, még mangóval és ananásszal is. Nem utóérő gyümölcs például a meggy, a cseresznye, valamint a bogyós gyümölcsök, ha éretlenebbeket vásároltunk, a főzés szintén segíthet.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.