A legújabb őrület: kukoricatej – Te megkóstolnád? Így készítheted el gyorsan, fillérekből

vegán
PUBLIKÁLÁS: 2025. július 25. 10:45
Ha növényi tejen élsz, akkor ezt imádni fogod! A kukoricatej lett a legújabb őrület, a TikTokon és nem véletlenül. Ezt az enyhén édeskés italt nem csupán finom, de még egészséges is.

A kukoricatej egyszerűen és gyorsan elkészíthető, ráadásul rendkívül olcsó. Ám nemcsak kellemesen édes, selymes textúrája miatt érdemes kipróbálni, hanem egészségügyi előnyei miatt is. A házi készítésű kukoricatej természetes, gluténmentes növényi ital, amelyet kortyolgathatsz magában, de tökéletesen megállja a helyét a jeges kávédban, használhatod főzéshez, zabkásához, turmixhoz és édes krémek elkészítéséhez is. –

kukoricatej
A kukoricatejet az ázsiai és a dél-amerikai konyhában is használják.
Fotó: Chatham172 /  Shutterstock 

A kukoricatej az új növényi tej

A kukoricatej egy frissítő, tápláló és sokoldalú növényi ital, amely ideális választás számodra, ha változatosabban szeretnél táplálkozni, vagy új alternatívát keresel a szokásos növényi tej helyett. Az már csak hab a tortán, hogy még az egészségedre is jótékony hatással lesz, ha rendszeresen fogyasztod:

  • Antioxidánsokban gazdag, ezzel csökkenti az oxidatív stresszt a szervezetben, vagyis késlelteti a sejtek öregedését
  • Támogatja az emésztést, mivel rosttartalma elősegíti az egészséges bélműködést
  • Szívbarát, mivel zsírszegény és koleszterinmentes, ezért jól beilleszthető szív- és érrendszert támogató étrendbe  
  • Gluténmentes, laktózmentes és szójamentes alternatíva, így ideális választás, ha ételérzékenységed van, vagy vegán étrendet követsz. Nem puffaszt, nem terheli meg a gyomrod, ezért gyomorpanaszok idején is kímélő ital lehet. –
  • Segítheti a vércukorszint egyensúlyát, mivel a főtt kukorica glikémiás indexe mérsékelt, a vízzel hígított kukoricatej ráadásul lassabban emésztődik
  • Kiváló energiaforrás, természetes szénhidráttartalma miatt gyorsan energiát ad, így ideális lehet reggeli italnak vagy edzés előtti turmixalapnak is.

Így készíts házi kukoricatejet!

Hozzávalók:

  • 1 csésze főtt vagy párolt kukorica - lehet friss vagy fagyasztott is
  • 3 csésze víz 
  • 1-2 szem datolya, ha édesíteni szeretnéd, de ez elhagyható
  • 1 csipet só
  • vanília vagy fahéj, ha szeretnéd ízesíteni

Elkészítés lépésről lépésre:

Ha van növényi italkészítőd, akkor 2-3 adagolópohár kukoricát önts a gépbe, majd mehet bele a többi hozzávaló, rá a víz és indítsd el a legrövidebb főzőprogramot. Ha lejárt a program, sűrű szövésű szűrőn vagy textilpelenkán szűrd le, töltsd üvegekbe és mehet is a hűtőbe. Ha nincs italkészítőd, akkor egy egyszerű turmixgép is megteszi, de akkor mindenképp főtt vagy párolt kukuricát használj, semmiképp se nyerset.

Bors tippek: 
1. Kombinálj bátran! A növényi tejitaloknak sokkal kiegyensúlyozottabb az ízük, ha többféle alapanyagot kombinálsz. A kukoricához remekül illik a kókusz. Ha kipróbálnád, tegyél a kukorica mellé egy adagolópohár vagy csésze kókuszreszeléket vagy egy kis doboz kókusztejszínt. Jól illik hozzá a mandula és a kesudió is. Bátran kísérletezz, hogy megtaláld a számodra legtökéletesebb ízvilágot!

2. Ne dobd ki a pépet! Miután leszűrted a kukoricatejet, a szűrőben marad a pép. Ezt felhasználhatod zabkásába, palacsintatésztába, muffinba vagy zöldségfasírtba is, persze csak ha nem édesítetted.

3. Légy merész az ízesítésben! A kukoricatej enyhén édeskés, karakteresebb, mint a zab- vagy rizstej. Fantasztikus ízeket hozhatsz létre, ha például fahéjjal, vaníliával vagy kardamommal fűszerezed. Sós mártásokhoz is használhatod, ez esetben ne édesítsd. 

Ha szeretnéd kipróbálni, hogyan kell friss, nyers kukoricából készíteni a kókusztejet, nézd meg a videót!

 

 

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.