Itt a borsó és a pisztácia és burgonyatej -vajon ugyanolyan jók, mint a többi növényi tej?

Itt a borsó és a pisztácia és burgonyatej -vajon ugyanolyan jók, mint a többi növényi tej?

alacsony kalóriatartalom
PUBLIKÁLÁS: 2022. július 24. 13:33
A leghosszabb ideig a tejválaszték teljes, 2%-os, 1%-os és zsírmentes (vagy sovány) tejből állt. Ma már az élelmiszerboltok hűtőpolcai tele vannak diófélékből, babból vagy gabonafélékből készült növényi alapú tejekkel, amelyek között olyan kedvencek találhatók, mint a mandula, a szója, a kókusz, a kesudió, a zab és a rizs.

A leghosszabb ideig a tejválaszték teljes, 2%-os, 1%-os és zsírmentes (vagy sovány) tejből állt. Ma már az élelmiszerboltok hűtőpolcai tele vannak diófélékből, babból vagy gabonafélékből készült növényi alapú tejekkel, amelyek között olyan kedvencek találhatók, mint a mandula, a szója, a kókusz, a kesudió, a zab és a rizs.

A növényi tejek termékeny talaján azonban folyamatosan újabb és újabb lehetőségek csíráznak, mint például a pisztácia-, borsó- vagy akár a burgonyatej. Úgy tűnik, ha meg tudjuk termeszteni, akkor tejet is tudsz belőle készíteni.

Vajon ezek az új alternatívák táplálkozási szempontból jobbak, mint a többi növényi tej - vagy csak több ugyanabból?

Néhány tény a növényi tejekről
A növényi alapú tejek mindegyike ugyanúgy készül: a dióféléket, babot vagy gabonát péppé őrlik, leszűrik, és vízzel keverik. A végén csak kis százalékban marad meg a tényleges növény - a legtöbb márka esetében kevesebb, mint 10%. Az olyan tápanyagokat, mint a D-vitamin, kalcium, kálium és fehérje, különböző mennyiségben adják hozzá."Mégis, sok alternatív tej hasonló mennyiségben tartalmazza ezeket a tápanyagokat, mint a tehéntej" - mondja Dr. Walter Willett, a Harvard T.H. Chan School of Public Health epidemiológiai és táplálkozástudományi professzora.

A növényi alapú tejek "zöldebbnek" számítanak, mint a tejtermékek, és előállításuk során kevesebb üvegházhatású gázt bocsátanak ki. Néhány ilyen növény termesztéséhez és tej előállításához azonban nagy mennyiségű vízre van szükség. A legtöbb növényi alapú tej alacsony kalóriatartalmú. Átlagosan azonban ezek a tejtermékek többe kerülnek, mint a tejtermékek.

Az újabb növényi alapú tejek tápanyagtartalma, kalóriatartalma és egyéb előnyei


Íme, az alternatív tejek családjának három új tagja közelebbről:

A pisztáciatej nem zöld, mint a dió, hanem inkább világos barna színű. Mivel kevés valódi pisztáciát tartalmaz, így hiányoznak belőle olyan alapvető vitaminok és ásványi anyagok, mint a tiamin, a mangán és a B6-vitamin. Ennek ellenére a pisztáciatej kevesebb mint 100 kalóriát tartalmaz csészénként, ami hasonló a sovány tehéntejhez és más növényi tejekhez. A pisztáciatej egyik extra előnye, hogy valamivel több fehérjét tartalmaz, mint más növényi tejek (amelyek a tehéntejhez képest kevés fehérjét tartalmazhatnak).

pisztácia4
Foto:123rf.com


A borsótej sárga mezei borsóból készül, de nincs "borsószerű" íze. Színe, íze és krémes állaga közel áll a tejtermékhez, így az emberek talán vonzóbbnak találják, mint más növényi tejek néha vizes állagát. A borsótej tisztességes fehérjebevitellel rendelkezik - legalább 7 grammot adagonként -, és minden adag körülbelül 100 kalóriát ad hozzá. Előállítása kevesebb vizet igényel, mint más növényi tejeké, és kisebb a szénlábnyoma, mint a tejtermékeknek.

Foto:pixabay.com


A burgonyatej a burgonya keményítőtartalma miatt jobban hasonlít a hagyományos tejre, mint a többi növényi tej. Vitathatatlanul ez a legkörnyezettudatosabb növényi tej, mivel a burgonya termesztéséhez kevesebb föld és víz szükséges, mint a tejtermékekhez és más növényekhez. A burgonyatej emellett alacsony kalóriatartalmú: 80-100 kalória adagonként.

Foto:123rf.com


Melyik a számunkra legjobb növényi tej?


Úgy tűnik, hogy a legtöbb növényi tej között nincs nagy különbség. Végső soron három kérdés határozza meg a választást: emésztési problémák, környezeti hatások és személyes ízlés.

Emésztési problémák. A növényi alapú tejek minőségi alternatívát jelentenek a laktózérzékenységben vagy laktózérzékenységben szenvedők számára, akiknek a szervezete nem képes lebontani és megemészteni a tejben lévő cukrot, a laktózt. Ez olyan tüneteket okoz, mint a hasmenés, a gázok és a puffadás. (Laktózmentes és ultraszűrt tejtermékek azonban kaphatók azok számára, akik a tejtermékeket részesítik előnyben.)

Fotó: 123rf.com

Környezeti hatás. A Science egyik tanulmánya szerint a tejtej előállítása csaknem háromszor több üvegházhatású gázt termel, mint a növényi eredetű tej. Egyes növényi tejek, elsősorban a mandula, előállításához azonban sok vízre van szükség. (Dr. Willet szerint egyes kutatások szerint a mandulatej vízigénye nagyjából megegyezik a tehéntejével.)

Szóval a lényeg az, ha ki akarja venni a részét az éghajlatváltozás elleni küzdelemben, a tejtermékek helyett a növényi alapú termékek vásárlása a zöldebb választás.

Foto:123rf.com

Személyes ízlés. A növényi alapú tejeket meg lehet szokni, de a többféle választékkal jó eséllyel találhatunk olyat, amely kielégíti az ízlelőbimbóinkat. A gyártók úgy próbálják áthidalni az ízdilemmát, hogy extra cukrot, édesítőszereket, például vaníliát és csokoládét, valamint egyéb adalékanyagokat tesznek hozzá. Ezért mindig ellenőrizze az összes és a hozzáadott cukor mennyiségét, és tartsa az adagonkénti mennyiséget 10% alatt. Természetesen minél kisebb a mennyiség, annál jobb.

Forrás: health.harvard.edu

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.