A leghosszabb ideig a tejválaszték teljes, 2%-os, 1%-os és zsírmentes (vagy sovány) tejből állt. Ma már az élelmiszerboltok hűtőpolcai tele vannak diófélékből, babból vagy gabonafélékből készült növényi alapú tejekkel, amelyek között olyan kedvencek találhatók, mint a mandula, a szója, a kókusz, a kesudió, a zab és a rizs.
A növényi tejek termékeny talaján azonban folyamatosan újabb és újabb lehetőségek csíráznak, mint például a pisztácia-, borsó- vagy akár a burgonyatej. Úgy tűnik, ha meg tudjuk termeszteni, akkor tejet is tudsz belőle készíteni.
Néhány tény a növényi tejekről
A növényi alapú tejek mindegyike ugyanúgy készül: a dióféléket, babot vagy gabonát péppé őrlik, leszűrik, és vízzel keverik. A végén csak kis százalékban marad meg a tényleges növény - a legtöbb márka esetében kevesebb, mint 10%. Az olyan tápanyagokat, mint a D-vitamin, kalcium, kálium és fehérje, különböző mennyiségben adják hozzá."Mégis, sok alternatív tej hasonló mennyiségben tartalmazza ezeket a tápanyagokat, mint a tehéntej" - mondja Dr. Walter Willett, a Harvard T.H. Chan School of Public Health epidemiológiai és táplálkozástudományi professzora.
A növényi alapú tejek "zöldebbnek" számítanak, mint a tejtermékek, és előállításuk során kevesebb üvegházhatású gázt bocsátanak ki. Néhány ilyen növény termesztéséhez és tej előállításához azonban nagy mennyiségű vízre van szükség. A legtöbb növényi alapú tej alacsony kalóriatartalmú. Átlagosan azonban ezek a tejtermékek többe kerülnek, mint a tejtermékek.
Íme, az alternatív tejek családjának három új tagja közelebbről:
A pisztáciatej nem zöld, mint a dió, hanem inkább világos barna színű. Mivel kevés valódi pisztáciát tartalmaz, így hiányoznak belőle olyan alapvető vitaminok és ásványi anyagok, mint a tiamin, a mangán és a B6-vitamin. Ennek ellenére a pisztáciatej kevesebb mint 100 kalóriát tartalmaz csészénként, ami hasonló a sovány tehéntejhez és más növényi tejekhez. A pisztáciatej egyik extra előnye, hogy valamivel több fehérjét tartalmaz, mint más növényi tejek (amelyek a tehéntejhez képest kevés fehérjét tartalmazhatnak).
A borsótej sárga mezei borsóból készül, de nincs "borsószerű" íze. Színe, íze és krémes állaga közel áll a tejtermékhez, így az emberek talán vonzóbbnak találják, mint más növényi tejek néha vizes állagát. A borsótej tisztességes fehérjebevitellel rendelkezik - legalább 7 grammot adagonként -, és minden adag körülbelül 100 kalóriát ad hozzá. Előállítása kevesebb vizet igényel, mint más növényi tejeké, és kisebb a szénlábnyoma, mint a tejtermékeknek.
A burgonyatej a burgonya keményítőtartalma miatt jobban hasonlít a hagyományos tejre, mint a többi növényi tej. Vitathatatlanul ez a legkörnyezettudatosabb növényi tej, mivel a burgonya termesztéséhez kevesebb föld és víz szükséges, mint a tejtermékekhez és más növényekhez. A burgonyatej emellett alacsony kalóriatartalmú: 80-100 kalória adagonként.
Emésztési problémák. A növényi alapú tejek minőségi alternatívát jelentenek a laktózérzékenységben vagy laktózérzékenységben szenvedők számára, akiknek a szervezete nem képes lebontani és megemészteni a tejben lévő cukrot, a laktózt. Ez olyan tüneteket okoz, mint a hasmenés, a gázok és a puffadás. (Laktózmentes és ultraszűrt tejtermékek azonban kaphatók azok számára, akik a tejtermékeket részesítik előnyben.)
Környezeti hatás. A Science egyik tanulmánya szerint a tejtej előállítása csaknem háromszor több üvegházhatású gázt termel, mint a növényi eredetű tej. Egyes növényi tejek, elsősorban a mandula, előállításához azonban sok vízre van szükség. (Dr. Willet szerint egyes kutatások szerint a mandulatej vízigénye nagyjából megegyezik a tehéntejével.)
Szóval a lényeg az, ha ki akarja venni a részét az éghajlatváltozás elleni küzdelemben, a tejtermékek helyett a növényi alapú termékek vásárlása a zöldebb választás.
Személyes ízlés. A növényi alapú tejeket meg lehet szokni, de a többféle választékkal jó eséllyel találhatunk olyat, amely kielégíti az ízlelőbimbóinkat. A gyártók úgy próbálják áthidalni az ízdilemmát, hogy extra cukrot, édesítőszereket, például vaníliát és csokoládét, valamint egyéb adalékanyagokat tesznek hozzá. Ezért mindig ellenőrizze az összes és a hozzáadott cukor mennyiségét, és tartsa az adagonkénti mennyiséget 10% alatt. Természetesen minél kisebb a mennyiség, annál jobb.
Forrás: health.harvard.edu
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.