A pisztácia észrevétlenül becsempészte magát a köztudatba, mára már ott találjuk a süteményben, fagylaltban, csokoládéban, pestóban, salátában, smoothie-ban, de még a tésztán is. Ám ne csak azért használjuk az ételeink elkészítéséhez, mert divatos és amúgy finom is, hanem azért, mert igazi tápanyagbomba, amely sokat tesz az egészségünkért. Szívbarát zsírokat, antioxidánsokat, sőt még boldogsághormon-termelést serkentő összetevőket is tartalmaz, és itt még nem ért véget a pisztácia hatásaink listája.
A pisztácia bővelkedik olyan fontos tápanyagokban, mint a telítetlen zsírok, fitoszterolok és antioxidánsok, amelyek mind hozzájárulnak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez. Egyes tanulmányok szerint napi 30-40 gramm pisztácia rendszeres fogyasztása akár 10-15%-kal is csökkentheti a vér LDL-koleszterinszintjét. A benne lévő arginin nevű aminosav támogatja a nitrogén-monoxid termelését, amely segít ellazítani az ereket – így javítja a vérkeringést, csökkenti a vérnyomást.
Bár a pisztácia kalóriadús – körülbelül 30 gramm 160 kcal-t tartalmaz –, alacsony glikémiás indexű ételnek számít, így mérsékelten emeli meg a vércukorszintet. Különösen hasznos lehet inzulinrezisztencia, prediabétesz vagy 2-es típusú cukorbetegség esetén.
A pisztácia hatásai között a gyulladáscsökkentés is szerepel, köszönhetően a polifenol- és E-vitamin-tartalmának. Ez segíthet a krónikus gyulladások – például ízületi panaszok vagy autoimmun folyamatok – enyhítésében, így a fájdalmaink csökkentésében is.
Különösen gazdag B6-vitaminban, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer megfelelő működéséhez, így a pisztácia hatása a szervezetre a hangulatunkban is megfigyelhető. Részt vesz a szerotonin és a dopamin – azaz a boldogsághormonok – termelésében is, így kedélyjavító hatással is bírhat.
Kiváló rostforrás, már 30 gramm is több mint 3 gramm élelmi rostot tartalmaz. Ez támogatja a rendszeres bélmozgást, csökkenti a puffadást, és hozzájárul a bélflóra egyensúlyához. Emellett már kis mennyiség is telítettségérzetet ad így kevesebb más, üres kalóriát viszünk be. A fogyókúrás étrendbe is érdemes beilleszteni, ha mértékkel fogyasztjuk, és a héjas változatot választjuk. A pucolás ugyanis lassítja a rágcsálási tempónkat, így hamarabb érezhetjük, hogy eltelítődtünk.
Tipp:
Ne csak a sósat rágcsáljuk, próbáljuk ki natúr változatban is! Salátákhoz, zabkásához, smoothie tetejére desszertekbe vagy akár házi pestóba is kiváló választás.
Ha készítenél egy mennyei pisztáciás süteményt, nézd meg a videót!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.