Bár rendelet határozza meg, hogy a tej szót csak állati eredetű termékre szabad ráírni, mégis számos ilyen áruval találkozhatunk az üzletekben és a szupermarketekben. Csak a tehén szó helyett kókusz, zab vagy éppen szója szerepel a dobozon. A legtöbben azért nyúlnak ezekhez a tejekhez, mert ételérzékenyek vagy életmódváltásba fogtak.
Kevesebb bennük a kalcium
Egy rendelet alapján a kókusztej italon kívül egyik növényi eredetű ital nevében sem szerepelhet a tej szó, italnak nevezik valamennyit – mutat rá Sarnyai Tünde dietetikus a Borsnak.
– Az emberek nagy része tévesen magtejeknek nevezi ezeket, pedig hivatalosan növényi italok. Tápanyag-összetétel szempontjából kisebb a kalcium- és fehérjetartalmuk, mint a normál tejnek. Ezek az italok telítetlen zsírsavakat tartalmaznak, ezért a szív- és az érrendszeri betegségek megelőzésének szempontjából kedvezőbbek, mint a tej – világít rá a szakember.
A dietetikus szerint ezeknek az italoknak változó a szénhidráttartalmuk, ami attól függ, hogy van-e bennük hozzáadott cukor.
– Az allergiások, tejcukorérzékenyek, vegánok beilleszthetik az étrendjükbe. A lehetőségek közül érdemes azt választani, amelyikben nincs hozzáadott cukor és megfelelő mennyiségű vitaminokkal és ásványi anyagokkal dúsították – mondja a szakértő.
Zsírszegény, általában B2-, B12- és D-vitaminnal dúsított, magas a hozzáadottcukor-tartalma. Fôzéshez, sütéshez jó választás. Magas a rosttartalma.
Íze inkább édeskés, kávéba kifejezetten jó választás. Kalciumot nem tartalmaz, így érdemes az ezzel dúsított verziót venni. Általában magas a hozzáadottcukortartalma.
Rendkívül tömény ízvilágú, így reggeli italként is tökéletes. Egészséges, hiszen nagyon magas a fehérjetartalma. Sütemények elkészítéséhez szintén remek alapanyag.
Fehérjében gazdag. Íze nagyon hasonlít a tehéntejhez. Magas a fehérjetartalma. Gazdag omega-zsírokban, segít egyes daganatos megbetegedések megelôzésében.
Kalóriaszegény, omega–3 zsírsavtartalma miatt hozzájárul a szív és az érrendszer védelméhez. Édeskés íze miatt kiválóan alkalmazható müzlikhez, gabonapelyhekhez, zabkásához, pudinghoz és süteményekhez.
Az üdítőkhöz kellene hasonlítani
Ezek a termékek azoknak kedveznek, akik szeretik a változatosságot, az újfajta ízeket, esetleg nem tudnak vagy nem akarnak tejet inni – mondja a Borsnak Szöllősi Réka élelmiszer-szakértő, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének (FÉSZ) kommunikációs vezetője.
– Ez a termékcsoport több évtizede a polcokon van. Talán azért lett felkapott, mert a klímaváltozással és a fenntarthatósággal kapcsolatos aggodalmaik miatt egyre többen részesítik elônyben a növényi eredetû táplálékokat. Vannak, akik meggyőződésből fogyasztják, azt hiszik, az előállításuk kisebb környezeti kárt okoz. Sokan azért, mert egészségesebbnek tartják. Az egészséges étrendbe a tejtermékek és a növény italok is teljes mértékben beleférnek.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.