Jót tesz a szívnek a növényi tej

Jót tesz a szívnek a növényi tej

egészség
PUBLIKÁLÁS: 2020. február 07. 12:00
Mandulatej, zabtej, rizstej – sorakozik a boltok polcain. Miben mások, mint a jól megszokott uht?
Bors

Bár rendelet határozza meg, hogy a tej szót csak állati eredetű termékre szabad ráírni, mégis számos ilyen áruval találkozhatunk az üzletekben és a szupermarketekben. Csak a te­hén szó helyett kókusz, zab vagy éppen szója szerepel a dobozon. A legtöbben azért nyúlnak ezekhez a tejekhez, mert ételérzékenyek vagy életmódváltásba fogtak.

Kevesebb bennük a kalcium

Egy rendelet alapján a kókusztej italon kívül egyik növényi eredetű ital nevében sem szerepelhet a tej szó, italnak nevezik valamennyit – mutat rá Sarnyai Tünde dietetikus a Borsnak.

– Az emberek nagy része tévesen magtejeknek nevezi ezeket, pedig hivatalosan növényi italok. Tápanyag-összetétel szempontjából kisebb a kalcium- és fehérjetartalmuk, mint a normál tejnek. Ezek az italok telítetlen zsírsavakat tartalmaznak, ezért a szív- és az érrendszeri betegségek megelőzésének szempontjából kedvezőbbek, mint a tej – világít rá a szakember.

A dietetikus szerint ezeknek az italoknak változó a szénhidráttartalmuk, ami attól függ, hogy van-e bennük hozzáadott cukor.

– Az allergiások, tejcukorérzékenyek, vegánok beilleszthetik az étrendjükbe. A lehetőségek közül érdemes azt választani, amelyikben nincs hozzáadott cukor és megfelelő mennyiségű vitaminokkal és ásványi anyagokkal dúsították – mondja a szakértő.

Zabtej

Zsírszegény, általában B2-, B12- és D-vitaminnal dúsított, magas a hozzá­adottcukor-tartalma. Fôzéshez, sütéshez jó választás. Magas a rosttartalma.

Rizstej

Íze inkább édeskés, kávéba kifejezetten jó választás. Kalciumot nem tartalmaz, így érdemes az ezzel dúsított verziót venni. Általában magas a hozzáadottcukortartalma. 

Mogyorótej

Rendkívül tömény ízvilágú, így reggeli italként is tökéletes. Egészséges, hiszen nagyon magas a fehérjetartalma. Sütemények elkészítéséhez szintén remek alapanyag.

Szójatej

Fehérjében gazdag. Íze nagyon hasonlít a tehéntejhez. Magas a fehérjetartalma. Gazdag omega-zsírokban, segít egyes daganatos megbetegedések megelôzésében.

Mandulatej

Kalóriaszegény, omega–3 zsírsavtartalma miatt hozzájárul a szív és az érrendszer védelméhez. Édeskés íze miatt kiválóan alkalmazható müzlikhez, gabonapelyhekhez, zabkásához, pudinghoz és süteményekhez.

Az üdítőkhöz kellene hasonlítani

Ezek a termékek azoknak kedveznek, akik szeretik a változatosságot, az újfajta ízeket, esetleg nem tudnak vagy nem akarnak tejet inni – mondja a Borsnak Szöllősi Réka élelmiszer-szakértő, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének (FÉSZ) kommunikációs vezetője.

– Ez a termékcsoport több évtizede a polcokon van. Talán azért lett felkapott, mert a klímaváltozással és a fenntarthatósággal kapcsolatos aggodalmaik miatt egyre többen részesítik elônyben a növényi eredetû táplálékokat. Vannak, akik meggyőződésből fogyasztják, azt hiszik, az előállításuk kisebb környezeti kárt okoz. Sokan azért, mert egészségesebbnek tartják. Az egészséges ét­rendbe a tejtermékek és a növény italok is teljes mértékben beleférnek.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.