Olaj csere a konyhában

zsír
PUBLIKÁLÁS: 2019. április 28. 14:04
Egyre többen váltanak zsiradékot napjainkban, de nem csak a háziasszonyok, hanem az élelmiszeripari cégek is. Olajat cserélt a chipseket és snackeket gyártó cég is; idéntől napraforgó és pálmaolaj keveréke helyett 100 százalék HOSO napraforgóolajban süti.

Egyre többen váltanak zsiradékot napjainkban, de nem csak a háziasszonyok, hanem az élelmiszeripari cégek is. Olajat cserélt a chipseket és snackeket gyártó cég is; idéntől napraforgó és pálmaolaj keveréke helyett 100 százalék HOSO napraforgóolajban süti.

Tele vagyunk telítetlennel?

Napjainkban már minden háziasszony tudja, egészségünk szempontjából a telítetlen zsírsavak a kedvezőek. A növényi eredetű zsírokban főként telítetlen zsírsavak fordulnak elő, ezért is javasolják a szakértők, hogy az állati zsiradék helyett használjunk többször napraforgó, pálma-, olíva- vagy repceolajat. Azok a sütőolajak, amelyek sok telített zsírsavat tartalmaznak, jól bírják a hevítést, de szív- és érrendszerünk szempontjából aggályok merülhetnek fel velük szemben. Ha viszont egy olajban a többszörösen telítetlen zsírsavak aránya magas, akkor fordított a helyzet: szívünket kevésbé terheli, de sütéskor zsírsavai instabillá válnak, belőlük káros anyagok keletkezhetnek.

olivaolaj-testapolashoz
Stabil olajak

A kókuszzsír és a pálmaolaj a telítettebb olajok közé tartoznak, hevítés során is megőrzik stabilitásukat, jótékony hatásaikról számos szakértői vélemény és kutatás is olvasható. Ne feledjük azonban, hogy a hagyományos napraforgó olajban való sütésnek is megvannak az előnyei és a napraforgóból készült olajoknak is több fajtája létezik. Ezt szem előtt tartva, a sós snackek sütéséhez az idei évtől HOSO-t, azaz magas olajsavtartalmú napraforgó olajat használ, amelyben a telített és a többszörösen telítetlen zsírsav tartalom nagyon alacsony, viszont magas (60-80 százalékos) a sütéskor is stabil, egyszeresen telítetlen zsírsavak aránya.

Sütéshez vagy salátához?

Ez sem mindegy. Míg a finomított étolajokat (napraforgó, repce, kukoricacsíra) jellemzően sütéshez, főzéshez használjuk, addig a hidegen sajtolt fajtákat (szója, olíva, repce, kukoricacsíra) nyers salátákhoz, mártásokhoz keverjük, hevítés nélkül. Ha finomított olajat használunk, vigyázzunk, hogy sütésnél az étolajat ne forrósítsuk túl, és a sütés időtartama is a lehető legrövidebb legyen, így tudjuk minimalizálni a káros anyagok képződését.

Energiát spórolunk?

A növényi eredetű olajok kedvezőbb összetételűek, mint az állati eredetű zsírok, de azt is tudnunk kell, hogy ugyanannyi energiát tartalmaznak, ezért fontos, hogy a telítetlen zsírsavakban gazdag olajok felhasználási mennyiségével is óvatosan bánjunk.

Helyes választás

Ha már végképp elbizonytalanodtunk, hogy mit is kellene használnunk pontosan a sütéshez, a jó hír a következő: nem kell egyik zsiradékot sem száműznünk a konyhából, hiszen a kiegyensúlyozott táplálkozás részei az állati zsírok is” - foglalja össze a tudnivalókat Szabó S. András, egyetemi tanár, az Élelmiszerfizika Közhasznú Alapítványának kuratóriumi elnöke. „Legjobb, ha váltogatjuk a különböző zsiradékokat, napraforgó olajban sült krumpli után jöhet az olivás saláta vagy a kacsazsíros kenyér. A legfontosabb, hogy a mértéket tartsuk be és kerüljük a zsírban, olajban tocsogó ételeket.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.