A tőkehal máján kívül általában nem használják fel a többi halfajta máját, annak ellenére, hogy az ajóka, vagy szardella mája például az egyik legjobb telítetlen zsírsavforrás. Legtöbb esetben a hal belsőségeit már a halászok visszadobják a tengerbe, de ha véletlenül néhány belső szerv bekerül a feldolgozóüzembe, akkor ott azonnal megszabadulnak tőle.
A spanyolországi Almeria Egyetem kutatói megállapították, hogy az ehető halak mája nagy mennyiségben tartalmaz hosszúláncú telítetlen zsírsavakat, köztük az omega 3 zsírcsaládhoz tartozó EPA és DHA zsírsavakat, nyilatkozta José Luis-Guerrero, a tanulmány szerzője a Journal of Food Composition and Analysis című folyóiratnak.
A zsírsavak használatával számos betegséget lehet megelőzni és kezelni, köztük a rák bizonyos fajtát, a depressziót, az Alzheimer kórt, a skizofréniát, viselkedési zavarokat, továbbá a szív-és érrendszeri betegségeket.
A tanulmány során összesen tizenkét olyan halfajtát vizsgáltak a kutatók, melyet gyakran fogyasztanak Spanyolország dél-keleti részén, köztük a tőkehalat, a röviduszonyú makócápát és az európai szardíniát. A kutatók a Földközi-tengerben élő nagy sárkányhal és az európai ajóka májában mutatták ki a legnagyobb mennyiségű hosszúláncú telítetlen zsírsavat, de valamennyi vizsgált halfajta májában kimutatható volt az omega 3 és az omega 6 zsírsavak kombinációja.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.