Az ünnepek közeledtével egyre kevesebb időnk és energiánk van rá, hogy a konyhában időigényes és bonyolult ételeket készítsünk el. Viszont szeretjük meglepni a családunkat valami finomsággal. Erre hoztunk a Fanny magazin jóvoltából egy szuper gyors leveles tészta receptválogatást, ami jó közös program is lehet, ha a gyermekünkkel vagy az unokánkkal közösen készítjük el.
Ízletes és gyors leveles tészta recepteket hoztunk a Fanny magazin jóvoltából. Fotó: Fanny magazin
Gyors leveles tészta receptek, ha kevés időd van sütni
140 g lecsöpögtetett, kimagozott meggy (lehet mirelit is)
1 csomag előre kinyújtott leveles tészta
1 tojás
1 ek. barna cukor
ELKÉSZÍTÉS:
A darált mákot a kétféle cukorral és a citrom reszelt héjával keverjük el. Öntsük fel a tejjel, kis lángon főzzük fel. Ha már rotyog, vegyük le a tűzről, és várjunk, amíg langyosra hűl. Csak ekkor keverjük hozzá a lecsepegtetett meggyet.
A leveles tésztát terítsük sütőpapírral kibélelt tepsibe. Mindkét oldalán ejtsünk 45 fokos szögben felfelé mutató vágásokat egymástól kétujjnyi távolságra.
Kanalazzuk a tészta középső harmadára a tölteléket úgy, hogy alul és felül is kétujjnyi széles csíkban ráhajtjuk a tésztát – így nem fog kifolyni a töltelékünk a végeken. A csíkokat oldalanként felváltva hajtsuk a töltelékre, mintha egy fonatot készítenénk.
Kenjük meg a tetejét az elhabart tojással, majd szórjuk meg a barna cukorral. Süssük meg a 185 fokos sütőben 25-30 perc alatt.
40 perc + hűtés
1 szelet 290 kcal
A meggyes-mákos fonat nemcsak esztétikus, de nagyon finom is. Fotó: grafvision
Mazsolás-túrós pite
HOZZÁVALÓK (8 SZELETHEZ):
1,5 csomag előre kinyújtott leveles tészta
250 g félzsíros tehéntúró
75 g kristálycukor
1 tasak vaníliás cukor
1 narancs
2 tojás
50 g aranymazsola
porcukor
ELKÉSZÍTÉS:
A 18-20 cm átmérőjű, kapcsos tortaformát béleljük ki sütőpapírral. Tegyük bele a kinyújtott, kiterített egész tésztát úgy, hogy pereme is legyen. A túllógó részeket éles késsel vágjuk le.
A túrót villával törjük össze, és keverjük krémesre a kétféle cukorral, a narancs lereszelt héjával, valamint az egyik elhabart tojással. A végén forgassuk bele a mazsolát is.
Kanalazzuk a túrót a tortaformába, és óvatosan hajtogassuk rá a forma oldalán lévő tésztát.
A fél csomag tésztából nyújtsunk ki egy akkora körlapot, hogy azzal be tudjuk fedni a tölteléket. Enyhén nyomkodjuk rá, majd egy villával jól szurkáljuk meg. Kenjük meg a másik, villával elhabart tojással.
Süssük aranybarnára a 180 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt. Ha kihűlt, porcukorral megszórjuk.
45 perc
1 szelet 320 kcal
A mazsolás-túrós pitével nem lőhetsz mellé, ha meg akarod örvendeztetni a családod. Fotó: Fanny magazin
A tésztát tekerjük ki. Szúrjunk ki belőle 12 darab kört. Béleljük ki ezekkel a muffintepsi mélyedéseit, és süssük meg őket a 175 fokra előmelegített sütőben körülbelül 20 perc alatt.
Közben egy közepes méretű fazékban keverjük össze a cukrot, a kukoricakeményítőt, 1 csipet sót, és fokozatosan adjuk hozzá előbb a tej negyedét, az után a tojássárgáját, majd végül a maradék tejet, amiben előzőleg elkevertük a kikapart vaníliavelőt. Közepes lángon, folyamatosan kevergetve forraljuk az elegyet egészen addig, amíg krémesre sűrűsödik. Tegyük félre.
A kompóthoz mossuk meg a szőlőt, a nagyobb szemeket vágjuk félbe. Tegyük egy kisebb forralóedénybe a gyümölcsöt, öntsük fel a borral és 100 ml vízzel, szórjuk bele a cukrot, adjuk hozzá a fahéjrudat. Közepes lángon főzzük a szőlőszemeket addig, míg meg nem puhulnak és kissé el nem színeződnek.
Kanalazzuk a vaníliás krémet a kihűlt tésztakosárkákba, és osszuk el rajtuk egyenletesen a szőlőkompótot.
45 perc
1 darab 240 kcal
Vaníliás kosárka szőlőkompóttal: egyszerű, de nagyszerű recept. Fotó: Fanny magazin
A kókuszreszeléket száraz serpenyőben pirítsuk illatosra, majd hagyjuk kihűlni.
A darabokra tördelt tejcsokit olvasszuk meg forró vízfürdő felett, aztán keverjük hozzá a pirított kókuszreszeléket és 1 csipet sót.
A leveles tésztát terítsük ki magunk előtt, és vágjuk fel 12 darab egyforma téglalapra. Halmozzunk az egyik oldalukra 1-1 púpozott kiskanál tölteléket. A másik oldalukon hegyes késsel ejtsünk 4-5 hosszanti bemetszést, majd hajtsuk félbe a lapokat. A széleket villával nyomkodjuk le. 4. Tegyük a megtöltött párnákat egy sütőpapírral bélelt tepsibe, kenjük meg az elhabart tojással. Süssük aranybarnára előmelegített sütőben 180 fokon körülbelül 20-25 perc alatt.
1 darab 260 kcal
35 perc
A bounty-párna ránézésre csalóka lehet, pedig édesség lapul a levelestésztában. Fotó: Fanny magazin
Ha kedvet kaptál még egy kókuszos finomság elkészítéséhez, nézd meg az alábbi videót:
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.