
A levelestészta szuper alapanyag, ráadásul az elkészítéséhez nem kell különösebb konyhai rutin, a siker szinte garantált. Az uzsonnás doboz feltöltése pedig mindig kihívás: legyen változatos, ne romoljon meg hamar, és a gyerekek is szívesen megegye. Itt jön képbe a levelestészta, amely szinte bármilyen töltelékkel jól működik, és előző este is elkészítheted.
A levelestészta óriási előnye, hogy a villámgyors elkészítés után hidegen és langyosan is finom, így tökéletes választás iskolába, munkahelyre vagy akár piknikre. Egy tepsi finomsággal egyszerre több adag készül, így a család minden tagja vihet magával uzsonnát. Íme öt verhetetlen receptet, amit tényleg percek alatt összedobhatsz, és garantáltan feldobja a hétköznapi uzsonnás dobozt!
A tésztát vedd ki a hűtőből, csomagold ki, de mielőtt kitekered, várj pár percet, hogy olvadjon, így nem fog törni, könnyebb lesz vele dolgoznod. Addig egy tálkába keverd össze a paradicsomszószt és a fűszereket, majd miután kitekerted a levelestésztát, kend meg a paradicsomszósszal és szórd meg sajttal. Tekerd fel, és vágd 1 cm vastag szeletekre. Tedd egy sütőpapírral bélelt tepsire és 200 °C-ra előmelegített sütőben 15 perc alatt süsd aranybarnára.
A tésztát tekerd ki, majd kend meg felvert tojással, és szórj meg a sajttal. Vágd 1 cm széles csíkokra és enyhén csavard meg őket. Tedd a csavart rudakat sütőpapírral bélelt tepsire és 200 °C-ra előmelegített sütőben süsd 12–15 percig.
A tésztát terítsd ki, majd vágd fel téglalapokra. Mindegyikbe csomagolj bele egy-egy fél virslit. A tetejét kend meg tojással és villával párszor szurkáld meg. 200 °C-os sütőben süsd 20 percig.
Az almát keverd össze a cukorral és fahéjjal. A tésztát vágd fel négyzetekre, a közepére halmozz a töltelékből, majd a sarkait hajtsd középre. A tetejét kend meg tojással, és 200 °C-on süsd 20 percig.
A spenótot keverd össze a fokhagymával és a sajttal. A tésztát vágd négyzetekre, mindegyik közepére tegyél a töltelékből, majd hajt fálbe háromszög alakúra. A széleket villával nyomkodd le, a tetejét kend le felvert tojással. 200 °C-on 18 perc alatt süsd aranybarnára.
Hűtsd ki teljesen: mindig várd meg, amíg a leveles tésztából készült falatok kihűlnek, mielőtt dobozba teszed – így nem párásodnak be, nem áznak el.
Papírszalvéta trükk: a doboz aljába tehetsz egy szalvétát vagy papírtörlőt, ami felszívja a felesleges zsiradékot vagy nedvességet.
Készíts kisebb darabokat: könnyebb megenni, ha falatnyi adagokban sütöd, így a gyerekeknek is kényelmesebb.
Kombináld okosan: tegyél mellé néhány friss zöldséghasábot vagy gyümölcsöt, hogy ne csak finom, de kiegyensúlyozott is legyen az uzsonna.
Előre is elkészítheted: a leveles tésztás finomságok jól bírják a hűtőben 1-2 napig, így akár hét elején süthetsz több félét és felváltva vagy vegyesen pakolhatod a dobozba.
Ha készítenél csokis banános csigát is, akkor nézd meg a videót!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.