5 pofonegyszerű, olcsó finomság levelestésztából, amit bedobhatsz az uzsonnás dobozba

5 pofonegyszerű, olcsó finomság levelestésztából, amit bedobhatsz az uzsonnás dobozba

recept
PUBLIKÁLÁS: 2025. szeptember 01. 10:45
Szeretnél olcsó és gyors finomságot készíteni, amit bedobhatsz az uzsonnás dobozba? Akkor a levelestészta igazi jolly joker számodra. Gyors, olcsó, és pillanatok alatt isteni sós vagy édes falatokat varázsolhatsz belőle.

A levelestészta szuper alapanyag, ráadásul az elkészítéséhez nem kell különösebb konyhai rutin, a siker szinte garantált. Az uzsonnás doboz feltöltése pedig mindig kihívás: legyen változatos, ne romoljon meg hamar, és a gyerekek is szívesen megegye. Itt jön képbe a levelestészta, amely szinte bármilyen töltelékkel jól működik, és előző este is elkészítheted.

levelestészta péksüteményekhez
Levelestészta felhasználásával mennyei uzsonnát készíthetsz pillanatok alatt.
Fotó: H.M Abstracts / Shutterstock

Levelestészta receptek gyorsan és egyszerűen

A levelestészta óriási előnye, hogy a villámgyors elkészítés után hidegen és langyosan is finom, így tökéletes választás iskolába, munkahelyre vagy akár piknikre. Egy tepsi finomsággal egyszerre több adag készül, így a család minden tagja vihet magával uzsonnát. Íme öt verhetetlen receptet, amit tényleg percek alatt összedobhatsz, és garantáltan feldobja a hétköznapi uzsonnás dobozt!

1. Mini pizzás csigák

Hozzávalók:

  • 1 csomag leveles tészta
  • 4 evőkanál paradicsomszósz
  • 10 dkg reszelt trappista vagy mozarella sajt
  • 1 teáskanál friss vagy szárított oregánó
  • só, bors

Elkészítés:

A tésztát vedd ki a hűtőből, csomagold ki, de mielőtt kitekered, várj pár percet, hogy olvadjon, így nem fog törni, könnyebb lesz vele dolgoznod. Addig egy tálkába keverd össze a paradicsomszószt és a fűszereket, majd miután kitekerted a levelestésztát, kend meg a paradicsomszósszal és szórd meg sajttal. Tekerd fel, és vágd 1 cm vastag szeletekre. Tedd egy sütőpapírral bélelt tepsire és 200 °C-ra előmelegített sütőben 15 perc alatt süsd aranybarnára.

levelestésztából pizzás csiga
Levelestésztából pillanatok alatt készíthetsz mini pizzás csigát
Fotó: SewCreamStudio / Shutterstock

2. Sajtos rudacskák

Hozzávalók:

  • 1 csomag leveles tészta
  • 1 tojás a kenéshez
  • 10 dkg reszelt trappista vagy cheddar sajt

Elkészítés:

A tésztát tekerd ki, majd kend meg felvert tojással, és szórj meg a sajttal. Vágd 1 cm széles csíkokra és enyhén csavard meg őket. Tedd a csavart rudakat sütőpapírral bélelt tepsire és 200 °C-ra előmelegített sütőben süsd 12–15 percig.

levelestésztából sajtos rudacska
Levelestésztából készíthetsz egyszerű sajtos rudacskát
Fotó: Smelenna / Shutterstock

3. Virslis falatok

Hozzávalók:

  • 1 csomag leveles tészta
  • 4 db virsli
  • 1 tojás a kenéshez

Elkészítés:

A tésztát terítsd ki, majd vágd fel téglalapokra. Mindegyikbe csomagolj bele egy-egy fél virslit. A tetejét kend meg tojással és villával párszor szurkáld meg. 200 °C-os sütőben süsd 20 percig.

levelestésztából virslis falatok
Pofonegyszerű virslis falatok levelestésztából
Fotó: draganica / Shutterstock

4. Almás-fahéjas batyu

Hozzávalók:

  • 1 csomag leveles tészta
  • 2 db alma, apró kockára vágva
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 tojás a kenéshez

Elkészítés:

Az almát keverd össze a cukorral és fahéjjal. A tésztát vágd fel négyzetekre, a közepére halmozz a töltelékből, majd a sarkait hajtsd középre. A tetejét kend meg tojással, és 200 °C-on süsd 20 percig.

levelestésztából almás-fahéjas batyu
A levelestésztából készült almás-fahéjas batyut minden gyerek imádni fogja
Fotó: Svetlana Verbitckaia / Shutterstock

5.  Spenótos-sajtos párnácskák

Hozzávalók:

  • 1 csomag leveles tészta
  • 20 dkg fagyasztott spenót (kiolvasztva, kinyomkodva)
  • 1 gerezd zúzott fokhagyma vagy fokhagymagranulátum
  • 10 dkg feta sajt vagy krémfehér sajt
  • 1 tojás a kenéshez

Elkészítés:

A spenótot keverd össze a fokhagymával és a sajttal. A tésztát vágd négyzetekre, mindegyik közepére tegyél a töltelékből, majd hajt fálbe háromszög alakúra. A széleket villával nyomkodd le, a tetejét kend le felvert tojással. 200 °C-on 18 perc alatt süsd aranybarnára.

Puff,Pastry,Triangles,Filled,With,Feta,Cheese,And,Spinach,On
A spenótos-sajtos párnácskák nemcsak finomak, de egészségesek is.
Fotó: nelea33 / Shutterstock

Praktikus Bors tippek az uzsonnás dobozhoz

Hűtsd ki teljesen: mindig várd meg, amíg a leveles tésztából készült falatok kihűlnek, mielőtt dobozba teszed – így nem párásodnak be, nem áznak el.

Papírszalvéta trükk: a doboz aljába tehetsz egy szalvétát vagy papírtörlőt, ami felszívja a felesleges zsiradékot vagy nedvességet.

Készíts kisebb darabokat: könnyebb megenni, ha falatnyi adagokban sütöd, így a gyerekeknek is kényelmesebb.

Kombináld okosan: tegyél mellé néhány friss zöldséghasábot vagy gyümölcsöt, hogy ne csak finom, de kiegyensúlyozott is legyen az uzsonna.

Előre is elkészítheted: a leveles tésztás finomságok jól bírják a hűtőben 1-2 napig, így akár hét elején süthetsz több félét és felváltva vagy vegyesen pakolhatod a dobozba.

Ha készítenél csokis banános csigát is, akkor nézd meg a videót!

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.