Kipróbáltunk 5 kukoricafőzési módszert – ez lett a legjobb

kukoricafőzés
PUBLIKÁLÁS: 2025. július 05. 14:45
Igazi nyári klasszikus, de nagyon nem mindegy, hogyan csinálod. A főtt kukorica többféleképpen is elkészíthető. Mi öt különböző módszert teszteltünk – és volt közöttük meglepetés is.

A főtt kukoricáról szinte mindenkinek nyári élmények ugranak be, de általában leragadunk a vízben főzött, agyonsózott változatnál. Pedig egy apró trükkel vagy más elkészítési módszerrel egészen új ízeket lehet kihozni belőle. Most kipróbáltunk öt különböző elkészítési módot, mindegyiket ugyanabból a friss, zsenge kukoricából. A cél az volt, hogy megtaláljuk azt a módszert, amelyik tényleg kihozza a kukorica természetes, nyári zamatát. Nem kukoricázunk tovább, eláruljuk melyik nyert!

Főtt kukorica sós vízben
Általában leragadunk a vízben főzött, agyonsózott kukoricánál.
Fotó: Kattecat /  Shutterstock 

1. Sós vízben főtt kukorica

Ez a klasszikus verzió, amelyet a legtöbben megszokásból választanak, hiszen édesanyánk is így készítette. Nagy lábosban, néhány perc főzéssel. Megszokott, jól bevált, de valljuk be, már kissé unalmas. A só nem sokat segít, sőt kicsit tompítja a kukorica természetes édességét. Olyan, amit bármikor meg lehet enni, de semmilyen különleges ízélményt nem nyújt.

Főtt kukorica cukorral
A kukorica cukros változata már kevésbé ismert.
Fotó: BestPix /  Shutterstock 

2. Cukros vízben főzve

Sokan nem hiszik el, hogy finom lesz, de aki egyszer kipróbálja a cukros vízben főtt kukoricát, gyorsan rájön, miért esküsznek rá annyian. A főzővízbe egy kevés cukor kerül, amitől a kukorica nem lesz túl édes, egyszerűen csak jobban kihozza a természetes ízét. Az eredmény harmonikusabb, karakteresebb. 

Kukorica sütőben héjában sütve
Héjában sütve a kukorica enyhén füstös ízű lesz.
Fotó: Bigc Studio /  Shutterstock 

3. Héjában sütve, sütőben

Ha héjában, sütőben sütjük meg a kukoricát, az a saját gőzében sül meg, és víz vagy zsiradék hiányában is intenzívebb lesz az íze. A végeredmény nem annyira édes, mint a cukros főzésnél, inkább teltebb, füstösebb jellegű. Illatra is különleges, és ha egyszer kipróbálod, nehezen térsz vissza a sima főzéshez.

Mikróban készült kukorica
A kukorica mikróban is elkészíthető.
Fotó: Pixel-Shot /  Shutterstock 

4. Mikróban, héjában

Gyors és egyszerű megoldás, különösen, ha csak egy-két cső kukoricát szeretnénk készíteni. A héjban maradt kukorica mikróban néhány perc alatt megpuhul, és meglepően jól megőrzi az ízét. A végeredmény roppanós, szaftos, nem száraz, nem gumis. De nincs benne semmi extra.

Grillezett kukorica
A grillezett kukorica a legfinomabb.
Fotó: Nattapol_Sritongcom /  Shutterstock 

5. Grillen, héjában sütve

Grillen sütve a kukorica héja belül megőrzi a zöldség frissességét, miközben az megpárolódik, kívül pedig kissé megpörkölődik. Ettől lesz füstös, telt, igazi nyári az ízélmény. Az állaga pont jó, az illata csábító. Ez az a verzió, amelyet nem lehet utánozni főzéssel vagy mikróban – a grillezett kukorica íze egyszerűen utánozhatatlan.

A sorrend 

Első helyen a grillezett kukorica végzett, amelyet a cukros vízben főzött verzió követett a sorban. A sütőben sült kukorica egyedi karaktere miatt a harmadik lett, a mikrós meglepően jól teljesített negyedikként, a sima sós változat pedig csak a megszokás miatt maradhatott versenyben, de az utolsó helyre került. Ha szereted a kukoricát, érdemes kísérletezni a módszerekkel. Néha egy apró változtatás is sokkal izgalmasabbá teszi a kukoricázást.

Ezek is érdekelhetnek:

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.