A főtt kukoricáról szinte mindenkinek nyári élmények ugranak be, de általában leragadunk a vízben főzött, agyonsózott változatnál. Pedig egy apró trükkel vagy más elkészítési módszerrel egészen új ízeket lehet kihozni belőle. Most kipróbáltunk öt különböző elkészítési módot, mindegyiket ugyanabból a friss, zsenge kukoricából. A cél az volt, hogy megtaláljuk azt a módszert, amelyik tényleg kihozza a kukorica természetes, nyári zamatát. Nem kukoricázunk tovább, eláruljuk melyik nyert!
Ez a klasszikus verzió, amelyet a legtöbben megszokásból választanak, hiszen édesanyánk is így készítette. Nagy lábosban, néhány perc főzéssel. Megszokott, jól bevált, de valljuk be, már kissé unalmas. A só nem sokat segít, sőt kicsit tompítja a kukorica természetes édességét. Olyan, amit bármikor meg lehet enni, de semmilyen különleges ízélményt nem nyújt.
Sokan nem hiszik el, hogy finom lesz, de aki egyszer kipróbálja a cukros vízben főtt kukoricát, gyorsan rájön, miért esküsznek rá annyian. A főzővízbe egy kevés cukor kerül, amitől a kukorica nem lesz túl édes, egyszerűen csak jobban kihozza a természetes ízét. Az eredmény harmonikusabb, karakteresebb.
Ha héjában, sütőben sütjük meg a kukoricát, az a saját gőzében sül meg, és víz vagy zsiradék hiányában is intenzívebb lesz az íze. A végeredmény nem annyira édes, mint a cukros főzésnél, inkább teltebb, füstösebb jellegű. Illatra is különleges, és ha egyszer kipróbálod, nehezen térsz vissza a sima főzéshez.
Gyors és egyszerű megoldás, különösen, ha csak egy-két cső kukoricát szeretnénk készíteni. A héjban maradt kukorica mikróban néhány perc alatt megpuhul, és meglepően jól megőrzi az ízét. A végeredmény roppanós, szaftos, nem száraz, nem gumis. De nincs benne semmi extra.
Grillen sütve a kukorica héja belül megőrzi a zöldség frissességét, miközben az megpárolódik, kívül pedig kissé megpörkölődik. Ettől lesz füstös, telt, igazi nyári az ízélmény. Az állaga pont jó, az illata csábító. Ez az a verzió, amelyet nem lehet utánozni főzéssel vagy mikróban – a grillezett kukorica íze egyszerűen utánozhatatlan.
Első helyen a grillezett kukorica végzett, amelyet a cukros vízben főzött verzió követett a sorban. A sütőben sült kukorica egyedi karaktere miatt a harmadik lett, a mikrós meglepően jól teljesített negyedikként, a sima sós változat pedig csak a megszokás miatt maradhatott versenyben, de az utolsó helyre került. Ha szereted a kukoricát, érdemes kísérletezni a módszerekkel. Néha egy apró változtatás is sokkal izgalmasabbá teszi a kukoricázást.
Ezek is érdekelhetnek:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.