Tuti tipp: Így főzzük meg a kukoricát, hogy puha legyen!

Puha
PUBLIKÁLÁS: 2024. augusztus 04. 12:00
Az egyik legkedveltebb nyári étel a főtt kukorica, amit nemcsak a strandon vásárolhatunk, de otthon is könnyedén elkészíthetjük. Ahhoz, hogy igazán finom és puha legyen, nem elég egyszerűen a fazékban megfőzni! Mutatjuk a trükköt!

1. A minőségen múlik!

Vásárlás előtt nézzük át a kukoricacsövet: válasszuk azt, amelyiknek héja minél zöldebb, mivel ez megvédi a kiszáradástól. Húzzuk szét a leveleket, és ellenőrizzük a kukorica-szemeket is. Fontos, hogy szép simák legyenek, ne ráncosak.

2. Nyomjuk meg az ujjunkkal

A legegyszerűbben úgy tudjuk ellenőrizni, hogy a kukorica zsenge, ha a körmünket belemélyesztjük az egyik szembe. Ha tejszerű lé folyik belőle, akkor biztosak lehetünk abban, hogy friss és érett!

3. Minél előbb készítsük el!

Miután hazavittük a kukoricát, szedjük ki a zacskóból, és szobahőmérsékleten tároljuk az elkészítésig. Lehetőleg minél előbb főzzük meg, hiszen ha sokáig tároljuk, hamarabb elveszíti frissességét.

4. Nem kell semmi a vízbe

Az internet tele van tippekkel arról, hogy cukrot, sót vagy akár szódabikarbónát adjunk a főzővízhez, de ezekre nincs szükség! Sőt, sót azért sem szabad adni a vízhez, mert akkor kemények lesznek a szemek.

5. Béleljük ki a levelekkel!

Sokkal ízesebb lesz, ha kevés megmosott csuhélevéllel együtt főzzük meg. Először béleljük ki az edény alját egy kukorica levelével.

Rendezzük el rajtuk a kukoricacsöveket, majd takarjuk be őket egy másik kukoricalevéllel. Öntsünk rá annyi hideg vizet, ami az egészet ellepi, majd forraljuk fel közepes lángon.

kukorica
Illusztráció / Engin Akyurt képe a Pixabay-en.

6. Tegyünk rá súlyt!

Ügyeljünk arra, hogy főzés közben a kukoricák ne ússzanak a víz tetejére, mert így nem főnek egyenletesen puhára! Jó megoldás, ha egy lábasnál kisebb tányért teszünk a tetejére, aminek a súlya megakadályozza, hogy a kukoricák fent lebegjenek a vízen.

7. Szúrjuk bele a villát!

A kukoricát ne főzzük túl, mert attól is megkeményedhet. A főzési idő fajtától függően változhat, de általában 10-15 perc alatt elkészül. Végezzünk próbát: egy villával vagy késsel szúrjuk meg az egyik kukoricaszemet. Ha könnyen belemegy a szembe, akkor elkészült.

8. Ne vegyük ki a vízből!

Miután levettük az edényt a tűzről, ne vegyük ki a kukoricát főzőlevéből! Hagyjuk benne, amíg teljesen kihűl. Így a szemek vizet szívnak magukba, és a főtt kukorica zamatosabb lesz.

9. Fűszerezzük csak bátran!

A kukorica frissen a legfinomabb, natúran vagy egy kevés sóval ízesítve. Tetejére tehetünk egy csipet vajat, megszórhatjuk vágott petrezselyemzölddel, de egy kis borssal és lime-mal bedörzsölve is nagyon ízletes!

10. Így egy hétig is eláll!

Ha maradt a kukoricából, szedjük át egy zárható műanyag dobozba. Öntsünk rá annyi főzőlevet, hogy ellepje. Tartsuk a hűtőben, ahol akár egy hétig is eláll.

Forrás: Fanny magazin

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.