A füge az eperfafélék (Moraceae) családjába tartozó fikuszfa termése. Egyedi, édes ízű, puha és rágós állagú, és enyhén ropogós, ehető magvakkal van tele. A friss füge érzékeny és romlandó, ezért gyakran szárítják, hogy tartósítsák. Ezáltal édes és tápláló aszalt gyümölcsöt kapunk, amely egész évben élvezhető.
A fügének több fajtája létezik, amelyek színe és textúrája is eltérő. Különleges tulajdonságuk a tetején található kis rügyszerű nyílás, az úgynevezett ostiole, amely segíti a gyümölcs fejlődését. Természetes édességük miatt a finomított cukrok megjelenése előtt gyakran használták édesítőszerként.
Táplálkozási előnyök
Egy 30 g-os adag aszalt füge a következő tápértékeket tartalmazza:
Egy 80g-os adag friss füge a következő tápértékeket tartalmazza:
Egy 80 g-os adag friss füge a napi ötszöri bevitel egyikének számít, ami körülbelül két közepes méretű gyümölcsnek felel meg.
És akkor lássuk a füge egészségügyi előnyeit
A fügét gyakran ajánlják a belek táplálására és tonizálására, magas rosttartalma miatt természetes hashajtóként hat. Az általuk biztosított rost prebiotikus tulajdonságokkal is rendelkezik, táplálja a bélbaktériumokat és elősegíti az egészséges bélkörnyezetet, ami ennek következtében javítja az emésztés jó közérzetét.
A füge, különösen az érett füge, gazdag a védelmet nyújtó növényi vegyületekben, úgynevezett polifenolokban. Ezek a vegyületek védő antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek, ez azt jelenti, hogy segítenek megakadályozni, hogy az oxigén reakcióba lépjen más vegyi anyagokkal és károsítsa a sejteket és szöveteket, ezáltal kulcsfontosságúak az oxidáció kezelésében.
Sokan közülünk túl sok nátriumot (sót) fogyaszt, amely a feldolgozott élelmiszerekben található. A magas nátriumbevitel káliumhiányhoz vezethet, és ez az egyensúlyhiány magas vérnyomáshoz (hipertónia) vezethet. A gyümölcsökben és zöldségekben, köztük a friss fügében gazdag étrend természetes módon növeli a káliumszintet, ezért a vérnyomás kezelését elősegíti.
Egy tanulmány szerint, amely a füge-kivonat konkrét hatásait vizsgálta állatokon, vérnyomáscsökkenést mutatott ki mind a normál, mind a hipertóniás értékekkel rendelkezők esetében.
A füge jó forrása a csontbarát ásványi anyagoknak, köztük a kalciumnak, a magnéziumnak és a foszfornak. A füge különösen gazdag kalciumban, egyes tanulmányok szerint 3,2-szer többet tartalmaz, mint más gyümölcsök.
Mivel jó káliumforrás, segíthet ellensúlyozni a kalcium vizeletkiválasztását, amelyet a magas sótartalmú étrend okoz. Ez pedig segít a kalciumot a csontokban tartani, és ennek eredményeként csökkentheti a csontritkulás kockázatát.
A magas élelmi rosttartalmú, vitaminokkal és ásványi anyagokkal teli füge hasznos étrendi kiegészítője lehet egészséges táplálkozásunknak, és ezáltal segíthet a testsúlyszabályozásban. A magas rosttartalmú élelmiszerek teltségérzetet biztosítanak, és csökkenthetik az éhségérzetet és a sóvárgást, míg a kulcsfontosságú tápanyagok javítják a vérkeringést.
Mindenki számára biztonságos a füge fogyasztása?
Az, aki allergiás a nyírfapollenre, keresztreakciót tapasztalhat bizonyos gyümölcsökre, köztük a fügére is. A füge természetes latexet is tartalmaz, amelyre egyesek ugyancsak allergiásak.
Amennyiben orvosaid azt tanácsolták, hogy alacsony oxalát tartalmú étrendet kövess, akkor tudnod kell, hogy a füge magas oxaláttartalmú. K-vitaminban is gazdagok, ezért ha vérhígító gyógyszert írtak fel, akkor a füge, valamint más K-vitaminban gazdag élelmiszerek mindennapi fogyasztásával is óvatosan kell bánni.
Azok számára, akik csak most ismerkednek a fügével egy jó tanács: óvatosan a fogyasztásával, mert hashajtó hatású, így nem mindegy mikor és hol fogyasztjuk.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.