Fermentálás új szinteken – Zöldségek és gyümölcsök, amelyeket otthon is könnyedén savanyíthatsz

fermentálás
PUBLIKÁLÁS: 2025. július 17. 12:15
Unod már a hagyományos kovászos uborkát? A házi fermentálás a legegyszerűbb módja annak, hogy változatos és ízletes savanyúságokat készíts egyszerűen!

Kerüljön a tányérra húsos vagy vegán fogás, a savanyúságok sok esetben remek kiegészítői egy ebédnek, vacsorának. Ahelyett azonban, hogy pénzt adnál ki a különböző termékekért, otthon is könnyen elsajátíthatod a fermentálás művészetét, amely az egészségednek is jót tesz!

fermentálás, uborka, sárgarépa, káposzta, savanyúság
A fermentálással készülő savanyúságok nagyon jót tesznek az egészségednek.
Fotó: alexzrv / Shutterstock


Fermentálás új szinteken! Mutatjuk, milyen zöldségeket és gyümölcsöket próbálj ki idén! 

Ha szereted az egészséges, ropogós falatokat, amelyek feldobják a mindennapi ételeket, akkor a fermentálás pont neked való. 

Mi az a fermentálás

A fermentálás egy ősi, jól bevált, olcsó módszer, amellyel az emberek már régóta tartósítják a zöldségeket, gyümölcsöket – főleg télire. A fermentálás során a zöldségek vagy gyümölcsök természetes cukrait élő mikroorganizmusok alakítják át savanyúvá. Így nemcsak elállnak jó sokáig, de közben különleges, édesen fanyar ízt vesznek fel. A fermentált ételek ráadásul tele vannak probiotikumokkal, amelyek jót tesznek az egészségnek, és segítenek egészségesen tartani a bélflórát. A fermentálás mindemellett gazdaságos, környezetbarát megoldás, valamint élvezetes foglalatosság is.

Így fermentálj 

Nem kell hozzá konyhatündérnek lenned! Elég, ha tiszta üvegbe teszed a feldarabolt zöldségeket vagy gyümölcsöket, felöntöd sós vízzel, és hagyod dolgozni a természetes mikroorganizmusokat. Ízlés szerint használhatsz fűszereket is. 

Káposztasaláta üvegben, sóval, fokhagymával
A fermentálás nagyon egyszerű folyamat.
Fotó: itor / Shutterstock

Lássuk, milyen zöldségeket és gyümölcsöket fermentálhatsz

  • Füge: a füge magas cukortartalma miatt gyorsan erjed, fermentálással pedig egy igazi édes-savanyú, egzotikus ízbombát kapunk! 
  • Eper: nemcsak lekvárt készíthetsz az eperből, hanem könnyen fermentálhatod is. Egy kellemes, pezsgő, savanykás édességet készíthetsz, amely remekül illik desszertekhez vagy italokhoz. 
  • Sárgarépa: a sárgarépa kemény zöldség, amely jól bírja az erjedési folyamatot. Édeskés íze a fermentálás során keveredik a savanykással, így végeredményben egy roppanós, édes-savanyú csemegét kapunk.  
  • Retek: a retek az egyik legjobb, de elfeledett fermentálásra alkalmas zöldség. A fermentálás során a csípőssége tompul, és kellemes, enyhén savanykás, frissítő ízt kap. Ha szereted a pikáns falatokat, ez tuti nyerő lesz nálad! 
  • Zeller: a zeller jellegzetes íze remekül harmonizál a fermentált ízekkel, és roppanós állagával izgalmassá teszi a házi savanyúságokat.

Ha egyszer belejössz, garantáltan imádni fogod, hogy mindig kéznél van egy adag házi, egészséges, fermentált finomság, amit bármikor elővehetsz!

Próbáld ki az alábbi receptjeinket is:

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.