A sárgarépa azon kívül, hogy a konyhában az egyik legfontosabb alapanyag, még gyógyhatással is rendelkezik. Kiváló béltisztító, lúgosít, méregtelenít, magas a bétakarotin-tartalma, amiből a szervezet A-vitamint állít elő, ez pedig óvja a szemet. Jól harmonizál gyümölcsökkel, ezért sok népszerű gyümölcslének az összetevőjeként is használják. Konyhai felhasználásához Buday Péter mesterszakács, gasztronómiai és étkezési tanácsadó adott ötleteket.
Összeturmixoljuk a sárgarépát mézzel, citrommal és vízzel. Ez így nagyon egészséges is, és ízben ráadásul nagyon hasonlít a narancsléhez.
Sós vízben gyömbért hozzátéve megfőzzük a kockára vagy hasábra vágott sárgarépát. A sűrűjének a felét kivesszük, a másik felét a lével összeturmixoljuk. Ezután a sárgarépát visszadobjuk. A végén egy kevés chillit és ízlés szerint egy is mézet is hozzáadunk, és így kapjuk meg az enyhén pikáns sárgarépa levest.
A sárgarépát nagyobb hasábokra összedarabolom. Ezt beleteszem a serpenyőbe. Ha intenzív ízeket akarunk, akkor meg kell pirítani a zöldségeket kevés vajjal, kevés olajjal fele-fele arányban, úgy hogy ne égjen meg. Amíg pirul, párolódik, addig elkészítem a húspogácsát. Ez egyszerű, nem kerül bele sok minden. A darált húshoz teszek egy kis vajat, hogy a hús kellőképpen szaftos legyen.
Teszek hozzá egy kis tört fokhagymát, majd teszek hozzá sót és megy bele bors is. Aprítok még bele friss petrezselymet, majd összegyúrom. A sárgarépára rászórok curry-t, megsózom és még egy kicsit pirítom. Olajat hevítek a serpenyőben és a fasírt pogácsákat belehelyezem. A sárgarépát felöntöm vízzel és hagyom főni. A főzelék besűrítéséhez fehérrépát használok. Azt megfőzöm só és minden más nélkül, amitől nagyon finom édes íze lesz. Ha jó puha, villával megtöröm és hozzáteszem a sárgarépához és nem kell hozzá rántás. Vágok még hozzá egy kis petrezselymet és kész a sárgarápa főzelék, de hívhatjuk zöldségköretnek is. A fasírtok tetejére ráterítek vékony sajtszeletet, és ha lefedem, akkor megolvad és beburkolja.
A sárgarépát megpucoljuk, félbevágjuk, majd forrásban levő, sós vízben majdnem teljesen puhára főzzük. Leszűrjük, hagyjuk kicsit hűlni.A lisztet, tojást, zsemlemorzsát 1-1 tányérba tesszük, a tojást felverjük, kicsit sózzuk. A sárgarépát először a lisztbe, majd a tojásba, végül a zsemlemorzsába forgatjuk, és egy serpenyőben megsütjük. Párolt rizzsel kínáljuk.
Hozzávalók: 20dkg sárgarépa, 4db tojás, 15dkg porcukor, 15dkg darált mandula, 10dkg liszt, 1db citrom, 1csipetnyi só, 1 evőkanál vaj, 25dkg mascarpone, 15dkg porcukor.
Elkészítés: A sárgarépát megtisztítjuk és finomra reszeljük. A tojások sárgáját habosra keverjük a porcukorral, hozzáadjuk a sárgarépát, a darált mandulát, a lisztet, a citrom reszelt héját és a sót. Végül a masszát óvatosan összekeverjük a felvert tojásfehérjével. Kivajazott, kilisztezett tortaformába simítjuk, és 170 fokra előmelegített sütőben kb. 35-40 percig sütjük, és tűpróbával ellenőrizzük. A mascarponét kikeverjük a porcukorral, majd a teljesen kihűlt tortára simítjuk.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.