Jól figyelj, ezt teszi a testeddel az eper

egészség
PUBLIKÁLÁS: 2023. április 20. 11:00
A boltokban már vásárolhatunk ízletes földiepret, aminek az emberek nagyon örülnek is, hiszen sokak kedvenc gyümölcse. Azt azonban kevesen tudják, mit művel a szervezetünkkel.
sv

Az eper fogyasztása nagy népszerűségnek örvend Magyarországon. Szinte elképzelhetetlen a nyár úgy, hogy ne legyen a gyümölcsös kosarunkban pár szép szem eper, amelyek sokan mogyorókrémmel, cukorral vagy magában fogyasztanak. Ez a gyümölcs azonban nemcsak nagyon ízletes, de bizony igen egészséges is. Mutatjuk, milyen kedvező hatással bír a szervezetre nézve.

Az eper nagyon egészséges gyümölcs  Fotó: Pixabay.com

Ha a boltban azon tanakodnánk, hogy vegyünk-e az ízletes gyümölcsből, akkor segítünk! Mindenképpen vigyünk haza belőle és fogyasszuk bőséggel, a szervezetünk ugyanis nem hiába kívánja. Túl azon, hogy rendkívül finom ez a piros kis gyümölcs, számtalan módon segíti egészségünk megőrzését. Összegyűjtöttünk néhány szempontot, hogy miért érdemes sok epret fogyasztani.

Segít a fogyásban, megelőzi a cukorbetegséget. Az epernek alacsony a kalóriatartalma (csupán 32 kalória van 100 gramm gyümölcsben), emellett zsírmentes és alacsony a cukortartalma. Éppen emiatt nagyszerű diétás nassolásnak fogható fel, amivel az elhízást is megelőzhetjük. Az elhízás elleni harccal pedig egyúttal a II-es típusú cukorbetegséget is kiküszöbölhetjük. 

Jó a szemnek. Az eperben lévő antioxidánsok megelőzik a szürkehályog kialakulását, amely később akár vakságot is okozhat. Emellett a C-vitamon a szaruhártya és a retina egészségét is megőrzi. 

Jó a bőrünknek. A C-vitamin miatt könnyedén felveszi a harcot az eper a ráncok kialakulásával szemben. A kollagén termeléséhez ugyanis elengedhetetlen ez a vitamin és a víz, s mivel az eperben mindkettő megtalálható, így ha nem szeretnénk ráncosak lenni, fogyasszunk ebből a gyümölcsből sokat!

Kezeli a vérnyomásproblémákat. Az eperben a fentieken kívül gazdagon előfordul kálium is, ami a vérnyomást szabályozza. Ezért aki sok epret eszik, jelentősen hozzájárul szíve egészségének megőrzéséhez. Emellett csökkenti a rossz koleszterin szintjét, és csökkenti a gyulladásokat is. 

Erősíti az immunrendszert. Az eperben nagyon sok a C-vitamin, ami azért nagyszerű hír, mert Magyarországon kevesen figyelnek arra, hogy megfelelően ellássák magukat ezzel a fontos vitaminnal. Egy felnőtt ember számára minimum 100 mg C-vitaminra van szüksége naponta, egy nagy adag eper pedig 51 mg-ot tartalmaz. 

Felveszi a harcot a rákkal. A fentebb már emlegetett C-vitamin és antioxidánsok mind fontos katonák a rákkal vívott háborúban. Ezek ugyanis lekötik a szabad gyököket, így megakadályozzák az elkárosodásukat. Arról nem is beszélve, hogy ha rendszeresen fogyasztunk epret, akkor az egészséges szervezetünket a rák nehezebben tudja megtámadni. 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.