A kovászos uborka leve akár magában is iható és még a másnaposságot is könnyebben átvészeled vele. Ennél jobb szomjoltó frissítőt nem igen találsz, ráadásul tele van probiotikumokkal, természetes enzimekkel és olyan ízzel, amit egyetlen boltban sem kapsz flakonba zárva, abban biztos lehetsz. De ha nem szereted az ízét, esetleg túl sok van belőle, akkor dobd fel vele az ételeidet. Ha egyszer kipróbálod, soha többé nem öntöd ki!
A kovászos uborka leve tele van nátriummal, káliummal, magnéziummal és tejsavbaktériumokkal, így kiválóan pótolja az izzadáskor elvesztett ásványi anyagokat. Nyári edzés, kertészkedés, strandolás után vagy akár másnaposan is életmentő lehet.
Így készítsd:
1 dl kovászlét keverj el 2 dl hideg vízzel
facsarj bele fél citromot
adj hozzá egy csipetnyi mézet vagy juharszirupot – és már kész is a savanyú sportlimonádé
Ha a hűtőben lapul néhány darab uborka, a kovászos uborka levével megbolondítva fantasztikus nyári hűsítő krémleves készülhet, ráadásul főzés nélkül. Frissítő, probiotikus és meglepően finom.
Hozzávalók:
2-3 közepes kígyóuborka vagy kovászolni való uborka
1,5 dl kovászos uborka lé
1 dl natúr joghurt vagy kefir
1 gerezd fokhagyma, friss kapor, só, bors
opcionálisan: 1 főtt tojás a tálaláshoz
Így készítsd:
Az uborkát reszeld le vagy turmixold simára, keverd el a többi hozzávalóval, hűtsd le legalább 30 percre. Tálald főtt tojással vagy pirított magokkal.
Ha épp nincs otthon balzsameceted vagy citromleved, vagy egyszerűen csak kevésbé harsány ízvilágra vágysz, akkor használd a kovászos uborka levét salátaöntethez! Enyhébb, zamatosabb savasságot ad az ételednek, ráadásul élő enzimtartalma segíti az emésztést.
Így keved ki:
Ha éppen grillpartira készülsz, vagy csak kisütöd a húst az ebédhez, használd ki a kovászos uborka levének savasságát. Minden pácléhez kell savasság – például joghurt, citromlé, mustár -, hiszen ez felpuhítja a húsban lévő rostokat. Ám ha a megmaradt kovászos uborka levét használod a páchoz, akkor mennyei íz lesz a végeredmény: kissé sós, enyhén savanykás, de cseppet sem tolakodóan, csak éppen annyira, amennyire kell. De nem csak húst, hanem akár főtt tojást, karfiolt vagy retket is pácolhatsz benne, így egy könnyed fermentált stílusú savanyúság készülhet belőle minimális munkával. A savanyú lé még néhány napig aktív, így új életet adhat keménytojásnak vagy reteknek.
Így készítsd:
A klasszikus ecetes krumplisalátát új szintre emeli egy kis kovászlés-csavar. A savanyúság különleges ízt varázsol a salátádnak, és még az emésztésednek is jót tesz.
Így készítsd:
Ha éppen kelt tésztát készítesz, például kenyeret, pizzát, zsömlét vagy langallót sütsz, akkor víz 30%-át cseréld le kovászos uborka levére, ez megerősíti a tészta gluténszerkezetét, így könnyebb, ruganyosabb, levegősebb tésztát lesz.
A kapros tökfőzeléknek, a babérleveles krumplifőzelék, egy savanykás zöldbab- vagy fejtett bablevesnek, nem csupán karakteres ízt varázsol, ha víz helyett vagy mellé kovászos uborka levet használsz, hanem könnyedebbé, frissítőbbé is teszi ezeket a fogásokat. Ha ez még nem lenne elég, a zöldségek keményítőtartalma az uborkalé savasságával megspékelve úgy varázsolja krémesen puhává a zöldségeket, hogy azok nem mállanak szét a tányérodban. Szóval legközelebb, ha levest vagy főzeléket készítesz, víz helyett bátran használd a kovászos uborka levét!
Nem csak finom, egészséges is!
Már csak azért sem érdemes a kovászos uborka levének a lefolyóban végezni, mert az egészségedért is sokat tesz. Amellett, hogy az egyik legjobb probiotikus ital, kiváló gyulladáscsökkentő és rendkívül magas a C-vitamin tartalma.
Ha szeretnéd elkészíteni a tökéletes kovászos uborkát, nézd meg a videót és próbáld ki ezt a receptet!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.