Hideg tökfőzelék és Pofás pil-pillángos: az év legjobb balatoni strandételei

nyertes
PUBLIKÁLÁS: 2023. augusztus 03. 15:00

A fövenyesi Kalóz strandbisztróban mutatták be nemrégiben a Balatoni Kör által kilencedik alkalommal meghirdetett legjobb strandételeket díjazó verseny nyerteseit. Az Év Strandétele idén a Balatoni nyelves Balatonalmádiból, a legjobb bisztró étel a balatonboglári Gianpieros hideg tökfőzeléke, az Év felfedezettje a Pofás pil-pillángos Balatonmárián, vegán különdíjas az alsóörsi zeller ravioli és az év jóárasított étele a vonyarcvashegyi Party harcsali lett – tudtuk meg a Balatoni Kör sajtóközleményéből.

A díjazott ételekről részletesebben

Az idei Év strandétele a balatonalmádi strandon található Terasz bisztró Balatoni nyelves nevű, spenótos krémsajttal, paradicsommal, bacsalikommal és egy bakonyi füstölt marhanyelvvel készített házi lepénye lett, mellyel a bruschetta műfaját sikerült szerethetően újragondolniuk. 3300 forintért önmagában komplett ebédnek vagy vacsorának is tökéletes választás és egyben bármelyik büfében könnyen elkészíthető.

Balatoni nyelves Forrás: Heim Alexandra

Bisztró kategóriában idén a Balatonbogláron évek óta kultétteremnek számító Gianpiero's
"hideg tökfőzelék feltétlenül" nevű étele nyert, melyet garnélás vagy más, hagyományos
feltéttel is kérhetnek azok, akik makacsul ragaszkodnak hozzá. A bogláriak bebizonyították: roppanós tökkel könnyen elkészítve és hidegen tálalva mennyire üdítő és egészséges étel lehet a tökfőzelék is.

A hideg tökfőzelék Forrás: Heim Alexandra

A Tork képviselője, Sipos Norbert az Év felfedezettje díjat a Lángos world büfé Pofás fogas pil-pillángosának adta, melyet Balatonmária nagy szabadstrandján készítenek. A garnéla helyett süllőpofával lángoson tálalt fokhagymás-paradicsomos pil-pil strandételként tökéletesen jeleníti meg a Beach Food szemlélet lényegét. Aki azt hitte, hogy a lángos műfajában nem lehet már újat mondani, arra szépen rácáfoltak. E különlegesség ára 3200 forint.

A fogas pil-pillángos Forrás: Heim Alexandra

Erős mezőnyben az alsóörsi Fogas bisztró zeller "Raviolija" lett idén a legjobb
vegetáriánus étel, melynek gombás tölteléke tészta helyett vékonyra szelt zeller lapok
közé került, ára 3450 forint.

A zeller ""ravioli" Forrás: Heim Alexandra

Idén meghirdették a "jóárasított" strandétel kategóriát is, melyben a vonyarcvashegyi Party hangulat büfé által megálmodott "Party harcsali" fantázianevű étele nyert. Túróscsuszás harcsapaprikást palacsintában igényesen tálalva tették igazán balatonivá a hortobágyi palacsintát, 2150 forintos áron.

A harcsali Forrás: Heim Alexandra

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.