Így grilleznek a profik: ezzel az egyetlen módszerrel te lesz a kerti partik királya vagy királynője

grillezés mesterfokon
PUBLIKÁLÁS: 2025. június 22. 16:40
Ideje elővenni a tárolóból a grillsütőt, összehívni a barátokat és ínycsiklandó ételeket sütni a szabadban! Hiszen bátran kijelenthetjük, hogy nincs is jobb egy nyári grillezésnél, ami összehozza a társaságot és élményekkel gazdagít. Ezért most eláruljuk, hogyan válj a mesterévé!

Ugye neked is összefut a nyál a szádban a grillezett zöldségek, húsok vagy gyümölcsök hallatán? Egy tökéletesen megsütött ételnek pedig, aminek még a fűszerezése is pazar, egyszerűen lehetetlen ellenállni. Vannak azonban olyan hibák, amikbe könnyen beleeshetsz, cikkünkben ezért összegyűjtöttük a legnagyobb buktatókat, amiket egyszerűen kiküszöbölhetsz és a grillezés mesterévé válhatsz.

grillezés, sütés, praktika, trükk
Vesd be ezeket a grillezési trükköket és mindenki tudni akarja majd a titkodat
Fotó: Merch Hub /  Shutterstock 

Senki sem szeretné azt hallani a vendégeitől, hogy a hús nagyon rágós vagy a fele hiányzik, mert odatapadt a rácshoz. Amennyiben betartod az alábbi tippeket, szeretteid odáig lesznek az ételekért és mindenki tudni akarja majd a titkodat.

Grillezés mesterfokon: ezekkel a trükkökkel learatod a babérokat

  1. Tiszta grillsütőn kezdj el sütni
    Amellett, hogy egy higiéniai szempont, az ételek íze is jobban érvényesülni fog, mivel nem keveredik össze a legutóbb grillezettekével. Sőt, ahhoz is hozzájárul, hogy ne ragadjon oda az étel. Emellett pedig a sütéshez használt eszközöket is jól mosd el.
  2. Kend be olajjal a grillrácsot
    Az olaj megakadályozza, hogy a sovány húsok a rácshoz ragadjanak. Amennyiben nem szeretnél olajat használni, már lehet kapni a boltokban tapadásmentes grillfóliát. Így egészségesebben süthetsz, sőt még a sokak által kedvelt grillcsíkokat is megkapod.
  3. Győződj meg róla, hogy a grill forró
    Csak a forró grillsütőn fogsz tudni igazán ínycsiklandó ételeket sütni, a megfelelő hőtől ugyanis kívül kellemesen megpirulnak, belül pedig szaftosak maradnak a finomságok.
  4. Használj jó minőségű eszközöket
    Természetesen a grillezésnél is elengedhetetlen, hogy jó minőségű eszközöket használj. A legalapvetőbb dolgok közé tartozik például egy kesztyű és egy fogó. Amennyiben profi szintekre szeretnéd emelni a sütögetést, egy hőmérőt is beszerezhetsz, hogy megbizonyosodj a sütési hőfokról.
  5. Pihentesd a húst sütés előtt
    Mielőtt a grillre tennéd a csirkét, a marhát vagy sertést, érdemes őket körülbelül 5 percig szobahőmérsékleten pihenteti. Ettől a praktikától a hús hőmérséklete egyenletesebbé válik, amitől a sütés után kellemesebb állagú lesz. Azonban figyelj arra, hogy a rovarok és a házi állatok ne férkőzzenek hozzá, emellett pedig ne tedd közvetlen napfényre.  
  6. Ne hagy ki a gyümölcsöket
    A grillezett gyümölcsök egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, amik bármilyen húshoz jól illenek. Húzd az ananász, alma vagy szilva szeleteket a nyársa és tálald a húsokhoz. A barackot is meggrillezheted, amit tálalj hidegen, vaníliafagyival és vegyél le mindenkit a lábáról.  
  7. Ne piszkáld az éppen sülő ételt és ne nyitogasd a grill tetejét
    Ha folyamatosan bögdösöd a húst vagy zöldséget, akkor egyenletlenül fognak sülni, ami növelheti a sütési idejüket. A legtöbb finomságot pedig csak egyszer kell megfordítani, így nem kell folyamatosan nyitogatnod a grill tetejét, amivel csak lelassítod a sütési időt.

Az alábbi videóból további trükköket tudhatsz meg a tökéletes grillezésről:

 

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.