
A kovászos uborkából rengeteg finomságot készíthetsz, akár egy komplett menüt is rittyenthetsz belőle! És mivel ez a savanyúság a nyár legnagyobb sztárja, érdemes minden lehetőséget megragadnod, hogy minél többet egyél belőle. Már csak azért is, mert nem csak hihetetlenül finom, de még egészséges is. Akár saját magad teszed el, akár a piacon szerzed be, egy biztos: ez az ikonikus nyári kovászos jóval többre hivatott, mint hogy egy egyszerű mellékszereplőként jelenjen meg a tányérodon. A következő 6 receptben a kovászos uborka végre főszerephez jut.
Ha már unod a megszokott szendvicskrémeket, akkor ezt a kencét neked találták ki. Imádni fogod, de nem csak te, hanem a családod és a barátaid is, ha ezt kínálod nekik reggelire, uzsonnára vagy akár vacsorára.
Így készítsd el!
A lecsepegtetett uborkát vágd kisebb darabokra, dobd be az aprítógépbe a fokhagymával, krémsajttal, kaporral, kevés uborkalével és mixeld, amíg krémes nem lesz! Pár perc, és már kenheted is pirítósra vagy friss bagettre. Grillezett húsok mellé is szuper mártogatós.
Ha valóságos levesrajongó vagy, akkor jó hír számodra, hogy nyáron sem kell lemondanod róla, csak most a csülkös bableves helyett inkább válaszd a jéghideg, hűsítő kovászos uborka levest!
Így készítsd el!
Turmixold össze az uborkát a lével, joghurttal, fokhagymával és egy kis olajjal. Ízesítsd sóval, borssal, aprított kaporral. Hűtsd be alaposan, tálaláskor dobj egy jégkockát a közepébe, ettől még üdítőbb lesz, nem csak a látványa, de még a hőmérséklete is.
A krumplisaláta nagy kedvenc, ám a forró nyári napokon valahogy nem annyira csúszik. Kivéve, ha a kovászos uborka átveszi a főszerepet.
Így készítsd el!
Főzd meg a burgonyát lassú tűzön héjastól, majd, ha kissé kihűlt, akkor karikázd fel, forgasd össze a szeletelt uborkával és lilahagymával. Mixelj egy öntetet a mustárból, uborkaléből és olajból, ízesítsd, és öntsd is nyakon vele a salátát. Tedd be a hűtőbe legalább egy órára, de ha kicsit tovább pihen, még jobban összeérnek az ízek és még hidegebb, hűsítőbb lesz a végeredmény. Magába is isteni finom, de tálalhatod grillezett húsok, fasírt vagy mellé is.
Jó magyar szokás, hogy mindent bepanírozunk, azt is, amiről azt gondolnánk: képtelenség. Ilyen lehet a rántott kovászos uborka is, pedig tényleg fantasztikus csemege, próbáld ki mindenképp!
Így készítsd el!
A kovászos uborkákat hosszában vágd ketté, de vághatod vastagabb karikákra is, ahogy neked tetszik. Ha nagyon lédúsak, papírtörlővel itasd le őket. Készítsd elő a panírozáshoz szükséges hozzávalókat: egy tányér liszt, egy tál felvert tojás, és egy másik tányérba mehet a zsemlemorzsa. A zsemlemorzsához keverd hozzá a fűszereket, hogy még ízesebb legyen. Az uborkákat forgasd bele a lisztbe, tojásba, majd a morzsába ügyelj rá, hogy mindenhol jól bevonja. Forró, bő olajban süsd aranybarnára 2 perc alatt oldalanként. Szedd ki papírtörlőre, hogy a felesleges olajat felitasd. Melegen tálald, akár fokhagymás tejfölmártással vagy csípős majonézzel.
A kerti grillezés alkalmával érdemes a megszokott húsok és sajtok mellé egy kis kovászos uborkát is feldobnod a rácsra. Ezt eheted köretként, főételként vagy akár fröccs mellé is rágcsálhatod.
Így készítsd el!
Az uborkákat hosszában vágd félbe, ha vastagabbak, akkor hosszában szeleteld. Papírtörlővel itasd le a levüket, hogy ne csússzanak le a grillrácsról.
Kend meg őket olívaolajjal, szórd meg frissen őrölt borssal, egy kis reszelt fokhagymával és füstölt sóval.
Forró grillrácson vagy serpenyőben süsd meg őket oldalanként kb. 2–3 percig, amíg enyhe pörzsréteg képződik, de még roppanós marad.
Tálalás előtt szórd meg friss zöldfűszerrel, és ha különlegesebb hatást szeretnél, reszelj rá kevés parmezánt vagy morzsolj rá kecskesajtot.
Ha váratlan vendégek érkeznek, és szeretnél összedobni egy finom, frissítő vacsit, akkor már meg is találtad a tökéletes receptet!
Így készítsd el!
Főzd meg a tésztát majd szűrd le és tedd félre hűlni. Ha van a hűtőben maradék főtt tészta, azt is bátran használhatod. A már kihűlt tésztát keverd össze a karikázott uborkával és az aprított hagymával. A tejfölös-majonézes-mustáros öntetet csak picit sózd, borsozd, és öntsd a salátára. Jól forgasd össze és már kész is. A maradékot nyugodtan tedd be a hűtőbe, másnap is finom lesz!
+1 tipp: Ne öntsd ki az uborkalevet! A kovászos uborka leve igazi probiotikum-bomba, amit használhatsz salátaöntethez, vagy akár hűsítő italként is elkortyolgathatod. Fantasztikus hatással lesz az emésztésedre és még az immunrendszeredet is erősíti.
Ha kedvet kaptál a kovászos uborka készítéséhez, nézd meg az alábbi videót!
Ezek a cikkek is érdekelhetnek:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.