Mozgás

A legjobb eredményt szeretnéd elérni? Ekkor menj el edzeni

KL

Létrehozva: 2023.06.03.

A tudósok sportolók teljesítményeit vetették össze, az eredményeket pedig most megosztották a nyilvánossággal.

Mindannyiunkkal előfordult már, hogy észrevettünk magunkon egy kis súlyfelesleget, amit a lehető leghamarabb le akartunk magunkról dobni.

Fitness edzés applikáció alkalmazás sablon
Ne feszüljünk meg az edzéskor, csak időzítsük jól / Fotó: Pexels

Vannak, akik különböző diétákat próbálnak ki, míg mások intenzív fitneszprogramokat követnek, hogy elérjék a kívánt eredményt. Sokan keményen dolgoznak a legjobb forma eléréséért, azonban most kiderült, hogy nem kell megfeszülnünk az edzőteremben, elég ha jó időben csináljuk a megfelelő gyakorlatokat.

A tudósok szerint ugyanis a eredményességben nagy szerepet játszik az úgy nevezett „belső óránk”, amelytől függ, hogy a nap különböző szakaszaiban hogyan teljesítünk. A sportolóknál általában ez a legjobb mutató késő délutánra, kora estére tehető.

A kutatók megvizsgálták az úszók teljesítményét az athéni, pekingi, londoni és riói olimpián, ebből kiderült, hogy a legjobb idejüket délután 5 óra körül érték el. A szakemberek ebből azt szűrték le, hogy ezek a megállapítások nem csak a sportolókra, hanem minden emberre igaz.

A testmozgás időzítése szerepet játszhat az edzés egyes gyakorlatok finomhangolásában

- nyilatkozta Juleen Zierath, a svéd Karolinska Intézet integratív fiziológia professzora, aki hozzátette, hogy a fiziológiánk nagy szerepet játszik a teljesítményünkben. A testhőmérséklettől a pulzusszámig és a zsíranyagcserét szabályozó génekig, ami egy 24 órás ciklusban működik.

A tudósok azt állapították meg, hogy a szervezet a reggeli edzés utáni zsírégetést részesíti előnyben, ami a glükokortikoidoknak nevezett hormonok természetes mintázatához kapcsolódik, és ezek befolyásolják azt, hogy hogyan tartja meg és halmoz fel zsírt a szervezetben.

Így, ha reggel elmegyünk az edzőterembe, az jól illeszkedik a napi ciklushoz, mert a glükokortikoidszint ilyenkor megemelkedik, ami azt jelenti, hogy a szervezet nem termel további zsírsejteket. Viszont, ha este edzünk, akkor a glükokortikoidok gyakran beindulhatnak a szervezetben, ami új zsírsejteket termel a már leadottak helyére - írja a Daily Star.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek