
A gomba egészséges étel, úgyhogy bátran eheted, amikor csak szeretnéd. Nem véletlen, hogy a világ több kultúrájában szinte szuperélelmiszerként tartják számon. Számos betegség megelőzésében lehet kulcsfontosságú szerepe, tele van antioxidánsokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal, miközben alig tartalmaz zsírt vagy cukrot. Kutatások kimutatták, hogy rendszeres fogyasztása nemcsak a mindennapi vitalitást növeli, de hosszú távon a krónikus betegségek kockázatát is csökkentheti.
Kevés élelmiszer tartalmaz D-vitamint, a gomba viszont még ezt is tudja. Az egyik különlegessége, hogy a napfény hatására képes D-vitamint termelni – éppúgy, mint az emberi bőr. Ez a vitamin kulcsszerepet játszik a kalcium felszívódásában és a csontok egészségének megőrzésében. A rendszeres gombafogyasztás hozzájárulhat a csontritkulás megelőzéséhez, különösen idősebb korban. Ráadásul a gombában is található kalcium és foszfor, így dupladinamit a csontok erősítésében.
A magas koleszterinszint ma már civilizációs népbetegség, így valószínűleg téged is érint. Ha viszont még nem, akkor azért érdemes elkezdened rendszeresen gombát enni, hogy ne is legyen később gondod ezzel. A gombában található rostok és vegyületek segíthetnek csökkenteni az LDL – vagyis a rossz koleszterin – szintjét a szervezetedben. Ezzel kisebb az esélyed a szív- és érrendszeri betegségek kialakulására. A gombát zsírszegény húshelyettesítőként is bevetheted, ami megint csak előnyös lehet a koleszterinszint kordában tartásában.
A gomba szénhidráttartalma alacsony, glikémiás indexe pedig kifejezetten kedvező. Ez azt jelenti, hogy nem emeli meg hirtelen a vércukorszintedet. De nem csak ennyit tud: a gombában található bioaktív vegyületek hozzájárulhatnak a vércukor szabályozásához, így a diabétesz megelőzésében is komoly szerepet kaphat.
A legtöbb gombafaj értékes vasforrás, amely segíthet megelőzni a vashiány okozta vérszegénységet. A vas mellett folátot is tartalmaz, ami a B9-vitamin természetes, aktív formája. Ez létfontosságú a sejtosztódásban és a vörösvértest-képződésben. Jelentős szerepe van az idegrendszer működésében és az állandó fáradtságérzés enyhítésében.
A gomba rendkívül kalóriaszegény, miközben laktató rostokat tartalmaz, így ha éppen fogyókúrázol, akkor érdemes minél többször fogyasztanod. Segít abban, hogy hosszabb ideig érezd jóllakottnak magad, ezáltal csökkenti a nassolási vágyat. Emellett a benne található antioxidánsok támogatják az anyagcserét és az egészséges testsúly fenntartását.
Ha szeretnél többet megtudni az oregoni óriásról, nézd meg a videót!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.