Sokan figyelmen kívül hagyják: ezzel csökkenthető a cukorbetegség kockázata

egészség
PUBLIKÁLÁS: 2024. november 15. 17:00
Ezt érdemes kipróbálni. Nagy segítséget jelenthet.

A Diabetes UK riasztó adatai szerint jelenleg több mint négymillió brit él diabétesszel, 90 százalékuk 2-es típusú cukorbetegségben szenved. A krónikus állapot, amely túl magas vércukorszintet eredményez, összefüggésbe hozható a hetente bekövetkező 660 szívroham és 930 agyvérzés megdöbbentő számával.

gyógyszer
Ezzel a vitaminnal csökkenthető a cukorbetegség kialakulásának a kockázata Fotó: Pexels (Illusztráció!)

A legújabb kutatások azonban reményt adnak ezzel a betegséggel szemben. A „prediabéteszben” - vagy emelkedett vércukorszintben - szenvedő emberek körében végzett vizsgálat során kiderült, hogy egy kulcsfontosságú tápanyag 15 százalékkal csökkenti a cukorbetegség kockázatát.

Akár hiszed, akár nem, ezt a tápanyagot D-vitaminnal azonosították. A Tufts Medical Centre által vezetett amerikai kutatócsoport kimutatta, hogy ez „30 százalékkal növelte a normál glükózszabályozáshoz való visszafejlődés valószínűségét”.

A cél az volt, hogy felmérjék, vajon a D-vitamin adása csökkenti-e a cukorbetegség kockázatát a prediabéteszben szenvedők körében. A prediabétesszel küzdő felnőtteknél a D-vitamin hatékonyan csökkentette a cukorbetegség veszélyét

- írták a szerzők.

Fontos, hogy a tudósok tisztázták, hogy tanulmányuk csak a „prediabéteszben” szenvedőkre vonatkozik, nem pedig az általános népességre. Mégsem ők az egyetlenek, akik dicsérik a D-vitamin jótékony hatását. Más szakértők még a különböző rákos megbetegedések és a szklerózis multiplex csökkent kockázatával is összefüggésbe hozták, bár további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy ezeket teljes mértékben ki lehessen jelenteni.

Míg a bőrünk a napfény hatására képes D-vitamint termelni, ugyanakkor ehhez bizonyos élelmiszerekkel is hozzájuthatunk. Az olyan zsíros halak, mint a lazac, a makréla és a tonhal kiváló példák erre, míg a sajtok és a gombák is gazdagok ebben az alapvető tápanyagban.

Victoria Taylor, a British Heart Foundation vezető dietetikusa hangsúlyozta, nem biztos, hogy az adott ételben hozzájuthatunk a szükséges mennyiségű D-vitaminhoz. Ezért azt javasolja, hogy naponta 10 mikrogramm D-vitamint kellene bevinnünk a szervezetünkbe - írja a Mirror.

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.