Immunerősítő vitaminbomba nagymamáink konyhájából – Ezért igyál ősszel minél több mustot

Immunerősítő vitaminbomba nagymamáink konyhájából – Ezért igyál ősszel minél több mustot

must
PUBLIKÁLÁS: 2025. szeptember 27. 09:15
Azt már jól tudjuk, hogy a szőlő szupergyümölcs, megannyi élettani hatással, na, de mi a helyzet a frissen darált verzióval? Hogyan hat a szervezetünkre, és milyen mennyiségben érdemes fogyasztani a mustot? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ.

A mustot folyékony szőlőnek is szokták nevezni, és nem véletlenül: ez a lé valójában a szőlő friss összepréselése, ebből kifolyólag héjból, húsból, léből és a magból áll. Mivel tartalmazza az egész gyümölcsöt, nagyon magas a tápanyagtartalma, a kalória viszont annál kevesebb benne. 

must, szőlő
A must a szőlő minden értékes részét tartalmazza a héjtól a magig
Fotó: Labellepatine /  Shutterstock 

A must folyékony arany -  és még finom is 

A Borászportál leírása szerint a zúzott szőlő 1 deciliterje mindössze 100 kcal tartalmaz, emellett kb. 1 gramm zsírt és 1,4 gramm rostot, ami kifejezetten jót tesz az emésztésnek. A must ezen felül vitaminokban és ásványi anyagokban is kifejezetten gazdag ital, tele C-, E-, illetve B1, B2 és B6-vitaminnal, de említésreméltó a magnézium és káliumtartalma is. 

Kiváló az antioxidánsokban

A friss, még erjesztetlen és szűretlen szőlőlé tele van antioxidánsokkal, például a szőlő héjában található rezveratrollal, ami sok egyéb mellett a szív- és érrendszer védelmében, a gyulladások csökkentésében és az öregedés lassításában játszik fontos szerepet. Mivel a szőlő természetes cukrokat tartalmaz, a must is gyors energiát biztosít, ezzel remek alternatívája lehet a hozzáadott édesítéssel készült mesterséges üdítőitaloknak.

must, szőlő
Minél frissebb, annál ízletesebb a must
Fotó: Piotr Velixar /  Shutterstock 

Az emésztés csodadoktora

A mustban található sok rost – ami a szőlő héjának köszönhetően van jelen – felpörgeti az anyagcserét, az enzimek pedig az emésztést támogatják. Annak, aki lassú anyagcserével küzd, kifejezetten ajánlott mustot fogyasztani, ami enyhe hashajtó hatással is bírhat, és hozzájárulhat a salakanyagok távozásához. Ha éhgyomorra isszuk, az egész szervezet méregtelenítéséért tehetünk. Akiknek viszont érzékeny a gyomra, a savtartalom miatt kis mennyiségben kortyolja.

Érdemes a mértéket tartani 

Habár a must 100%-ban természetes ital és alkoholt sem tartalmaz, nem árt odafigyelni arra, mennyit iszunk meg belőle egy nap: a javaslatok szerint felnőtteknek napi 2dl, míg gyerekeknek már 1dl elegendő ahhoz, hogy végbe menjenek a jótékony hatások. Túlzott mértékben puffadást és hasmenést okozhat. 
Mivel magas a cukortartalma, cukorbetegeknek és inzulinrezisztenseknek nem kifejezetten ajánlott a fogyasztása, és azt is jó, ha tudjuk, hogy a must alapvetően nem szomjoltó ital, nem jó tehát a vizet helyettesíteni vele. Arra is tanácsos figyelni, hogy a szűretlen szőlőlé hamar erjedésnek indul, ezért ha tehetjük, még frissen igyuk meg, illetve legfeljebb pár napig tároljuk a hűtőben.

A cikk tartalma nem helyettesíti a professzionális orvosi tanácsot, diagnózist vagy kezelést. Mindig kérd ki szakképzett egészségügyi szolgáltatók tanácsát az egészségügyi állapotokkal kapcsolatos kérdéseiddel. 

Érdekel, hogyan készíthetsz otthon mustot? Nézd meg ezt a videót is: 

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.