Kerti grillparti húsmentesen - Ha unod már a tarját, akkor ezekkel a finomságokkal hatalmas sikert arathatsz

burger
PUBLIKÁLÁS: 2025. július 07. 12:45
Ha nem eszel húst, de már rettenetesen unod a grillsajtot, akkor most jól figyelj! A grillparti húsmentesen is lehet óriási gasztronómiai élmény! Ha ezeket az ételeket grillre dobod, akkora sikered lesz, hogy még a húsimádók is téged fognak irigyelni!

Grillparti húsmentesen? De bizony ám! A nyárban az a legszuperebb, hogy akár minden este rendezhetsz grillpartit a barátaiddal, rokonaiddal vagy akár csak kettesben a pároddal. Nincs is annál fantasztikusabb, mint amikor megérzed a készülő finomságok füstös, fűszeres illatát. Ha eddig azt hitted, hogy a grillezés csak a húsimádók kedvelt időtöltése, akkor nagyon tévedsz! A vegetáriánus grillparti ugyanis nem csupán egy szelet grillsajtra korlátozódik – hanem színes, illatos, ízes és kreatív gasztrokaland, ami után senki nem fog a kolbászért sírdogálni. Mutatjuk, mit dobj a rácsra, ha valami igazán finomat sütnél!

Kerti grillparti húsmentesen
Kerti grillparti húsmentesen Fotó: NDAB Creativity /  Shutterstock 

Grillparti húsmentesen – kezdjük a körettel!

Kezdődjön a grillparti húsmentesen! Ugye ismerős az érzés, hogy amikor beülsz egy étterembe, vagy a barátaid meghívnak vendégségbe, akkor nagyjából a köretekkel kell beérned, ráadásul azok is borzalmasan unalmasak: sült krumpli, párolt rizs, esetleg valami uncsi saláta. Pedig néhány zöldségből és fűszernövényből mennyei étel készülhet, ami akár még önmagában is megállja a helyét.

Hozzávalók:

  • 1 db cukkini
  • 1db kápia paprika
  • 3-4 fej gomba
  • 1 db édesburgonya
  • 1 db sárgarépa
  • 1 fej lilahagyma
  • 2-3 szál rozmaring
  • 4-5 levél zsálya
  • 2-3 szál kakukkfű

A páchoz:

  • 1 dl olívaolaj
  • 1 evőkanál vaj
  • 3 gerezd apróra vágott fokhagyma
  • 1 kiskanál füstölt só
  • 1 kiskanál mustár
  • 1 kiskanál őrölt zöld bors
  • 1 evőkanál szójaszósz
  • 1 kiskanál citromlé

Tetejére:

  • 1 csomag feta sajt

Így készítsd el!

  • Egy nagy tálba keverd össze a pác hozzávalóit. A füstölt sóval óvatosan bánj, mert a szójaszósz is sós!
  • Dobáld a tálba a megtisztított, feldarabolt zöldségeket, a fűszernövényeket és jól forgasd össze a páccal
  • Hagyd állni legalább fél órát, hogy jól összeérjenek az ízek
  • Egy grilltálcára borítsd ki az egészet, majd mehet is a grillre
  • Amikor már majdnem kész, szórd meg a kockára vágott vagy morzsolt fetával, hagyd sülni még 1-2 percig, és már kész is.

Grillezett töltött gombafej variációk

A gomba grillezve a legfinomabb, főleg, ha megbolondítod néhány finomsággal!

1. variáció: Brie sajttal töltött gombafej

Hozzávalók:

  • 6-8 gomba – választhatsz portobellót, mert annak szép nagy feje van, de ha igazán finomat szeretnél készíteni, akkor a barna csiperke a legjobb döntés! Nem csak lényegesen olcsóbb, de ezerszer ízesebb is. Minél nagyobb fejeket keress!
  • 2 csomag brie sajt – nem kell a legdrágább francia sajtot venned, azt tartogasd a sajttálhoz!
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál vaj
  • só, bors
  • 3 gerezd fokhagyma préselve

Így készítsd el:

A gombának törd ki a szárát (ezeket is grillezheted vagy felhasználhatod pástétomhoz, leveshez)

Tedd a fejeket egy tepsire fejjel lefelé fordítva

Keverd össze az olívaolajat, vajat, fokhagymát és a fűszereket és ezzel locsold meg a gombát

Vágd akkora darabokra a brie sajtot, hogy beleférjen a gombafejekbe, jól nyomkodd bele

A tetejét is locsold meg az olívaolajos fűszeres vajjal, és már mehet is a grillre

Jó magas hőfokon 10 perc bőven elég neki, akkor jó, ha a gomba még kissé roppanós marad.

Tipp: Brie sajt helyett használhatsz mozzarellát is, az kissé könnyedebb ízvilág.

2. variáció: Fokhagymavajjal töltött gomba

Hozzávalók a fokhagymavajhoz:

  • 10 dkg vaj
  • 1 egész fej fokhagyma
  • só, bors, rozmaring

Így készítsd el:

Egy kis lábosba olvaszd fel a vajad, tedd bele a megpucolt fokhagymákat egészben, majd jöhetnek a fűszerek. Nagyon alacsony hőfokon süsd fél óráig. Figyelj, hogy éppen csak gyöngyözzön a vaj, ne forrjon! Ha elkészült, szedd ki az aranybarnára sült fokhagymákat, nyomd össze pépesre egy villával, tedd egy tálkába, keverj hozzá a vajból, amiben sütötted, hogy egy krémes masszát kapj. Ezzel töltsd meg a gombafejeket és már mehet is a grillre. 10 perc alatt kész is az isteni finomság.

Vega burger – hús nélkül is laktató

A hamburgerpartiból sem kell kimaradnod, csupán a fűszeres darálthús helyett a házi készítésű zöldségpogácsákat tedd a buciba.

Hozzávalók:

  • 1 konzerv csicseriborsó vagy lencse
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 3 ek zabpehely
  • só, bors, füstölt pirospaprika
  • egy kevés összeaprított petrezselyem

Így készítsd el:

Az összes hozzávalót tedd egy tába, majd botmixerrel pépesítsd össze

Formázz belőle pogácsákat, és süsd meg a grillen mindkét oldalát aranybarnára.

Tálald buciban, friss zöldségekkel, humusszal, avokádókrémmel vagy lilahagymalekvárral.

Ha még több húsmentes grillötletet szeretnél, nézd meg a videót!

 

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.