A zord téli időszakban különösen fontos odafigyelni a változatos táplálkozásra, azért hogy elkerülhessük az orvosi rendelőt.
Ilyenkor is meg kell találnunk azokat a szezonális zöldségféléket, melyek segítenek fedezni szervezetünk vitamin- és ásványi anyag igényét, így biztosítva a megfelelő immunvédelmet!
Torma
Már a görögök és a rómaiak is ismerték a növény jótékony tulajdonságait. A torma a káposztafélék családjába tartozó évelő növény, melynek leginkább ízesítőként használt, reszelt gyökerét ismerjük. Csípős ízét a gyökerében található szinigrin nevű anyagnak köszönheti, ami erőteljes antibiotikus és gombaölő hatású. Kiemelkedő C-vitamin tartalma mellett (300 mg/10 dkg) A-, E-, B6-vitamint, kalciumot, mangánt és rostokat tartalmaz.
A tormát tanácsos mindig felszolgáláskor frissen és hidegen hozzáadni az ételekhez, mert így nem bomlik el a benne lévő értékes vegyület, ami a jellegzetes csípős ízét is adja. Az ecet és más savas anyagok segítenek megőrizni ezt az ízt.
A tormát a népi gyógyászatban elsősorban köszvény, asztma és húgyúti fertőzések kezelésére használják. Az angolszász országokban ízesítőként használják a sült húsokhoz, halakhoz, valamint a füstölt ételek állandó kísérője. Ausztriában reszelt almával összekeverve lágyítják a csípősségét, míg a mediterrán régióban ketchuppal összekeverve halak, kagylók, rákok fűszerezésére alkalmazzák.
Csicsóka - „a szegények krumplija”
Ezt az amerikai kontinensről származó takarmánynövényt ősszel szokták betakarítani, de gyakorlatilag egész évben fogyasztható. Sok értékes tápanyagot tartalmaz, könnyen emészthető, ráadásul rosttartalma többszöröse a burgonyáénak, így kiválóan alkalmazható számos diétában ill. fogyókúra esetén is.
Szabó Gyuri bácsi, a bükki füvesember szívügyének tartja a cukorbetegekre való odafigyelést, ezért most a cukorbetegség tüneteit enyhítő gyógynövényekre hívja fel a figyelmet.Alacsony glikémiás indexének köszönhetően cukorbetegeknél kivédi a vércukor ingadozást, valamint hosszabb ideig biztosít jóllakottság érzetet.
A csicsóka gumójában található értékes anyag az inulin. Az inulin egy olyan szénhidrát, melyet a szervezet nem tud lebontani, így emésztetlenül halad át a bélrendszeren, amíg végül a vastagbél baktériumai kezdik lebontani. Azonban ennek köszönhetően azok, akik nagyobb mennyiségben fogyasztják, jelentős mértékű puffadásra számíthatnak.
A fekete retket már az ókori egyiptomiak is nagy becsben tartották. Egyes források szerint a piramist építő rabszolgákat retekkel etették, hogy bírják az erős fizikai munkát.
Fekete retek
Alacsony energiatartalmához jelentős B- és C-vitamin tartalom párosul. Ásványi anyag összetétele rendkívül előnyös a szervezet számára, mivel káliumban gazdag és nátriumban szegény. Bátran alkalmazható keringési betegségben szenvedők étrendjében, mivel a magas vérnyomás egyik oka e két ásványi anyag arányának megváltozása (a káliumé csökken, a nátriumé megnő). Antioxidáns hatású vegyületeket is tartalmaz.
A fekete retek csípős ízét a benne található mustárolaj és egyéb illóolajok adják, melyek antibakteriális hatásuk miatt kiválóan alkalmasak a hurutos betegségek megelőzésére.
A hagyományos népi gyógyászat a fekete retket jó köhögéscsillapítóként, légúti megbetegedések gyógyítójaként tartja számon. A friss retek elősegíti az epe és a gyomornedvek elválasztását, valamint serkenti a májműködést. Gyomorfekély esetén óvatosan fogyasszuk!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.