Az ősz időszaka sokak számára azt jelenti, ideje felkészülni a téli begubózásra. Kevesebb a mozgás, kisebb mértékű a kerti vetemény és gyümölcs-fogyasztás. Mit (t)együnk, hogy az étrend segítsen frissnek és fittnek maradni?
Az ősz meglehetősen hangulatos időszak, akkor is, ha számos ember inkább a begubózás kezdeteként éli meg ezt az időszakot. Sok a szezonális zöldség és gyümölcs, melyek kimondottan finomak, olcsón beszerezhetők és akár ízletes süteményeket is készíthetünk belőlük.
Mit tegyünk, hogy a jót hozzuk ki az őszből, étrendünkkel támogassuk a szervezetünk megfelelő működését és fittségét?
Már sokat teszünk egészségünkért, ha étrendünkbe beiktatjuk az ősszel szezonálisnak számító zöldségeket és gyümölcsöket. Ilyenkor a legolcsóbb a hazai is, ami még költséghatékonnyá is teszi a beszerzésüket. Vegyük, együk a karfiolt, kelbimbót, káposztát, padlizsánt, fokhagymát. Ízletes a kínai kel is! Fűszerek közül a bors és az édeskömény remek választás ősszel. Ha gyümölcsöt veszünk, az alma, a körte, a birsalma ilyenkor nagy sláger, de a szőlő is tökéletes!
Talán meglepő, de ha rendszeresen fogyasztjuk az erjesztett ételeket, azzal sokat teszünk szervezetünkért. Immunerősítő, gyulladáscsökkentő hatásúak és segítenek a gyomor savasságát egyensúlyban tartani. Legyen az őszi étrend része a savanyú káposzta, uborka, savanyított, például sárgarépa és karfioltartalmú vegyes zöldség. A fermentált élelmiszerek között van a kefír is, ezért ha szeretjük, ilyenkor nagyon érdemes kortyolgatni.
A finom, tartalmas leveseket sokan szeretik. Az ősz kiváló időszak arra, hogy rendszeresen kóstolgassuk őket! Kitűnő hatással vannak az emésztésre és elősegítik a jó hangulatot. Ráadásul, kimondottan gazdagok tápanyagokban, mellyel segítenek távoltartani a kórokozókat.
Bár csábítónak tűnhet az ősziessé váló időben a fokozott édesség- és cukorfogyasztás, a cukorral nem járunk jól. Nemcsak a hízáshoz járul hozzá, a közérzetünkre is rossz hatással lehet, sőt, csökkenti az immunrendszer hatékony működését.
Együnk ellenben több olyan élelmiszert, amelyek tartalmaznak antioxidánsokat. A legnépszerűbbek a citrusfélék, melyek sok C-vitamint tartalmaznak, de a narancs, mandarin és egyéb déli gyümölcsök, az eper szintén javasolható. Zöldségek közül érdemes enni a brokkolit, paprikát, fokhagymát, kelbimbót, spenótot. A zöld tea szintén hatásos rendszeresen fogyasztva!
Nem hiányozhat az őszi étrendből a kellő mennyiségű fehérje. Ha ezekből eleget eszünk – és minőségit -, nem leszünk éhesek és felpörgetjük az anyagcserénket. A húsok, illetve a növényi fehérjék, így a hüvelyes zöldségek, olajos magvak, a szójabab és a tofu kiváló fehérjeforrások. Ellátják a szervezetet rostokkal, illetve a már említett, értékes antioxidánsokkal.
Érdemes kihasználni az őszi napsugarakat, hogy D-vitaminnal töltődjünk! A D-vitamin erősíti az immunrendszert, segít a jó közérzet megtartásában, de abban is, hogy ne kerüljenek ránk plusz kilók. Az őszi időszakban érdemes étrend-kiegészítőként is szedni.
Ami a gyógynövényeket illeti, az őszi étrend része lehet az immunerősítő aloe vera, tőzegáfonya, goji bogyó vagy az echinacea. Mindegyik kapható étrend-kiegészítő formában, de teaként és ihatjuk őket.
Az őszi időszakban jellemzően kellemes fűszerekkel ízesítjük italainkat, ételeinket. Kinek ne lenne ismerős a fahéj vagy a gyömbér illata, melyet gyakran érezhetünk süteményen, teában, forraltborban? Fogyasszuk őket, kurkumával, szerecsendióval kiegészítve. Az étrendbe iktatva nemcsak fogyni segítenek - sokat tesznek az egészség megőrzéséért is.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.