Vitamindús őszi-téli gyümölcsök: naspolya és birs

téli gyümölcsök
PUBLIKÁLÁS: 2021. szeptember 29. 15:33
Az olykor csodagyümölcsnek is elkeresztelt naspolya lassan eltűnőben levő gyümölcsritkaságnak számít, de a késő őszi piacokon kérdezzünkutána bátran a hamisítatlan őstermelő fejkendős nénikéknél.

Az olykor csodagyümölcsnek is elkeresztelt naspolya lassan eltűnőben levő gyümölcsritkaságnak számít, de a késő őszi piacokon kérdezzünkutána bátran a hamisítatlan őstermelő fejkendős nénikéknél.

Ókori csodagyümölcs: naspolya

Rendszertanilag a rózsafélék családjához tartozik, agalagonyafélékközeli rokona.Anaspolya(Mespilus, legelterjedtebb latin kettős neveM. germanica) Közép-Ázsiából, a Kaukázus déli lejtőiről származó növény, tőlünk északabbra már nem díszlik. Tájnyelvben ismeretes alasponyaelnevezése is.

Termésének sokrétű a felhasználási módja;lekvárt, zselét, ivólevet, régebben akár gyümölcskocsonyát vagy gyümölcssajtot is főztek belőle magas pektin tartalma révén. Az első lekvárt talán az ókori Görögországban készítették, de ez már az idő ködébe veszik. A lekvárt német nyelvterületen a die Marmelade szóval jelzik, más európai nyelvekben szintén lekvárt vagy gyümölcsízt értenek a marmalade vagy mermelade szavak alatt, a régebbi erdélyi nyelvben a liktárium elnevezés jelentette ezeket a finomságokat.

naspolya_gyumolcs Foto: edenkert.hu

Szépen ápolt, nem túl magasra növő egyedei díszfaként is megörvendeztetik a rájuk hajlamos szemlélőt. Virágzása kései, április legvégére, május közepére, olykor akár a hónap végére esik. Tetszetős látványt, megkapó képet nyújt a fehérbe borult naspolya, késői virágzási időpontja miatt a tavaszi fagykárokat is elkerüli. Öntermékenyítő, gyümölcskezdeményeinek kialakulásához nincsen szüksége idegen virágporra.

Október közepétől-végétől, mikor kertünk aranysárga, barna színbe öltözött kezdődhet a késő ősz utolsó, örömteli élményt adó naspolya, valamint a Birs szüretelése.

Mikor szüreteljük a naspolyát?

Szedésére a legkedvezőbb idő, haaz első dér megcsípi.A gyümölcseiket száraz, hűvös helyen szükséges utóérlelni, így alakulnak ki legkedvezőbb ízei, aromája. Eszegetésükhöz akkor álljunk hozzá, ha a gyümölcs már a „szotykossá” válik.

naspolya_mespilus_szuret Foto: edenkert.hu

Vitamintartalmaugyancsak magas, gyermekkorom Szent Miklós ünnepnapjai elképzelhetetlenek voltak az ez időre már utóérett naspolya nélkül és a legváltozatosabb formákba öntött birsalmasajt is a közeledő Szentkarácsony eljövetelét jelezte. Sok baráti, rokoni beszélgetés ötlik eszembe, mikor kandalló tüze mellett naspolyát, de főleg birsalmasajtot eddegéltünk.

A naspolyafa nem igényli a metszést,kedveli a lazább, üde, tápdús talajokat, de nálunk a meszes, dolomitos gellérthegyi körülmények közt is szépen díszlik. Harsogó zöld leveleivel, szép arányaival naspolyafám a kert egészségét jelző mintapéldánya. Az időnkénti öntözést meghálálja, száraz hetekben érdemes jó néhány vödörnyi vizet juttatni a gyökérzónához, és néhány alkalommal megérdemel egy-egy lombtrágyás permetezést.

A naspolya magas csersavtartalma miatt szinte teljesenellenáll az összes betegségnek és a kártevőknek, így elegendő egykora tavaszi, valamint és késő őszi lemosó permetezés,melyek elpusztítják az áttelelő károsítókat. A hagyományos, kontakt méregjelzés nélküli rezes, kenes, olajos kezelések elegendőek, nem szükségesek a későbbi mélyhatású és felszívódó készítmények bevetése. A naspolya fája kemény, szép faragványok is kikerülnek a hozzáértők kezei közül.

birsalmasajt_gellerthegyi Foto: edenkert.hu

Ki ne imádná ezt a fajta birsalma lekvárt? Egyszerű elkészíteni, nincs benne tartósítószer, csak gyümölcs, citrom és egy kis cukor.

Másik tél eleji kedvencünk a saját fánk terméseibőlrégi-régi családi recept alapján elkészített birsalmasajt

Tisztelettel:
Molnár István Újbuda, Gellérthegy
[email protected]

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.