Talán azt gondoljuk, egy sportembernél elképzelhetetlen ez a diéta - ám a vegetáriánus étrend sportolóknak is ajánlott. Miért?
Milyen az ideális vegetáriánus étrend azok számára, akik sportolnak? Lehetnek egyáltalán vegák? Nos, ennek semmi akadálya. Ettől nem csökken a teljesítőképességük, erőnlétük. Csak okosan kell étkezni.
Tény és való: kemény fizikumra van szükségük a sportolóknak ahhoz, hogy teljesíteni tudjanak. Tévhit azonban, hogy azok, akik a hagyományos étrendet folytatják, erősebbek, mint a vegetáriánusok. A tápanyagokban gazdag ételek bevitele ugyanis megoldja a problémát. A sportolók számára javasolt vegetáriánus étrend szénhidrátból is sokat tartalmaz, a fehérje és a jó zsír pedig elengedhetetlen az erőhöz és a megfelelő anyagcseréhez. Nos, a zöldségek tele vannak vitaminokkal és ásványi anyagokkal, melyek enzimatikus reakciók sorához járulnak hozzá a szervezetben.
Számos világszínvonalú sportoló van, aki évek óta vegetáriánus. Segít nekik, hogy aktívak maradhassanak, segít fenntartani mozgékonyságukat, fürgeségüket. A növényi alapú étrend kizárja a nem vegetáriánus ételeket. A vegetáriánus diéta igen nagy előnyökkel jár. Hosszabb életük lehet a vegáknak, ételeik biztosítják a szénhidrátok és a jó zsírok megfelelő mennyiségét.
Ugyanakkor nem lehet egyik napról a másikra azonnal áttérni a vegetáriánus diétára. A testnekhozzá kell szoknia az új étrendhez. Egy egészséges sportoló-diéta tartalmazza az ételeket, amelyeket az illető ehet és az étkezések között eltelt időt is megszabja. Nem egyforma minden héten az étrend, körforgásszerűen váltakozik.
Szénhidrátok: ezek biztosítják a szervezet számára az energiát. Egy sportoló nem tud meglenni energia nélkül, erőnléte sem megfelelő az elegendő mennyiségű szénhidrát-bevitel nélkül. 50-60 százalékban szénhidrátot kell beszereznie a természetes forrásokból. Az egyszerű szénhidrátokat kerülje. Egyen rizsport, teljes kiőrlésű kenyeret, több gabonából készült péksüteményt, burgonyát, gabonát, lencsét, tésztát, kukoricakeményítőt. Két vegetariánus burger naponta megengedett.
Zsírok: a zöldségolajok gazdag zsírforrások. Telítetlen zsírsavakat tartalmaznak, melyeket az enzimek könnyen lebontanak. Nincs bennük koleszterin. A napraforgóolajban, sáfrányolajban, olíva olajban, mogyoróolajban, mandulában, dióban gazdag ételek javasoltak. A tejtermékek úgyszintén, melyekben szintén található zsír. A vaj és a sajt remek forrás lehet. A zsírok tartalékenergiát biztosítanak a szervezet számára.
Fehérje: a tejtermékek nagy mennyiségben tartalmaznak fehérjét, így a tej, a tojás, melyek ráadásul finomak és remek ételek készíthetőek belőlük. Az étrend 10-05 százalékát a fehérjék kell, hogy kitegyék. Ha valaki az állatból származó tejet és tojást sem szívesen fogyasztja, tojásmentes proteinport, savó fehérjét, tofut, kókusztejet, szójatejet ajánlanak számára. A szójabab, a lencse, mandula, dió is gazdag fehérjeforrás.
Vitaminok és ásványi anyagok: ezek a mikro- és makro tápanyagok nagyon fontosak a létfontosságú anyagcsere-funkciók működéséhez. A foszfor, kalcium, vas, magnézium a csontok- és az izmok erősségében játszik szerepet. Tele van például vitaminnal a banán, alma, répa, spenót, bab, káposzta. A sportoló fogyasszon gabonaféléket, így kukoricát, árpát például, melyek rostokban, fehérjében is gazdagok. Egy tányér saláta válogatott zöldségekből mindig jó ötlet!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.