Amikor a húsvéti menü a legfinomabb étkekkel csábít, nem könnyű megállni, hogy ne együnk mindenből. A fonott kalács külön attrakció, melyből azonban diétás változat is létezik.
Olyannyira hozzá tartozik, hogy komoly hiányérzetünk lenne, ha mellőznünk kéne. Minthogy azonban több étel is van, ami ártalmas lehet számunkra, a húsvéti menü sem fogyasztható teljes egészében mindenki számára.
Sajnos sokan vannak, akik lisztérzékenységük, cukorbetegségük, diétájuk miatt nem ehetnek a tradicionális fonott kalácsból. Hogyan süthetünk diétás kalácsot, mitől lesz az diétás, és milyen más alapanyagok kellenek bele? Mennyiben más ez, mint a hagyományos kalács?
A diétás kalács
Az alap diétás fonott kalács kukoricalisztből és rozslisztből készül. Mivel a diétás általában azt jelenti, hogy a cukorbetegek is fogyaszthatják, édesítőszer kerül bele a cukor helyett.
A kalács hozzávalói:
Az élesztőt a kevés cukrozott tejben kell felfuttatni. Tálba szitáljuk a langyos kukorica- és rizslisztet, majd összekeverjük a cukorral és a sóval. A liszthez hozzáöntjük az előzőleg habosra felvert tojást, illetve a megkelt élesztőt, majd az egészet összedolgozzuk.
A tészta legyen közepes keménységű! Miközben dagasztjuk, apránként öntsük a tésztára az olvasztott, langyos margarint! A tésztát addig kell dagasztani, amíg az könnyen le nem válik az edényről. Takarjuk le, és 1 órán át kelesszük! Ezután gyúrjuk át, fonjuk meg, tegyük a margarinnal kikent tepsibe! A sütés előmelegített sütőben 30-40 percig tart.
Kalács liszt- és tejérzékenyeknek
A lisztérzékenyek, illetve a tejérzékenyek számára a glutén- és laktózmentes kalács változat fogyasztása javasolt. Ennek elkészítéséhez gluténmentes alaplisztre lesz szükségünk. Az alábbi változat a 3 színű fonott kalács, de ki lehet belőle hagyni a kakaót és a pudingport.
Mi kell hozzá?
Először is futtassuk fel az élesztőt, mérjük ki a hozzávalókat és olvasszuk meg a vajat! Keverjük össze a hozzávalókat és a tojást! Az olaj ne legyen túlságosan forró, mert megöli az élesztőgombákat! Gluténmentes alapliszttel egyébként könnyebb a tésztát összegyúrni.
A három hozzávalót összegyúrás után három részre osztjuk. A sárgába is lehet vanília pudingot keverni. Amennyiben nem rakunk pudingport bele, gyúrjuk tésztává és formáljunk belőle hurkát! A kalács kisütése püspökkenyér formában a legcélszerűbb.
Magasabb lesz, és nem hosszú. Hogy mekkora a tepsi, azt mindenképp vegyük figyelembe az ,,igazi" formájú fonott kalácsnál: a sodrást eszerint végezzük el! A háromszínű kalács érdekessége, hogy barna és rózsaszín tészta is van benne.
A barna tésztát a kakaópor vagy a csokis pudingpor hozzáadásával kapjuk. Keverjük ki a port egy evőkanál vízzel vagy tejjel! Adjuk hozzá a következő harmadnyi tésztához! Dolgozzuk össze tésztává, és formáljunk belőle hurkát, majd jön a rózsaszín tészta: a pudingport keverjük ki egy evőkanál vízzel vagy tejjel, és dolgozzuk a tésztába!
Újabb hurkát sodrunk, ebből is, majd ha készek, összefonjuk a három különböző színű tésztát, és irány a sütőforma! Keleszteni meleg helyre tegyük, nagyjából 3/4 órára! Célszerű letakarni egy konyharuhával. Mielőtt sütjük a kalácsot, kenjük be a tetejét gondosan vajas-cukros tejjel, vagy egy tojás sárgájával! Fél óráig tart a sütés, 200°C fokos sütőben. Amikor kész, várjunk egy kicsit a sütő ajtajának kinyitásával!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.