A lisztérzékenységről

friss hírek
PUBLIKÁLÁS: 2011. február 03. 09:48
A lisztérzékenység egy autoimmun rendellenesség, aminek következtében a szervezet túlérzékennyé válik a búzában és más gabonafélékben lévő fehérjével, a gluténnel szemben. A betegség immunreakciókat indít be a vékonybélben, amelynek következtében a vékonybél nyálkahártyája károsodik, a tápanyagok felszívódása pedig csökken. Ennek következtében különböző hiánybetegségek és táplálkozási zavarok léphetnek fel.

Társadalmi háttértől és anyagi helyzettől függetlenül világszerte rengeteg ember életét keseríti meg nap mint nap a lisztérzékenység.

A lisztérzékenység egy autoimmun rendellenesség, aminek következtében a szervezet túlérzékennyé válik a búzában és más gabonafélékben lévő fehérjével, a gluténnel szemben. A betegség immunreakciókat indít be a vékonybélben, amelynek következtében a vékonybél nyálkahártyája károsodik, a tápanyagok felszívódása pedig csökken. Ennek következtében különböző hiánybetegségek és táplálkozási zavarok léphetnek fel.

A leggyakoribb tünetek a hasmenés, a puffadás, a hasi fájdalom, émelygés, hányás, a különböző növekedési zavarok, vérszegénység, súlyveszteség, letargia, fáradtság, bőr- és csontproblémák, terméketlenség, szájfekélyek és viselkedészavarok (depresszió, szorongás, skizofrénia). Sok páciensnél a betegség kezdetben teljesen tünetmentes. A betegség növelheti az egyes típusú cukorbetegség, a szarkoidózis, a szklerózis multiplex, a fibromialgia, az artritisz, a máj és pajzsmirigybetegségek, az asztma, a Crohn-betegség illetve a daganatos megbetegedések kialakulásának valószínűségét.

shutterstock_639296743

Bár a lisztérzékeny betegek száma 1974 óta minden tizenöt évben megduplázódik, ma már rengeteg módszer létezik, ami segíthet a gluténmentes életben: egyre több a gluténmentes élelmiszer, sőt már olyan éttermek is léteznek, amelyek csak gluténmentes ételeket kínálnak étlapjukon. Bár a betegség önmagában is nagy terhet ró a páciensekre, a gluténmentes élelmiszerek ára is komoly problémát jelenthet.

Ennél is nagyobb gond, hogy sok helyen az élelmiszerek csomagolásán a gyártók még mindig nem kötelesek feltüntetni, hogy az adott termék tartalmaz-e glutént, vagy sem. "Az egészségünk elválaszthatatlanul össze van kötve az ételekkel, amiket elfogyasztunk, és ez különösen igaz ránk, akik ebben a betegségben szenvedünk" - nyilatkozta Jaclyn Bruntfield, aki maga is lisztérzékeny.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.