Szuper tavaszi ételek, amit iktass az étrendedbe!

egészséges étkezés
PUBLIKÁLÁS: 2020. március 13. 12:33
Ilyenkor márciusban már feléled bennünk a vágy a szép új ruhák iránt, no és persze az igény egy jó kis diétára, hogy egészségesebben nézzünk a nyár elé!

Ilyenkor márciusban már feléled bennünk a vágy a szép új ruhák iránt, no és persze az igény egy jó kis diétára, hogy egészségesebben nézzünk a nyár elé!

A tavasz szerencsére számos finom, üdítő hatású zöldséggel, gyümölccsel is vár bennünket, melyekkel egyszerűen készíthetünk könnyed és ínycsiklandó diétás ételeket. Használjuk ki a szezonális gyümölcsöket, zöldségeket! Mik azok, melyek az egészséges táplálkozás alapvető részei lehetnek?

1.Eper: rengeteg egészségügyi előnye van. Az almával vagy a banánnal szemben több tápanyaggal rendelkezik, valamint elégeti a tárolt zsírt (a benne lévő antocianinok serkentik ezt). Kiváló a fogyáshoz. A nitrát elősegíti a vér- és oxigénáramlást a testünkben. Szobahőmérsékleten a legfinomabb, ám nemcsak édes kényeztetésnek tökéletes. Az egészséges táplálkozás remek összetevője akkor is, ha friss salátára vagdossuk rá pici darabokként és egy kis balzsamecettel emeljük ki az ízét.

eper

2.Újhagyma: ez a zöldség allicint tartalmaz, mely gátol bennünket abban, hogy túl sokat együnk, stimulálva a jóllakottság-érzést az agyban. Enyhébb és édesebb ízű, mint társai - szeleteljük salátára az egészséges táplálkozás jegyében. A hízás ellen is remekül felveszi a harcot. Zöld leveleit meg lehet enni, vagyis az egész újhagymát felhasználhatjuk, akár omlettbe is.

3.Spárga: egyike azon zöldségeknek, melyek a tavasz megérkezését hirdetik. A spárga felbukkanása a piacokon ennek egyértelmű jele! Fehérje- és rostdús zöldség, mely a jó emésztéshez és az immunitáshoz elengedhetetlen. Inulint is tartalmaz, mely emésztetlen marad, míg el nem ér a vastagbélbe, ahol azonban segít a tápanyagok hatékonyabb felszívásában. Afrodiziákumként is számon tartják - minél természetesebb formában kínáljuk, annál jobb. Enyhén meg lehet főzni - kevés borssal, citromlével nagyon finom.

4.Articsóka: ez a zöldség első ránézésre ijesztőnek tűnhet szúrós levelei miatt, ám vétek lenne kizárni az egészséges táplálkozásból! Egy közepes méretű articsóka 64 kalóriát tartalmaz, 10 gramm rostot és 3 gramm fehérjét. Igen jó C-, K-vitamin- és folsav forrás. Az articsókát szintén érdemes minél természetesebb formában fogyasztani, párolva, egy kis citromlével, friss, apróra vágott petrezselyemmel. Számos ételnek lehet összetevője vagy remek kísérője.

5.Édeskömény: az olasz konyhával azonosítjuk legtöbbször, ám szinte bármikor adható friss zöldségek mellé kora tavasszal, amikor leginkább elérhető és a legfinomabb! Egy kevéske édeskömény a salátáinkban máris egy gramm rosttal lát el bennünket és csupán 9 kalóriával. Az édeskömény gumó remek C-vitamin-, folsav- és káliumforrás. Enyhe ánizsos íze van és ropogós állaga - az egészséges táplálkozásba kitűnően bevonható nyári saláták részeként vagy V-alakúra vagdosva és más, ropogós zöldségekkel együtt tálalva köretként.

6.Saláta: tökéletes fogyasztó ételnek, hiszen rostot és cellulózt tartalmaz. A rost javítja az emésztést, miközben a saláta is telít. Az emésztés javítása nélkülözhetetlen a hosszútávú, egészséges testsúly fenntartásában. A rost segít eltávolítani az epesót is a szervezetből. Ha a salátát borsóval és hagymával wok-ban elkészítjük, még kiváló köret is készülhet belőle!

7.Brokkoli: lehet szeretni vagy utálni, csodákat művel a brokkoli! Úgy is mondhatjuk, „intelligens” szénhidrát, melynek ráadásul magas a rosttartalma - segíti az emésztést, megelőzi a székrekedést, fenntartja az alacsony vércukrot és meggátolja a túl sok evést. Egy csészényi brokkoliban annyi fehérje van, mint egy csésze rizsben vagy kukoricában, de csak fele annyi kalória. A brokkoli ízletes, párolva, főzve, parmezán sajttal a tetején különösen élvezetes az egészséges táplálkozás részeként.

brokkoli5

8.Retek: ez a zöldség számos egészségügyi előnnyel bír, mégis, jellemzően alulértékeljük. Tavasszal és nyáron, amikor nő, különösen élvezetes a fogyasztása frissítő íze miatt! Nagyon kevés kalóriát tartalmaz - egy csésze retek mindössze 20 kalória -, ezért tápanyagként, rostként egyaránt tökéletes. Bármikor adhatjuk ételeinkhez anélkül, hogy sérülne a diétánk! Kipróbálhatjuk wokban is, káposztával és répával keverve - kitűnő kombináció!

retek5
Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.