A tavasz beköszöntével egyre több hazai termesztésű idényzöldség jelenik meg a polcokon. A zsenge „vitaminbombák” napi fogyasztása révén - ügyelve a megfelelő elkészítésre - számos értékes tápanyaggal láthatjuk el szervezetünket.
Az ébredező természettel összhangban testünket-lelkünket is átjárja tavasszal a megújulás igénye, és a megszokott, „téli ízvilág” után gyakran új zamatokra, friss zöldségekre vágyunk. A piacokon, boltokban ehhez kedvünkre válogathatunk a hétről-hétre bővülő kínálatból.
Ismerjük meg közelebbről vitaminokban gazdag idényzöldségeinket! A zöldségfélék fontos rostforrásaink, és színes palettáját kínálják a szervezetünk számára nélkülözhetetlen tápanyagoknak, védő hatású összetevőknek.
Törekedjünk arra, hogy naponta legalább három alkalommal együnk különböző zöldségféléket, és ezen belül is elsősorban a nagyobb vitamintartalmú, saját idényükben termesztetteket! A növényi nyersanyagokat lehetőség szerint fogyasszuk frissen, nyersen!
A tisztításánál mellőzzük a vízben áztatást! A zöldségek felaprítását közvetlenül az ételkészítés előtt javasolt elkezdeni, hogy ezzel is mérsékeljük a vitaminveszteséget. Minél rövidebb hőhatás éri a zöldségféléket, annál inkább megtartják tápanyagtartalmukat, ízüket, állagukat, ezért ételkészítésnél részesítsük előnyben a kímélő konyhatechnológiát, mint például, a gőzben főzést, párolást.
A zöldségek főzővizét - melybe jelentős mennyiségű ásványi anyag oldódott ki - használjuk fel levesek, mártások, főzelékek készítéséhez! Az egyik legkorábban kapható zöldségünk a paraj. Jó forrása a vérképzéshez szükséges, magzatvédő hatású folátnak, valamint az immunrendszert támogató C- és E-vitaminnak.
Magas a karotinoid- és a klorofill-tartalma. Karotinoidokból szervezetünk A-vitamint tud előállítani, mely a látáshoz és a bőr épségének megőrzéséhez szükséges, míg a klorofill a sejtek regenerációs képességét képes növelni.
Emellett a spenót jelentős mennyiségben tartalmaz a véralvadáshoz fontos K-vitamint is. Ásványi anyagok közül a számos enzim működését aktiváló, az idegek és izmok működésében szerepet játszó magnéziumban bővelkedik, valamint káliumban, mely a megfelelő szívműködéshez elengedhetetlen.
Nagy oxálsav-tartalma miatt a paraj nagyobb mennyiségű bevitele vesekőképződésre való hajlam esetén nem ajánlott! A spenót sokféleképpen felhasználható. Nem kell lemondanunk értékes tápanyagairól, ha hagyományos mártásként nem kedveljük.
Kóstoljuk meg paradicsomos-póréhagymás parajsalátának elkészítve, grillezett fokhagymás hal- vagy csirkemell szeletek tetejére halmozva, sajtos tésztaételekhez stb. A Magyarországon kapható levélzöldségek között közkedvelt a fejes saláta.
Meghatározó összetevői a már a spenótnál is említett C-, E-, K-vitamin, karotinoidok, klorofill, valamint a magnézium és kálium. Ezen kívül számottevő mennyiségben tartalmaz niacint, mely enzimek építőköveként ismert, valamint biotint, mely a bőr vízmegtartó-képességét javító vitamin.
A roppanós, piros hónapos retek szintén egyike a hazánkban kedvelt, első tavaszi zöldségféléknek. Elsősorban C-vitamin forrásként jelentős, de ásványi anyagokban (pl. magnéziumban, káliumban) is bővelkedik. Élelmirost-tartalmának köszönhetően kisebb mennyiségben való rendszeres fogyasztása elősegítheti a megfelelő bélműködést, túlzott bevitele azonban panaszokat okozhat!
A különböző retekgyökerekben - főképp a fekete retekben - fellelhető hatóanyagoknak (kéntartalmú illóolajoknak, mustárolaj-glikozidoknak) tulajdonítható, hogy a retket a népi gyógyászatban a légúti betegségek kezelésére, valamint az epe- és gyomornedvek elválasztásának elősegítésére alkalmazták.
A retekféléket hazánkban általában nyersen, szendvicsekhez vagy saláták összetevőjeként fogyasztjuk. A zöldhagyma (másképpen újhagyma) C-vitamin-tartalmával tűnik ki a hagymafélék közül, de többek között az anyagcsere-folyamatokhoz szükséges B1-és B6-vitamin is megtalálható benne.
Egyik összetevője a hagymafélékre jellemző - nagyobb mennyiségben, a vöröshagymában megtalálható - kéntartalmú allicin, melyből szeleteléskor, aprításkor könnyezést előidéző vegyületek keletkeznek. A hagymafélék baktériumellenes hatását kutatások támasztják alá.
Emellett ismeretes, hogy huzamosabb időn át való fogyasztásuk segíthet szabályozni a vérkoleszterin-szintet, csökkentheti a vérrögképződés kialakulásának esélyét, valamint a légutakra is kedvező befolyással lehet.
Az újhagyma felhasználható frissen, salátákban, köretekben, valamint ízesítőként. A hazánkban korábban nyúlárnyéknak is nevezett spárga (vagy csirág) kiemelkedő mennyiségű folátot és E-vitamint tartalmaz, emellett jó forrása a szelénnek és a niacinnak.
A szelén és az E-vitamin fontos támogatói a szervezet immunrendszerének, együtt kifejezettebb a védőhatásuk. Érdekesség, hogy a fehérjéink felépítéséhez szükséges egyik aminosavat, az aszparagint spárgából mutatták ki először.
Spárgából készíthetünk krémlevest, párolt köretet, rakott ételt, stb. A zsenge zöldspárga nyersen is nagyon ízletes, fogyasztható salátaként, vagy például fokhagymás-joghurtos sajtkrémbe mártogatva előételnek.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.