Pedig a kellemetlen puffadás, a gyomorfájdalom és az egyéb refluxos tünetek könnyedén megelőzhetőek. A Fájahasam.hu a közelgő ünnep kapcsán is hasznos tanácsokkal látja el az ezekre hajlamos olvasókat. A hosszú böjt utáni húsvét a nagy lakomák ideje.
Az étkezés kapcsán ilyenkor sok esetben kevéssé figyelünk arra, mit és mennyit eszünk, így kellemetlen meglepetésként érhet a reflux betegség tüneteinek, így a gyomortáji fájdalomnak vagy a savas felböfögésnek a megjelenése.
A húsvétkor elfogyasztott sonka részben a gyomor és a nyelőcső közti záróizom tónusának csökkentésével, részben a savtermelés fokozásával segítheti elő a savas gyomortartalom nyelőcsőbe történő visszaáramlását, és ezáltal a rendkívül kellemetlen tünetek megjelenését.
Ugyancsak csökkenti a nyelőcső záróizom tónusát a csokinyuszi és valamennyi zsíros étel elfogyasztása is. A fűszerek, és a húsvétkor klasszikusnak számító torma a sav termelés fokozásával növeli a panaszok megjelenésének lehetőségét.
A túlzott mértékű alkoholfogyasztás szintén refluxos panaszok kialakulásához vezethet, a nyelőcső záróizom tónusának csökkentése révén, így célszerű a locsolás jól megérdemelt jutalmaként inkább piros tojást választani a felkínált röviditalok helyett is.
Az alkoholfogyasztás mérsékelésével a refluxos tünetek felbukkanásának esélyét csökkentjük. A túlzó, nagy ünnepi lakomák kapcsán a gyomorban megnövekvő nyomás fokozhatja a gyomorból a nyelőcsőbe történő sav visszaáramlását, és okozhat ezáltal kellemetlen tüneteket.
Összességében a Fájahasam.hu ugyanazt tanácsolja, mint karácsony alkalmával: célszerű húsvétkor is megfontoltan étkezni, többször keveset enni, és mérsékelni a zsíros és fűszeres ételek fogyasztását, valamint az alkohol bevitelt.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.