Húsvétkor valódi csokit (v)eszünk?

egészséges étkezés
PUBLIKÁLÁS: 2012. március 21. 13:49
A nyuszit, és tojást formázó édességek jelentős része ugyanis kakaós masszából készül, amely nem minősül csokoládénak. Fontos, tehát, hogy vásárláskor ne csupán a termék ára alapján döntsünk, hanem nézzük meg a címkét, hogy vajon tényleg csokoládét kapunk-e a pénzünkért, tudtuk meg az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE), az Édességgyártók Szövetsége (ÉSZ) és a Magyar Márkaszövetség közös sajtótájékoztatóján.

Húsvétkor szívesen ajándékozzuk meg családtagjainkat az ünnepet jelképező csokoládé figurákkal, érdemes azonban tudnunk, hogy a vonzó csomagolás nem mindig csokoládét rejt!

A nyuszit, és tojást formázó édességek jelentős része ugyanis kakaós masszából készül, amely nem minősül csokoládénak. Fontos, tehát, hogy vásárláskor ne csupán a termék ára alapján döntsünk, hanem nézzük meg a címkét, hogy vajon tényleg csokoládét kapunk-e a pénzünkért, tudtuk meg az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE), az Édességgyártók Szövetsége (ÉSZ) és a Magyar Márkaszövetség közös sajtótájékoztatóján.

A csokoládé és a kakaós bevonó/kakaós tejbevonó közötti különbség

A csokoládé szigorú nemzetközi szabvány szerint készül, legdrágább alkotóeleme a kakaóvaj. A tejbevonóból (kakaós masszából) készült termékekben viszont a kakaóvajat olcsóbb növényi zsírokkal helyettesítik. A tejbevonóból készült figurák nem minősülnek csokoládénak, ezért jóval olcsóbban kaphatók, mint a valódi kakaóvajat tartalmazó figurák.

A csokoládé

Olyan termék, amely kakaótermékekből (kakaómassza, kakaóvaj, esetleg kakaópor) és cukorból készül, legalább 35 százalék kakaó szárazanyagot tartalmaz, ebből minimum 18 százalék kakaóvaj és 14 százalék a zsírmentes kakaó szárazanyag. A kakaóvajból készült valódi csokoládék fontos tulajdonsága, hogy testhőmérsékleten 36,5 fokon teljesen megolvadnak.

csokolade13

A kakaós bevonó/kakaós tejbevonó

Kakaóporból, cukorból, növényi zsírból, szükség szerint tejkészítményekből finom aprítással készített, formázásra alkalmas massza, amely szobahőmérsékleten szilárd marad.

A csokoládé táplálkozás-élettani hatása

Táplálkozástudományi kutatások folyamatosan bizonyítják a csokoládé egészségre gyakorolt kedvező hatásait. A mértékkel fogyasztott csokoládénak nagyon fontos szerepe van a változatos, egészséges táplálkozásban.

Könnyen és gyorsan felszívódó értékes tápanyagokat, ásványi anyagokat, például rezet, antioxidánsokat, zsírban oldódó vitaminokat (A, D-vitamint) tartalmaz. Mérsékelten élénkítő hatású. A különböző csokoládék 100-grammjának energiatartalma 2400-2600 Kj között mozog, energiasűrűsége nagy, ezért alkalmas a felhasznált energia azonnali pótlására, a fizikai, szellemi teljesítőképesség növelésére.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.