Minden zöldségnek és gyümölcsnek megvan a maga funkciója és jellegzetessége. A különböző színű, méretű és formájú zöldségek és gyümölcsök fogyasztása biztosítja számunkra a legjobb formánkat az egészség szempontjából. Valamennyi fontos ahhoz, hogy fenntartsuk szervezetünk jólétét. Érdemes mindegyikből fogyasztanunk naponta, az egészséges táplálkozás nélkülözhetetlen részei!
Lássuk, melyik szín miről árulkodik!
A piros zöldségek és gyümölcsök jelentős antioxidánsok, likopin és antocián nevű vegyi anyagokat tartalmaznak. Nekik köszönhetjük a szívünk egészségét, a jó memóriát, segítenek a rák megelőzésében. Ilyenek például a paradicsom, a grépfrút, a görögdinnye, papaya, a piros alma, a cseresznye, tőzegáfonya, piros paprika, cékla, rebarbara, a földieper, a málna, a retek, de még a cikóriasaláta is.
A narancs- illetve sárga színű zöldségek és gyümölcsök béta-karotinban gazdagok - megtalálható például az édes krumpliban, a mangóban, a sárgarépában, a sárgabarackban. A béta-karotin erősíti a látást, őrzi a bőr egészségét és védi az immunrendszert. Nagyon erős antioxidánsok, és nagyon sok bennük a C-vitamin. Karotinoidokat és bioflavonoidokat is tartalmaznak.
Erősítik a szívet és a rákmegelőzésben is élen járnak. Közéjük tartoznak a sárgabarack, sárgadinnye, almából és grépfrútból a sárga. A citrom, a kivi, nektarin, narancs, mandarin, sárga körte, ananász, datolyaszilva, sárga cékla, de a sárga paprika, a pézsmatök, sütőtök, és a kukorica is.
A zöld gyümölcsök és zöldségek klorofillt tartalmaznak, lutein és indol nevű vegyi anyagok vannak bennük: nemcsak a csontokat erősítik kalciumtartalmuk miatt, de a látást is - a rák ellen pedig ugyancsak hatékonyak. Nem csoda, hogy a szüleink gyerekkorunk óta biztatnak a fogyasztásukra, az egészséges táplálkozás meghatározói.
Zöld gyümölcsökből is rengeteg van: a kivi, a zöld citrom, zöld alma, a zöld körte, zöldpaprika, az avokádó, szőlőből a fehéres-zöld, de ide sorolható a sárgadinnye, a rukkola, spárga, spenót, szinte minden leveles zöldség; továbbá az articsóka, brokkoli, a zöld bab, zöld borsó, a zeller, a fejes káposzta, fejes saláta, uborka, zöldhagyma, és még sorolhatnánk.
A kék és lila zöldségek és gyümölcsök is nagyon hasznosak. A bennük levő fenol és antocián lassítja az öregedést, antioxidánsai megelőzik a betegségek,különösen a rák kialakulását. Szerepet játszanak a húgyvezeték normális működésében, segítenek megőrizni a minél jobb memóriát.
Ezek a zöldségek, gyümölcsök is ismerősek lesznek: a szilva, asztal szilva, mazsola, szeder, áfonya, a fekete bodza, a kék szőlő, fekete ribizli, a lila füge. Zöldségekből a vörös káposzta, a lila spárga, lila paprika, a padlizsán, lila répa, sőt lila krumpli is melegen ajánlott az egészséges táplálkozáshoz.
A fehér gyümölcsök és zöldségek előnye az allicin nevű anyag. Nemcsak a szívre vannak jó hatással, és a többiekhez hasonlóan szerepet játszanak a rák megelőzésben, a koleszterin szint egészséges szinten tartásában is részt vesznek.
Melyek ezek? Például a karalábé, a tarlólépa, karfiol, csicsóka, hagyma, fokhagyma, gomba, gyömbér, a fehér húsú burgonya, fehér nektarin, a banán és a barna körte. Bizonyos azonban, hogy a sort valamennyi szín esetében tudnánk még folytatni. Folytassuk és fogyasszuk is őket!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.